Dette er rett og slett en fantastisk god eplekake, eller pai er det vel nesten. Den tilhører den kategorien av kaker som det nesten er helt umulig å bare spise ett stykke av. Kombinasjonen av den sprø og søte tertedeigen, de litt syrlige eplene og den varme vaniljekremen er uimotståelig. Finne fram smøret, skrell eplene og sett i gang. Ring gjerne og inviter naboen i samme slengen!

Jeg innbiller meg at mamma fant oppskriften på denne kaka i Norsk Ukeblad en gang på 80-tallet. Jeg kan iallfall huske at hun lagde denne mange ganger mens jeg fremdeles bodde hjemme, og alderen tatt i betraktning, må det bety at det var mens hockeysveisen var på sitt mest populære.

Hockeysveis eller ikke, denne kaka er knallgod!

Har du lyst til å teste ut en annen veldig god eplekake også, bør du sjekke ut denne ostekaken med eplebiter!

Eplekake med vaniljekrem

Eplekake med vaniljekrem
250 g romtemperert smør
100 g melis
250 g hvetemel
3 store syrlige epler
2 ½ dl vaniljekrem, se oppskrift under

Vaniljekrem
2 1/2 dl melk
1/2 vaniljestang eller 1/2 ts vaniljesukker
3 små eller 2 store eggeplommer
60 g sukker
1 1/2 ss maizenna

Sett stekeovnen på 180 grader og smør en rundform på 24 cm. Legg bakepapir i bunnen.

Rør smør og melis hvitt i en miksmaster. Det tar ca. 10 minutter. Sikt inn hvetemelet og visp til alt er blandet. Ha deigen over på plastfolie og rull den sammen til en pølse. Legg den i kjøleskapet i minimum en halvtime. Den kan også ligge over natta.

I mellomtiden kan du lage vaniljekremen. Bruker du vaniljestang, starter du med å dele den opp i to på langs og skraper ut frøene. Ha både frøene og stangen i en tykkbunnet kasserolle sammen med melken, eggeplommene, sukkeret og maisennaen.

Kok det opp under konstant omrøring og på litt over medium varme. Rør godt i bunnen sånn at det ikke brenner seg fast. Når kremen koker opp, lar du den koke i 30-40 sekunder, fremdeles under konstant omrøring. Hell den over i en bolle og dekk den med plastfolie helt ned til vaniljekremen med en gang. Sett den til avkjøling. Ta ut vaniljestangen før du har kremen i kaken.

Ta deigen ut av kjøleskapet og skjær to tredjedeler av den opp i ½ cm tykke skiver. Fordel dem i forma og oppover kantene og klem dem ut og sammen til du får en tett og fin bunn.

Skrell eplene og skjær dem i båter. Er det norske epler med tynt skall, kan du la epleskallet være på. Legg båtene slik at de dekker hele bunnen. Fordel vaniljekremen over.

Hvis du er eksepsjonelt flink til å kjevle en ganske klissete tertedeig, kan du nå kjevle ut den resterende deigen til et lokk. Jeg velger den langt lettere varianten hvor jeg lager små kuler som jeg klemmer flate før jeg plasserer dem med litt avstand oppå vaniljekremen. De smelter fint utover når de kommer i stekeovnen.

Stek kaka på nederste rille i 50-60 minutter. Serveres lunka med is eller lettpisket krem.

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

 1. Hadde denne med på jobben i dag, og den ble veldig godt mottatt :))) Knallgod kake! Tusen takk for oppskriften :))

 2. Tror du man kan lage denne kaken helt klar, sette den kjølig et par timer for så å steke den rett før servering?

 3. Hei Christine!
  Jeg er litt skeptisk til om bunnen kanskje kan bli litt for myk når vaniljekremen blir liggende så lenge. Jeg tror jeg ville lagd den nesten ferdig, altså fordelt utover bunnen og satt den i kjøleskapet, gjort ferdig vaniljekremen og skivene til toppen, så bare brukt 2 minutter på å sette kaka sammen før jeg satte den i stekeovnen 🙂

  • Jeg har ikke prøvd det, Anne-Marie, men det høres supergodt ut! Mulig du må tilsette litt mer sukker når du bruker rabarbra 🙂

 4. Hei.
  Kaken ser god ut. Vil gjerne tipse deg om et par ting:
  Du varmer selvfølgelig vaniljefrø sammen med melk, men du glemmer å si at hele van.stangen også varmes. Der er det mye smak. Den fjernes bare etter oppvarming.

  Må fortelle deg at epleskall sitter på eplet; epleskrell, som du skriver, er når skallet er tatt av. Det er jo en forskjell.

  • Hei Unni! Takk for meldingen din. Ja, selvfølgelig bruker jeg å ha med vaniljestangen også, men det hadde altså ikke kommet med her. Etter at dette blogginnlegget ble skrevet, har jeg gjort om måten jeg lager vaniljekrem på, så nå oppdaterte jeg hele den oppskriften 🙂
   Og skall/skrell-saken er rettet på 🙂

 5. Hei.
  Denne kaken høres veldig god ut, men jeg lurer på en ting.
  Bruker du paiform eller springform?
  Hilsen Bente

  • Ja, den er kjempegod, Bente! Her bruker jeg vanlig rundform, men du kan også bruke en paiform om du vil. 🙂

 6. Denne oppskriften fant jeg nå, og har planer om å lage den til søndagens dessert😊 Men jeg lurer på en ting.. Forstår ikke helt hvordan du legger ut bunden med deigen? Kan man ikke bare kjevle den ut og legge i formen?

  Ha en strålende kveld!

  • Hei Therese! Søndagen har passert før jeg fikk svart deg, men ja, du kan kjevle ut bunnen og legge i formen. Den kan være litt vanskelig å kjevle, men jeg synes det er lettest å gjøre mellom to lag med plast. Lykke til!

 7. Går det an å doble oppskriften og lage den i liten langpanne? Til å ta med på jobb er ikke en liten rundform nok 🙂

  • Hei Hege! Bunnen blir ikke helt sprø, men den blir heller ikke for myk. Den blir veldig god selv om den ikke forstekes 🙂

 8. Fantastisk god. Et tips som funker for meg, jeg kjevler ut toppen på et bakepapir og vender den over på kaken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *