Lekker laks med aprikos- og tomatsaus

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Lekker laks med aprikos- og tomatsaus

Det er virkelig ikke hver dag jeg serverer pent danderte middager på tallerken her i huset, til det er min forkjærlighet til store rause fat for stor. Men, da jeg lagde denne retten første gang var jeg i et småjålete humør og kjente trangen etter å plassere alle elementene helt riktig på en à la carte-tallerken komme over meg. Og perfekt som det ble, det drister jeg meg til å si, har den blitt servert slik etterpå også. Når det er sagt, er det fullt mulig å servere denne fantastiske laksen på serveringsfat slik at hver enkelt kan forsyne seg også.

Jeg må si noen ord om sausen som jeg bruker her. Den er knallgod! De tørkede aprikosene gir den en fantastisk fylde og sødme. Du må gjerne lage dobbel porsjon av den og spare resten til et stykke godt kjøtt eller du kan bruke den til disse fantastiske blåmuggostfylte butterdeigtrekantene. Hmmm! Og da når du får den salte fetaosten og de milde squashskivene til, vet du at du står med et stykke god nytelse foran deg!

Lekker laks med aprikos- og tomatsaus

Laks med saus av aprikoser
100 g tørkede aprikoser
1 rødløk
1 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
1 rød chili
1 1/2 dl ketsjup
2 ss appelsinmarmelade
2 ss vineddik
2 ss lyst brunt sukker
1-2 ts salt
nykvernet pepper
1-2 ss solsikkeolje
600 g laksefilet

Squashsalat med pinjekjerner
50 g pinjekjerner
2 normalt store squash
1 1/2 ss hvitvinseddik
4 ss olivenolje
1 klype Maldonsalt
nykvernet pepper
3-4 grener fersk mint
3-4 grender fersk basilikum
10-12 gressløk
150 g fetaost, i hel blokk

Lekker laks med aprikos- og tomatsaus

Start med sausen
Del hver av aprikosene i 4 og ha dem i en bolle. Hell over nok kokende vann til at det dekker. Skrell og finhakk rødløken og hvitløkfeddet og ha det i en liten kasserolle sammen med olivenoljen. La det surre på litt under medium varme i noen minutter til løken har blitt blank.. Finhakk chilien og ha i og la det surre videre i noen minutter. Jeg bruker å ta med frøene til chilien for å få litt ekstra piff på sausen. Gjør etter din egen smak.

Hell ut vannet som aprikosene ligger i og hvelv aprikosene over i kasserollen. Ha i ketsjupen, appelsinmarmeladen, vineddiken og sukkeret og la det småkoke i ca. 30 minutter til det har blitt tykt.

Bruk en stavmikser eller blender til å mose det til en helt glatt saus. Smak til med ca. 1/2 ts salt og godt med nykvernet pepper. Sausen kan serveres både varm og romtemperert. Får du rester, holder de seg godt i et sterilt glass i kjøleskapet. Denne sausen passer godt også til grillet kjøtt eller du kan finne den fram neste gang du har osteaften!

Varm opp grillen til den blir skikkelig varm eller finn fram stekepanna.

Jeg synes det er enklest å grille laks når skinnet fremdeles er på, og så fjerne det før servering. Den fileten i 4 like store deler. Pensle solsikkeoljen på både skinn- og kjøttsiden av fiskestykkene, dryss over salt og pepper og legg dem med skinnsiden ned på grillen. Grill på sterk varme i 8-10 minutter uten at du rører på fiskestykkene. Men følg med og se at grillen ikke flammer opp. Når du kan se at varmen begynner å gå oppover, inn i fiskestykket – du kan se at fargen forandres på siden av stykkene – snur du filetene og steker dem i 2-4 minutter på kjøttsiden. Legg stykkene på en del av grillen som ikke er fullt så varm.

Ta av fiskestykkene og legg dem med kjøttsiden ned på litt kjøkkenpapir. Ta så forsiktig av skinnet.

Hvis det ikke er skinn på fiskestykket, må du være litt mer forsiktig med temperaturen på grillen. Så sterk varme vil ødelegge fisken da.

Legg en god klatt med grillsaus på tallerkenen og legg fiskestykket på toppen. Fordel squashsalaten (se egen oppskrift) over fiskestykket og rundt på tallerkenen.

Lekker laks med aprikos- og tomatsaus

Squashsalaten
Ha pinjekjernene i en tørr stekepanne og rist dem over svak til medium varme til de blir brunflekkete. Legg dem over på et fat.

Kok opp rikelig med saltet vann i en kasserolle stort nok til at du kan legge hele squash i den. Når vannet koker, legger du i squashen. Kok i 2 minutter. Hell dem over i et dørslag og slå over nok kaldt vann til at du stopper kokeprosessen. Bruk en ostehøvel eller en bred grønnsaksskreller til å  lage lange, tynne skiver. Gå rundt squashen slik at du tar fra hver langside, men stopper når du kommer inn til kjernen. Den tar du ikke med. Ha skivene over i en bolle.

Bland sammen hvitvinseddiken, olivenoljen, salt og pepper og fordel dressingen over squashskivene. Hakk opp krydderurtene og smuldre i fetaosten. Bland alt, inklusive pinjekjernene. Dersom salaten blir stående en stund før servering, venter du med pinjekjernene.

 

 

6 kommentarer til “Lekker laks med aprikos- og tomatsaus”

  1. […] Husker du jeg skrev om MiG Tautra tidligere i sommer? Da jeg lagde fylt ribberull med ovnsbakte poteter og pesto til 300 stykker! Mens jeg sto på kjøkkenet hele lørdagen og forberedte søndagens middag, gikk jeg på matjakt i kjølerommet. Rått svinekjøtt kunne jeg ikke spise og niste hadde jeg ikke med meg. Men, inni kjølerommet fant jeg rester av muggostfylte butterdeigstrekanter med en aprikossaus til! De var så gode at jeg lagde min egen versjon så snart jeg hadde kommet meg hjem igjen. Jeg har med stort hell brukt denne sausen til stekt laks også.  […]

  2. Lagde denne retten I dag. Kjempe godt. Så gøy å variere litt når man skal ha laks som hos oss ofte blir lik fra gang til gang. Lagde masse saus som vi tar vare på til helgens kjøtt måltid 😃😃😃 gleder meg til å prøve flere oppskrifter hos deg. Ny her på siden din ,men de to oppskriftene som vi har prøvd til nå har vært topp 😃

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon