Gresskarpai

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 2 timer

Porsjoner: 1

Gresskarpai

Åh! Gresskarpai er kjempegodt og helt perfekt å lage nå på høsten når butikkene flommer over av gresskar! Her har jeg brukt helt vanlig gresskar, som du bruker hvis du lager gresskarlykter. Da kaver du ut så mye kjøtt av gresskaret som du greier mens du skjærer ut og lager skumle fjes.

Jeg tenker at det er definitivt verdt å kjøpe inn et eget gresskar bare for å lage gresskarpai selv om du ikke har planer om å lage gresskarlykter. Hvis du bare skal bruke gresskaret til mat, kan du fint lage både denne gresskarpaien og en gresskarsuppe av et gresskar.

Ingredienser

Bunnen
175 g hvetemel + litt til utkjevling
0.5 ts salt
125 g smør kaldt
3 ss vann, iskaldt

Fyllet
600 g gresskarkjøtt
50 g mykt, brunt sukker
1 ts kanel
1 ts malt ingefær
0.5 ts salt
0.25 ts muskatnøtt
1 boks søt kondensert melk 397 g
3 egg

Slik gjør du

Ha hvetemelet og saltet i en food processor. Del smøret i små terninger og ha i. Kjør knivene rundt til smøret er smuldret opp. Ha i halvparten av vannet og kjør knivene rundt. Har du en pulsknapp, bruker du den. For å få en paideig som ikke krymper når den stekes, gjelder det nemlig å arbeide minst mulig med den, så kjør knivene så lite som mulig etter av vannet er tilsatt. Ha i nok vann til at du greier å samle deigen til en klump.

Ta ut deigen, klapp den sammen til en flat sirkel og pakk den i plastfolie. Legg den i kjøleskapet i minst 30 minutter.

Hvis deigen ligger i kjøleskapet lengre enn 30 minutter, rekker den å bli så hard at det er lurt å ta den ut ca. 10 minutter før du starter å kjevle den.

Smør en paiform med olje eller formfett. Bruk gjerne en form med løs bunn slik at du kan ta ut paien når den er stekt.

Dryss et tynt lag med hvetemel på et bakepapir og legg på paideigen. Dryss et tynt lag med hvetemel over og legg et bakepapir over. Kjevle ut deigen til den blir stor nok til å dekke paiforma og helt over kanten. Snu og vend på bakepapiret og deigen innimellom for å forsikre deg om at deigen ikke setter seg fast.

Fjern bakepapiret på den ene siden og legg bunnen over i forma, med bakepapiret opp. Løft på deigen og papiret og sikre deg at den går helt ned i kantene. Fjern bakepapiret.

Sett paibunnen i kjøleskapet mens du gjør klart resten.

Sett stekeovnen på 190 grader.

Skjær gresskarkjøttet i mindre biter og damp det mørt i en dampkjele eller kok det i vann. Hvor lang tid det tar, avhenger av hvor store biter du har. Kaver du ut kjøttet, er bitene små, og blir fort ferdig, mens jeg liker å ha litt større biter dersom jeg kutter hele gresskar for bare å lage dette. Gresskarkjøttet koker fort i stykker, så har du mulighet, er det best å dampe kjøttet. Sjekk med en kakepinne for å se om kjøttet er mørt.

Ha det kokte gresskarkjøttet i en matprosessor sammen med resten av ingrediensene til fyllet og kjør knivene rundt til alt er godt blandet. Hell fyllet oppi det avkjølte paiskallet og sett paien i stekeovnen. Stekes i ca. 45 minutter til den har fått en fast topp. La paien avkjøles på en bakerist.

Du kan gjerne lage den dagen før servering.

2 kommentarer til “Gresskarpai”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon