Plommeterte

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Plommeterte

Heldigvis er de norske plommene fremdeleså få kjøpt i butikken! Jeg kunne gjerne tenkt meg å gå på slang for det er jo egentlig litt kjedelig å betale 59 kroner kiloet for plommer i butikken når så mange bare lar plommene ramle ned av trærne uten å gjøre det dugg for å plukke dem opp. Men, fordi jeg ikke har noe plommetre her hjemme, må jeg ty til butikken.

Denne plommeterten er veldig enkel å lett å lage, og den krever ikke noen form for blindsteking av paiskall (det er når du baker paiskallet i stekeovnen mens det er fylt av tørka erter) for å få et vellykket resultat. Med en paideig som dette, som er så full av smør, bruker jeg bestandig å kjevle det ut mellom to lag med plastfolie som jeg drysser med hvetemel. Da slipper jeg at deigen seter seg fast på kjøkkenbenken og blir helt umulig å forholde seg til.

Når plommesesongen er ferdig kan du erstatte dem med epler eller pærer.

Plommeterte

Dette trenger du til 1 terte 
Tertebunn
100 g kaldt smør
200 g hvetemel
100 g melis
2 eggeplommer
ev. 1-2 ss vann
1 eggehvite til pensling

ca. 300 g plommer
5 ss vaniljekrem, hjemmelagd eller ferdigkjøpt
1 egg til pensling
2–3 ss demerarasukker (det er den lysebrune varianten)

Denne fruktterten kan du forandre gjennom året, alt etter hva som er i sesong. Rabarbra (husk å strø på litt ekstra sukker på toppen), nektariner, epler og pærer er ypperlige å bruke.

Tertedeigen skal hvile i kjøleskap i minst 1 time før utkjevling og i 20 minutter før steking.

Stekes på 175 grader i 55–60 minutter.
Finn fram et stekebrett.

Del smøret i terninger og ha det i en food processor sammen med hvetemelet og melisen. Kjør til alt smøret er smuldret opp. Tilsett eggeplommene, én om gangen. Kjør rundt nok til at alt blir blandet, men ikke mer enn nødvendig. Tertebunnen kan bli seig hvis den jobbes for mye med. Hvis deigen er for tørr til at du greier å samle den sammen til en klump, tilsetter du bittelitt iskaldt vann. Pakk deigen inn i plast og legg den i kjøleskapet i minst 1 time.

Ta tertedeigen ut av kjøleskapet og kjevle den ut rett på et bakepapir. Det er lettest å kjevle hvis du har et bakepapir av silikon. Dryss over et tynt lag hvetemel på kjevlet og oversida av deigen før du starter.

Kjevle ut deigen til en runding, det er ikke så nøye om den blir helt rund, på ca. 25 cm i diameter. Prikk den midterste delen av bunnen med en gaffel. Dra forsiktig bakepapiret og tertebunnen over på et stekebrett og sett det i kjøleskapet i 20 minutter. I mellomtida skjærer du opp plommene i små båter.

Fordel vaniljekremen på den midterste delen av tertebunnen og legg plommebåtene over. Brett tertekantene innover mot fyllet. Pensle deigen med sammenpisket egg. Strø sukker over både plommene og deigen. Stek terten på nederste rille.

Plommeterte

Nyt!

4 kommentarer til “Plommeterte”

    • Så hyggelig å høre, Sadia! Jeg har justert litt på oppskriften på chiapuddingen for at det ikke skal være mer enn 2 ss chia pr dag – som noen kilder mener er maks dagsdose chiafrø 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon