Små sitronterter

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Små sitronterter

Deilige små sitronterter! Noen med marengs på toppen og noen med brent sukker. Nam! Har du smakt sitronterte? Og kanskje prøvd å lage det?  Jeg simpelthen elsker sitronterte og søker du på bloggen, kan du se at det ligger flere eksemplarer her. Det er jo så fantastisk godt!

Hvis du har lyst til å prøve deg, kan du jo teste ut denne oppskriften. Det er akkurat den samme  som jeg bruker i denne terten. Bare her lager jeg 6 små terter istedenfor én stor.

Siden jeg skrev den overnevnte oppskriften, har jeg begynt å kjevle alle tertedeiger mellom to lag med bakapapir. Det funker aldeles strålende bra!

Små sitronterter

Dette trenger du for å bake 6 små sitronterter med marengslokk

Tertebunn
135 g kaldt smør
200 g hvetemel
70 g melis
½-1 egg

Sitronfyll
saft og skall av 2 sitroner
5 store egg
150 g sukker, helst finkornet
1 1/3  dl fløte

Marengs 
300 g sukker
2/3 dl vann
5 eggehviter

Du kan også drysse 1 ts sukker over sitronfyllet og brenne det med en skibrenner eller creme bruleebrenner.

Start med tertebunnen. Del smøret i terninger før du har det i en food processor sammen med hvetemelet og melisen og kjører knivene rundt til det blir helt smulete. Pisk egget lett sammen og tilsett ca. halvparten av det. Bruk pulsknappen på food processoren og kjør knivene rundt akkurat nok til at det samler seg. Det er mulig du må tilsestte bitte litt mer egg for at deigen skal bli passe fast. Det er den når du greier å samle den sammen til en deig.

Pakk deigen inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst 1 time. Den kan godt ligge over natta.

Del deigen i 6 like deler. Dryss et tynt lag med hvetemel enten rett på bakebenken eller mellom to lag med bakepapir drysset med hvetemel og kjevle ut hver del av paideigen til den passer de små paiformene. Du kan også bruke én stor paiform på 24 cm i diameter. Smør formene først før du løfter opp paideigen – med hjelp av kjevlet – opp i paiforma. Klem den godt inn i kantene. Sett formene i kjøleskapet i 1 time.

Sett stekeovnen på 180 grader.

Bruk en gaffel til å stikke små hull i paibunnene. Dekk bunnene med aluminiumsfolie og fyll hele formene med grovt sjøsalt. (Det var et triks jeg lærte av Mr. Unterthun.) Salt er mye tyngre enn tørkede erter, og holder derfor bunnen bedre ned på plass under forstekingen.

Forstek paibunnen i 25 minutter. Ta ut saltet – som du kan gjemme til neste gang du skal forsteke en paibunn – og aluminiumsfolien.

Skru ned varmen i stekeovnen til 140 grader.

Mens bunnen steker, lager du fyllet. Vask sitronenen godt før du river det gule av skallet, med den fineste siden av rivjernet ditt, før du deler sitronene og klemmer ut saften. Pisk sammen alle ingrediensene til fyllet i en bolle før du fordeler det over i de forstekte skallene. Du må piske lenge nok til at eggene er helt utpisket – hvis det er noe som heter det. Du skjønner hva jeg mener når jeg sier at det ikke må være noen tråder igjen i eggene. Det er dessuten en fordel å bruke et helt finkornet sukker slik at det løser seg opp med en gang. Har du ikke det, kan det lønne seg å lage fyllet litt før bunnen er ferdigstekt, slik at det får stå en stund før det stekes. Da rekker sukkeret å bli oppløst og du slipper å få sukkerkorn i det ferdige fyllet ditt.

Sett paiene på et stekebrett på nederste rille i stekeovnen og stek dem i et sted mellom 50 minutter og 1 time. Lager du én stor pai, er steketiden ca. 1 time og 10 minutter. Fyllet kan være litt «voblete» når du rister lett på bunnen, men må være forholdsvis stivnet.

Ta ut paiene og la dn avkjøles på en bakerist. Sett den gjerne i kjøleskapet til neste dag.

Så er det klart for den supergode marengsen!

Ha sukker og vann i en kasserolle og kok opp. La det koke til det kommer opp i 115 grader. Ikke rør, bare la det koke.

Mens sukkerlaken blir varm nok, har du eggehvitene i en gullende ren miksebolle og pisker dem hvite og luftige. Når de begynner å tykne, og sukkerlaken er ferdig, heller du sukkerlaken rett i eggehvitene i en tynn stråle mens mikseren pisker. Pisk til du får en blank og fast marengs.

Nå kan du enten plassere marengsen rett på sitronfyllet med en skje eller du kan ha den over i en sprøytepose og så sprøyte den på plass. Her er det rikelig med marengs, så det er bare å kjøre på.

Har du en skibrenner eller creme brulee-brenner, er det fint å bruke den for å svi av litt på toppene av marengsen. Du kan også bruke grillelementet på stekeovnen. Da må du passe godt på, for det kan fort bli litt brent på toppen.

Små sitronterter

Små sitronterter

Små sitronterter

Små sitronterter

God tertebakst!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon