Jeg elsker formkaker! Lyse, mørke, med glasur og uten. Jeg er i grunn åpen for det aller meste når det kommer til formkaker.

Her har jeg laget en italiensk sitronformkake med ricotta. Ricottaen gjør at den blir litt mer kompakt i konsistensen enn en vanlig norsk formkake. Ricotta er en italiensk ferskost som du får kjøpt i veldig mange vanlige dagligvarebutikker.

Italiens sitronformkake med ricotta og timian

100 g romtemperert smør
150 g sukker
1 ½ ts vaniljesukker
3 små egg
skall av 1 sitron
4 ss sitronsaft
150 g hvetemel
1 ½ ts bakepulver
5 greiner timian
250 g ricotta
25 g mandler – her bruker jeg blansjerte
25 g pistasjnøtter

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft.

Ha smør, sukker og vaniljesukker i en miksebolle og pisk til det blir luftig i konsistensen, det tar omtrent 5-6 minutter. Pisk inn eggene, ett og ett.

Vask sitronen før du river det gule av skallet på den fine siden av rivjernet. Del sitronen og press ut saften. Ca. 4 ss er passe mengde. Ha det i røren og bland både det, hvetemelet og bakepulveret inn.

Finhakk timianen og rør inn halvparten av den samt all ricottaen tilslutt for hånd.

Hell røren over i en bakepapirkledd brødform. Hakk opp mandlene og pistasjnøttene og fordel dem og resten av timianen over formen.

Stek formkaken i 50-60 minutter. Sjekk med en kakepinne for å se om den er gjennomstekt. Stikk pinnen midt i kaken. Er den tørr når den kommer ut, er kaken ferdig.

Sett hele formen på en kakerist og la den bli avkjølt før du tar den ut av formen.

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *