Smuldrepai med epler

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Smuldrepai med epler

Noen ganger er det enste rette å si om en kake: lag den og nyt! Det er akkurat det som gjelder for denne smuldrepaien! Den er superenkel og kjapp å lage, og den smaker aldeles fortreffelig. Den er akkurat passe søt for min smak, har massevis av epler og, ikke minst, et tykt lag med smuldrepai på toppen!

Perfekt å lage nå når de norske eplene er i sesong. Nam!

Her har jeg også laget hjemmelaget vaniljesaus som jeg serverer til paien. Det gir en siste prikken over den berømte i’en. Men du kan også finne frem isboksen hvis det passer bedre. Jeg kan love deg at det blir skikkelig godt, samme hva.

Smuldrepai med epler og vaniljesaus

Smuldrepaien
600 g norske epler
100 g brunt sukker
125 g romtemperert smør
75 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
50 g store havregryn
50 g kokosmasse
75 g hasselnøttter

Vaniljesausen
½ vaniljestang
eller 1 ts vaniljesukker
3 dl melk
3 eggeplommer
75 g sukker

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft.

Når du bruker norske epler kan du la skallet være på, og bare dele eplene i båter.

Smør en paiform eller annen rund form med smør og fyll i eplene. Skjær opp 25 gram av smøret i små terninger og fordel rundt om over eplene. Resten av smøret har du i en bolle sammen med sukkeret, hvetemelet, bakepulveret og vaniljesukkeret og blander sammen med fingrene. Du kan også bruke en matprosessor til dette, men du bruker bare 2 minutter om du bruker fingertuppene også.

Ha i havregrynene, kokosmassen og hasselnøttene. Grovhakk hasselnøttene før du har dem i. Bland alt sammen før du fordeler det over eplene.

Sett formen midt i stekeovnen og stek paien i 40-45 minutter. Det kan være lurt å la formen stå på et tett stekebrett i tilfellet det bobler over formen. La den avkjøles noe før du serverer den.

Mens paien stekes kan du lage vaniljesausen.

Bruker du vaniljestang til vaniljesausen, deler du den i to på langs og skrap ut frøene med en kniv eller teskje. Ha frøene, stanga og melken i en kasserolle og kok opp.

Pisk eggeplommene og sukkeret sammen til det blir luftig. Hell halvparten av den kokende væsken oppi egg- og sukkerblandingen – og rør til alt sukkeret er oppløst. Hell så hele blandingen tilbake i kasserollen og varm sausen opp på ganske svak varme. Rør hele tiden.

Nå er det viktig at sausen ikke koker, da vil den skille seg. Rør til den begynner å tykne. Da tar du den av varmen. Sausen skal være så tykk at du kan dra en finger opp langs sleiva og se at «veien» etter fingeren blir igjen.

Hell sausen gjennom en sil og over i en bolle – og sett den til avkjøling.

14 kommentarer til “Smuldrepai med epler”

    • Oi oi oi! Jeg glemte å skrive med det brune sukkeret, Mari Ann!
      Det skal være 100 gram brunt sukker i oppskriften! Har rettet nå. Takk for at du sa i fra.

    • Ha ha ha, Ingrid! Det er innlagt matteprøve i oppskriften. Kan du regne til 50? Takk for at du sa i fra. Jeg har rettet opp nå 🙂

  1. Denne laget jeg igår, og den kommer jeg til å lage flere ganger! Veldig god og rask å lage. Kombinasjonen av brunt sukker, kokos og epler falt i smak!! Tusen takk for oppskrift.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon