Eple- og blåbærterte med vaniljekrem

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 2 timer

Porsjoner: 1

Eple- og blåbærterte med vaniljekrem

En av mine eplekakefavoritter her på bloggen er denne EPLEKAKEN MED VANILJEKREM. Og den er også én av deres – det kan jeg trygt slå fast ut fra besøkstallene og alle kommentarene dere sender om den. Den kan jeg huske at vi lagde masse da jeg fremdeles bodde  hjemme, noe som betyr at oppskriften er gammel 😉 Ha ha ha!

Dagens variant er så godt som helt lik, bare at jeg har drysset et lag med blåbær over eplebåtene, før tertelokket kommer på. Og det blir altså SÅ utrolig godt! Jeg sier bare GLED DEG til å smake!

Jeg er forferdelig dårlig til å kjevle tertedeiger, som denne, så i den gamle versjonen bruker jeg ikke noe kjevling, bare ruller deigen til en sylinder når den er ferdig laget som jeg så skjærer i skiver når den er kald. Til dagens versjon prøvde jeg meg på å kjevle ut tertedeigen til lokk, men den gikk selvfølgelig i stykker, så da ble den litt rufsete også etter at den ble ferdig stekt.

Er du flinkere enn meg, fikser du det helt sikkert glatt. Ellers så kan du trøste deg med at den ferdige kaken blir supergod enten det er et glatt fint lokk, et litt halvrufsete lokk eller om du plasserer små kuler av deigen på toppen som vil smelte litt utover når de blir stekt!

Ingredienser

Tertedeigen
250 g smør romtemperert
100 g melis
1 ts vaniljesukker
250 g hvetemel

Vaniljekremen
2.5 dl melk
0.5 vaniljestang(-stenger)
2 eggeplomme(r)
60 g sukker
1.5 ss maisenna

Resten av fyllet
4 eple(r)
150 g blåbær

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 180 grader og smør en rundform på 24 cm. Legg bakepapir i bunnen.

Rør smør, melis og vaniljesukker lyst og luftig i en miksmaster. Det tar ca. 10 minutter. Ha i hvetemelet og visp til alt er blandet. Ha deigen over på plastfolie og rull den sammen til en pølse. Legg den i kjøleskapet i minimum en halvtime. Den kan også ligge over natta. Dersom du har planer om å kjevle toppen, kan du ta 1/3 av deigen og klemme flatt og rundt (som en tykk pannekake) før du pakker inn i plastfolie og legger i kjøleskapet.

I mellomtiden kan du lage vaniljekremen. Bruker du vaniljestang, starter du med å dele den opp i to på langs og skraper ut frøene. Ha både frøene og stangen i en tykkbunnet kasserolle sammen med melken, eggeplommene, sukkeret og maisennaen.

Kok det opp under konstant omrøring og på litt over medium varme. Rør godt i bunnen sånn at det ikke brenner seg fast. Når kremen koker opp, lar du den koke i 30-40 sekunder, fremdeles under konstant omrøring. Hell den over i en bolle og dekk den med plastfolie helt ned til vaniljekremen med en gang. Sett den til avkjøling. Ta ut vaniljestangen før du bruker kremen i kaken.

Ta deigen ut av kjøleskapet og skjær to tredjedeler av den opp i ½ cm tykke skiver. Fordel dem i formen og oppover kantene og klem dem ut og sammen til du får en tett og fin bunn.

Skrell eplene og skjær dem i båter. Er det norske epler med tynt skall, kan du la epleskallet være på. Legg båtene slik at de dekker hele bunnen. Dryss blåbærene over før du fordeler vaniljekremen på toppen.

Nå kan du enten kjevle ut resten av tertedeigen og plassere på toppen eller du kan kan lage små kuler som du klemmer flate før du plasserer dem med litt avstand oppå vaniljekremen. De smelter fint utover når de kommer i stekeovnen.

Stek terten på nederste rille i 50-60 minutter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon