God gammeldags marmorkake

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

God gammeldags marmorkake

Det er bestandig like spennende å skjære den første skiven av en nystekt marmorkake for å se hvordan mønsteret har blitt denne gangen. Det er mulig at det er et gryende tegn til aldring det at jeg er veldig glad i en god formkake. Men, det får jeg tåle. Jeg begynner jo tross alt å bli en voksen kvinne!

For å få en så saftig og god formkake som mulig, har jeg noen tips som det er lurt å jobbe ut i fra:
1. Du må steke formkaken med en gang røren er ferdig. Ellers mister den mye luft.
2. Du må være nøye med mål og vekt, her kan man ikke slumpe.
3. Arbeid fort når du lager røren.
4. Sikt alt mel, bakepulver, natron og eventuelt kakaopulver før du har det i røren, for å unngå klumper.
5. Formkakene skal tas ut av formen og avkjøles på en bakerist.

God gammeldags marmorkake

Dette trenger du til 1 marmorkake
75 g kokesjokolade
175 g romtemperert smørt
250 g melis
250 g hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
3 egg
1 1/4 dl melk

God gammeldags marmorkake

Sett stekeovnen på 180 grader og smør en brødform på 2 liter godt med smør. Jeg bruker ofte å kle hele formen med bakepapir. Så er jeg helt sikker på at jeg får ut kaka uten at den blir ødelagt.

Smelt sjokoladen over vannbad eller i en mikrobølgeovn. Sett det til side. Pisk smør og melis hvitt og luftig i en miksmaster. Det tar omlag 5 minutter. I mellomtiden sikter du sammen hvetemel, bakepulver og vaniljesukker i en bolle. Ha ett og ett egg i miksmateren og visp det godt inn før du tilsetter neste. Så har du i melken og hvetemelblandingen vekselvis og blander det godt inn. Røren din kan skille seg eller sprekke hvis du ikke blander det inn vekselvis. Pisk det bare akkurat nok til at alt er godt blandet.

Ta litt over halve røren ut av miksmasteren og over i en annen bolle. Bland så den smeltede sjokoladen oppi miksmasterbollen. Hell halvparten av den lyse røren oppi brødformen og fordel den jevnt utover. Hell over hele sjokoladerøren før du avslutter med resten av den lyse røren. Lag S-mønster med håndtaket av en skje oppi formen.

Stek kaken på nederste rille i stekeovnen i ca. 45 minutter. Sjekk med en bakepinne eller annen tynn pinne om kaken er ferdgistekt. Ta den ut og la den avkjøles på en bakerist.

God gammeldags marmorkake

 

10 kommentarer til “God gammeldags marmorkake”

  1. Takk for fin og lett oppskrift. Jeg prøvde meg på denne i dag og den ble kjempegod! Jeg har laget marmorkake nøyaktig 2 ganger før, en gang på ungdomsskolen (i 80-åra), den ble rå inni, og en gang i fjor, den ble også rå inni… Men 3. gangen gikk det altså bra. Takk!

    • Så morsomt å høre, Gry!
      Øvelse gjør som kjent mester – selv om det kan gå noen år mellom forsøkene. Godt å høre at denne oppskriften ga det gode reaultatet. Fortsatt god bakst!

    • Ja, det kan du, Ano. Litt usikker på hvor stor, men du kan helle vann i både brødformen og rundformen for å sjekke om de er like store. _)

  2. Lagde akkurat denne. Forsøkte med litt innovasjon; en halv desiliter rødvin og 1/4 teskje kanel, som i en av sjokoladekake-oppskriftene dine jeg har laget tidligere 🙂 ble veldig godt (kunne faktisk kanskje hatt enda mer i av både rødvin og kanel). Men ikke helt vellykket steking av kaka; etter at den fikk hvilt seg litt sank den litt igjen og «ryggen» forsvant. Usikker på hvorfor – stekte den nederst i ovnen halve tida siden jeg plutselig så det i oppskrifta, men kan også ha vært brødforma jeg brukte. Men, god konsistens og som sagt kjempegod smak. Tusen takk for en flott side med mange gode oppskrifter!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon