Sitronformkake med ricotta og timian
Jeg elsker formkaker! Lyse, mørke, med glasur og uten. Jeg er i grunn åpen for det aller meste når det kommer til formkaker.
Her har jeg laget en italiensk sitronformkake med ricotta. Ricottaen gjør at den blir litt mer kompakt i konsistensen enn en vanlig norsk formkake. Ricotta er en italiensk ferskost som du får kjøpt i veldig mange vanlige dagligvarebutikker.

Ingredienser
100 g smør romtemperert
150 g sukker
1.5 ts vaniljesukker
3 egg
1 sitronskall
4 ss sitronsaft
150 g hvetemel
1.5 ts bakepulver
5 greiner timian
250 g ricotta
25 g mandler
25 g pistasjnøtter
Slik gjør du
Sett stekeovnen på 180 grader varmluft.
Ha smør, sukker og vaniljesukker i en miksebolle og pisk til det blir luftig i konsistensen, det tar omtrent 5-6 minutter. Pisk inn eggene, ett og ett.
Vask sitronen før du river det gule av skallet på den fine siden av rivjernet. Del sitronen og press ut saften. Ca. 4 ss er passe mengde. Ha det i røren og bland både det, hvetemelet og bakepulveret inn.
Finhakk timianen og rør inn halvparten av den samt all ricottaen tilslutt for hånd.
Hell røren over i en bakepapirkledd brødform. Hakk opp mandlene og pistasjnøttene og fordel dem og resten av timianen over formen.
Stek formkaken i 50-60 minutter. Sjekk med en kakepinne for å se om den er gjennomstekt. Stikk pinnen midt i kaken. Er den tørr når den kommer ut, er kaken ferdig.
Sett hele formen på en kakerist og la den bli avkjølt før du tar den ut av formen.




