Sønnen her i huset bestilte ostekake til 10 årsfeiringen med klassen. Ja vel, tenkte jeg og satte i gang med store mengder kremost og rømme. ”Eh, det var krydderkake jeg mente” var tilbakemeldingen mor fikk da hun ropte tiåringen inn på kjøkkenet for å ta ostekaken  i nærmere øyesyn.

Enden på historien? Ostekaken forsvant i høyt tempo under bursdagsfeiring nr én, og denne lettvinte krydderkaka forsvant i runde nummer to!

Denne krydderkaken fra min svigerinne er fantastisk kjapp å lage og er bestandig en sikker vinner hos både barn og voksne. Den er suveren å ha med i alle sammenhenger hvor en langpanne er påkrevd. Den egner seg også godt til å fryse, om ikke hele kaken går med på en gang.

Saftig krydderkake med sjokoladeglasur

Dette trenger du til 1 langpanne
200 g smør
625 g sukker
4 ts kanel
3 ts natron
725 g hvetemel
1 l kefir

Glasur
100 g smør
250 g melis
1 ss kakao
2 ts vaniljesukker
3–4 ss varm kaffe

Sett stekeovnen på 180 grader over- og undervarme og kle en stor langpanne med bakepapir.

Smelt smøret. Ha alt det tørre i en miksebolle og bland det sammen før du tilsetter kefiren og det smeltede smøret. Rør til du får en glatt og klumpfri røre. Ikke rør mer enn du må, bare rør til alt er blandet. Hell det over i langpanna og stek på nederste rille i 30–40 minutter. I min stekeovn tar kaka nærmere 30 enn 40 minutter å steke ferdig. Sjekk om den er gjennomstekt ved å stikke en tynn pinne ned i kaka. Kommer pinnen tørr ut, er kaka ferdig.

Når kaka er ute av ovnen, lager du glasuren, for den skal has på varm kake. Smelt smøret i en litt romslig kasserolle. Rør inn melis, kakao og vaniljesukker godt slik at det ikke blir klumper. Tilsett nok kaffe til at får en passe glatt glasur. Skulle det vise seg at du ikke får ut alle melisklumpene, heller du glasuren gjennom en sil og opp på den varme kaka. Fordel glasuren jevnt utover og sett kaka til avkjøling.

Skjær opp i passe stykker og server. Kaka holder seg saftig og god i en lufttett pose eller beholder i 3–4 dager.

Saftig krydderkake med sjokoladeglasur

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

 1. Nå har jeg laget denne kaken to ganger og den blir like god hver gang:)
  Jeg har litt små langpanner så jeg delte røre i to og sekte like godt to på en gang;) det gikk fint men jeg måtte følge litt med på kaken da!

 2. Hei hei, jeg lurte på om det er mulig å bruke H-melk i stedet for Kefir til denne kaken? Her jeg bor er ikke Kefir å oppdrive, dessverre!

  • Hei Maiken!
   Bare H-melk går dårlig, for du trenger noe syre til natronen som du bruker. Jeg ville halvblandet vanlig melk og gresk yoghurt eller creme fraiche. Det tror jeg må bli en god blanding.
   God bakst!

 3. Hei! Jeg tenkte jeg skulle bake noe godt idag og denne kaka her er vinneren! Men 625 gram sukker? Det hørtes skikkelig mye ut! Itilegg til smøret og kakaoen i glasuren blir ikke dette så spessielt sunt, hvis du skal prøve å passe på vekta! Går det ann å dempe sukkere til noe rundt 425 gram?

 4. Hei.
  Prøvde å bake denne kaken for første gang i går! Sååå god. Anbefaler ingen som slanker seg å ha den stående i kjøleskapet for det er mulig å la den være, går å småspiser på den hele tiden. For den er så god at det er helt umulig å la vær :p takk for kjempe god og enkel oppskrift! 🙂

 5. Hei,

  Når du skriver «stor langpanne», emner du da 30×40 eller den som er enda større som følger med komfyren? 🙂 Skal lage denne til helgen, må være en fin hyttekake til påsken! 😉

 6. Hei. Jeg lurte på om jeg kunne bruke bakkepulver i steden for natron ?Har bakt den mange ganger og familien vår i Nederland kom på besøk i sommer. Da servete jeg kaken til dem og ville lage den sjøl i Nederland men der har dem ikke natron bare bakkepulver

  • Hei Ida! Så bra at kaken falt i smak 🙂
   Jeg har dessverre for dårlig kompetanse på ulike allergier til å gi helt trygge råd. Beklager det.

 7. Hei. Jeg lagde kaken i dag og fikk dessverre rårand i kaken. Hvordor får man dette? Jeg bruker romtempererte ingredienser, er nøye med oppmåling , pinne for å sjekke at den er stekt og la til 5 min med undervarme på slutten da rårand er et problem for meg . Nå gir jeg snart opp å bake kaker….

  • Hei Nina!
   Så kjedelig at du har dårlig erfaring med å bake. Det som er viktig når du baker en kake med natron,som her, er at du rører sammen det tørre før du har i det våte. Ellers vet jeg jammen ikke hva det kan skyldes at du får en rårand. Prøv den én gang til før du gir opp hele kakebakingen 🙂 Lykke til!

   • Hei igjen Fru Timian Jeg blander alltid det tørre først når jeg baker med natron. Har prøvd kaken en gang til å den ble absolutt vellykket denne gangen. Mulig det var julestria som tok meg forrige gang Takk for tips og en kjempefin side.

 8. Har laget denne kaka mange ganger nå. Første gangen var når jeg hadde mat&helse. Etter at jeg spiste den der lette jeg masse for å finne den samme oppskriften. Nå som jeg endelig har funnet den har jeg leget den MANGE ganger. Jeg lager en akkurat nå, og det er nr2 denne uka!

 9. Prøvde med bakepulver I stedet for natron. Men det gikk ikke. Den hevde seg ikke og det ble en råd rand I den. Leste akkurat at bakepulver trenger vann for å heve og natron syre. Derfor ble det sikkert feil. Tror kaka er veldig god om jeg hadde brukt natron
  🙂

 10. Har bakt denne mange ganger og den er en stor vinner hver gang!
  De som sier at krydderkake må ha egg, har endret mening etter å ha smakt denne.
  Jeg syns den er best dagen etter jeg har bakt kaken, noe jeg finner de aller fleste kaker å være.
  Også er den så enkel og rask å bake – fra jeg begynner til den er ute av ovnen tar det knapt en time!

 11. Hvordan skal jg gjøre om mengden hvis jg skal lage i 20cm form? Det er det eneste jeg har 🙁 jeg er dessuten alene så hadde gjort seg med en mindre kake…

  Håper på svar raskt

  klem Sara

 12. Krydderkake er en skikkelig vinner. Jeg pleier å ha i 1 ts ingefær og 1 ts nellik – DA blir det krydderkake, og med en kaffe- og sjokoladekrem på toppen så forsvinner denne superraskt:)

 13. Hei! Denne kaka har jeg bakt med stort hell over flere år. De siste gangene har jwg imidlertid ikke fått den til. Den hever seg fint i ovnen, men faller litt sammen når den kommer ut. Dette resulterer i en rå-rand i nederste del av kaken, og den blir ikke så luftig som før. Hva kan det være jeg gjør feil?

  • Hei Elisabeth! Det er vanskelig å si hvorfor du plutselig har begynt å få rårand i kaken. Det er viktig at du blander sammen alt det tørre før du har i væsken og at du er kjapp til å få kaken i stekeovnen så snart du har rørt inn væsken. Foruten det, vet jeg jammen ikke hvilke gode råd jeg kan gi. Bedre lykke neste gang 🙂

  • DU kan gjerne bruker over- og undervarme, Randi. Jeg skal skrive det inn i oppskriften også 🙂

 14. De er noe som ikke stemmer, har brukt reseptet til punkt å prikke å får rårand på likt med de andre som her kommentert dette. Har også smakt hos andre som har bakt og de er mange som har rårand, men serverer likevel. Noe må hva følsomt men hva? Temperaturen, tiden, kvaliteten på natron ? Blandingen av ingrediensene er de i hvert fall ikke.

  • Hei Stefan!
   Hm! Jeg har aldri fått rårand i min – og jeg har lagd denne mange ganger. Jeg har lært at man ikke skal røre for mye i røren når man lager kaker som dette, for da blir glutenet opparbeidet for mye og et av resultatene kan bli at det blir en rårand i en ferdige kaken. Dette ser jeg at jeg ikke har skrevet i oppskriften, så jeg skal skrive inn at man bare skal røre sammen røren til den er blandet – og ikke mer enn det. Utenom det, har jeg ingen god forklaring for hvorfor det har blitt en rårand.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *