Dette er rett og slett en fantastisk god eplekake, eller pai er det vel nesten. Den tilhører den kategorien av kaker som det nesten er helt umulig å bare spise ett stykke av. Kombinasjonen av den sprø og søte tertedeigen, de litt syrlige eplene og den varme vaniljekremen er uimotståelig. Finne fram smøret, skrell eplene og sett i gang. Ring gjerne og inviter naboen i samme slengen!

Jeg innbiller meg at mamma fant oppskriften på denne kaka i Norsk Ukeblad en gang på 80-tallet. Jeg kan iallfall huske at hun lagde denne mange ganger mens jeg fremdeles bodde hjemme, og alderen tatt i betraktning, må det bety at det var mens hockeysveisen var på sitt mest populære.

Hockeysveis eller ikke, denne kaka er knallgod!

Eplekake med vaniljekrem

Dette trenger du for å lage eplekake med vaniljekrem
250 g romtemperert smør
100 g melis
250 g hvetemel
3 store syrlige epler
2 ½ dl vaniljekrem, se oppskrift under

Vaniljekrem
2 1/2 dl melk
1/2 vaniljestang eller 1/2 ts vaniljesukker
3 små eller 2 store eggeplommer
60 g sukker
1 1/2 ss maizenna

Sett stekeovnen på 180 grader og smør en rundform på 24 cm. Legg pakepapir i bunnen.

Rør smør og melis hvitt i en miksmaster. Det tar ca. 10 minutter. Sikt inn hvetemelet og visp til alt er blandet. Ha deigen over på plastfolie og rull den sammen til en pølse. Legg den i kjøleskapet i minimum en halvtime. Den kan også ligge over natta.

I mellomtiden kan du lage vaniljekremen. Varm melken opp til kokepunktet i en tykkbunnet kjele. Bruker du vaniljestang, skraper du ut frøene og har dem oppi sammen med melken. Vaniljesukker rører du sammen med eggeplommene, sukkeret og maizennaen i en bolle. Når melken er kokvarm, heller du ca. halvparten av den over sukkerblandingen mens du rører til sukkeret er oppløst. Hell alt tilbake i kasserollen og varm det opp på medium varme mens du visper. La det småkoke i 1–2 minutter til det tykner. Sett det til avkjøling.

Ta deigen ut av kjøleskapet og skjær to tredjedeler av den opp i ½ cm tykke skiver. Fordel dem i forma og oppover kantene og klem dem ut og sammen til du får en tett og fin bunn.

Skrell eplene og skjær dem i båter. Er det norske epler med tynt skall, kan du la epleskrellet være på. Legg båtene slik at de dekker hele bunnen. Fordel vaniljekremen over.

Hvis du er eksepsjonelt flink til å kjevle en ganske klissete tertedeig, kan du nå kjevle ut den resterende deigen til et lokk. Jeg velger den langt lettere varianten hvor jeg lager små kuler som jeg klemmer flate før jeg plasserer dem med litt avstand oppå vaniljekremen. De smelter fint utover når de kommer i stekeovnen.

Stek kaka på nederste rille i 50-60 minutter. Serveres lunka med is eller lettpisket krem.

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

  1. Tror du man kan lage denne kaken helt klar, sette den kjølig et par timer for så å steke den rett før servering?

  2. Hei Christine!
    Jeg er litt skeptisk til om bunnen kanskje kan bli litt for myk når vaniljekremen blir liggende så lenge. Jeg tror jeg ville lagd den nesten ferdig, altså fordelt utover bunnen og satt den i kjøleskapet, gjort ferdig vaniljekremen og skivene til toppen, så bare brukt 2 minutter på å sette kaka sammen før jeg satte den i stekeovnen 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *