Klassisk formkake

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Klassisk formkake

En av bonusene ved nærmest å vokse opp på bedehuset, som jeg gjorde, var alle de gode kakene jeg fikk spise oppigjennom årene. For var det noe de gamle tantene kunne, var det å lage all verdens deilige kaker. Her sto rullekaker, kvæfjordkaker, fylte bringebærkaker og formkaker om hverandre, og det var bare å forsyne seg.

Dessverre er det ikke like vanlig å lage formkakene lenger. Jeg kan finne dem innpakket i glanset papir i en billigkrok på Europris, men det er ikke til Europris jeg går når jeg skal kjøpe god mat. Og, for den som måtte tro at en formake skal være tørr og kjedlig, kan jeg meddele at det skal den ikke. En formkake skal være saftig og god, og gjerne ha en deilig, klissete glasur på toppen.

Klassisk formkake

I læreboken fra Statens lærarinneskule i husstell fra 1934 er det ramset opp hele 27 oppskrifter på formkaker. Alt fra billig honningkake (som bruker sirup i stedet for honning), Telegrafkake (monn tro det har blitt utvekslet mye sladder rundt en slik) Kaffikake, Fikenkake og Sølvkake. Læreboken gir også gode tips til hvordan du kan sikre deg for å få en vellykket kake. Og disse tipsene er så gode, at de med fordel kan hentes fram 77 år senere også. Jeg har bare fornyet språket litt:

Du må steke formkaken med en gang røren er ferdig. Ellers mister den mye luft
Du må være nøye med mål og vekt, her kan man ikke slumpe.
Arbeid fort når du lager røren.
Sikt alt mel, bakepulver, natron og eventuelt kakaopulver før du har det i røren, for å unngå klumper.
Formkakene skal tas ut av formen og avkjøles på en bakerist.

Jeg liker å bruke bakepapir i brødformene for å være helt sikker på at kaken kommer ut av formen uten å bli ødelagt når den er ferdig stekt. For å få hjørnene i formen fine, klipper og bretter jeg papiret nesten som til en eske. Klipp et snitt inn fra hvert hjørne på bakepapiret så langt at det går ned til hjørnet på formen. Legg bakepapiret som tilhører langsidene bak bakepapiret til kortsidene. Nå skal du ha fått fine, rette hjørner.

Stikk en strikkepinne eller grillpinne i kaken for å sjekke om den er gjennomstekt. Er pinnen tørr, er kaken ferdig.

Sett hele formen på en bakerist og la kaken avkjøles i 10-15 minutter før du hvelver den ut av formen og lar den ligge på risten til den er helt avkjølt.

Klassisk formkake

Dette trenger du til 1 klassisk formkake
240 g romtemperert smør
150 g sukker
1 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
225 g hvetemel
4 romtepererte store egg

Melisglasur
1 egghvite
ca. 150 g melis

Forvarm stekeovnen til 180 grader. Ha bakepapir i en brødform på 2 liter (se teksten litt lenger oppe om hvordan jeg gjør det).

Ha smør og sukker i en miksmasterbolle og visp det hvitt og luftig. Det tar omlag 5 minutter. Sikt vaniljesukker, bakepulver og hvetemel sammen i en bolle, eller visp det sammen med en visp. Når smør og sukkerblandingen er ferdig, tilsetter du melet og eggene vekselvis og kjører mikseren rundt akkurat til det er blandet.

Ha røren over i formen og bruk en slikkepott til å glatte ut slik at du får en jevn overflate. Bak kaken på nederste rille i 45-50 minutter, til kaken er gyllen på toppen.

Når kaken er helt avkjølt kan du ha på melisglasuren. Rør sammen egghviten og melisen til du får en glatt og fin glasur. Juster melismengden etter hvor stor egghviten er. Fordel glasuren over kaken.

Klassisk formkake

Spis, nyt og drøm deg bort!


9 kommentarer til “Klassisk formkake”

  1. Her sitter jeg og funderer på hva slags kake jeg skal bake i helgen, også dukker plutselig denne opp. Kanskje det blir denne? Ser digg ut hvertfall.

  2. Hei – har du en oppskrift på en tyngre formkake? Altså en som er fast; ikke luftig – og lar seg skjære i tynne skiver? Mener å ha fått en slik som barn, da under navnet «tokake». Den var uten glasur, men med mandeldråper i.

  3. Hei Grethe! Nei, dessverre. Det har jeg nok ikke. Kan ikke komme på det i farta, iallfall. Tokake kan jeg ikke huske å ha hørt om heller. Beklager 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon