Lyst en en deilig liten fiskesuppe? Det har jeg, så jeg drømmer meg bort med en god, gammel oppskrift:
Dette var fiskesuppa som de sør-franske fiskemennene lagde til seg selv, av restene fra dagens fangst. Det er nok derfor det finnes så utrolig mange forskjellige oppskrifter. En resteoppskrift kan aldri være helt lik to ganger på rad.

Bouillabaisse - fransk fiskesuppe

Dette trenger du til for å lage fransk fiskesuppe til 4 personer
til krafta
1 løk
4 fedd hvitløk
1 gulrot
2 ss olivenolje
ca. 800 g fiskeavskjær av hvit fisk
1 laurbærblad
1/2 flaske tørr hvitvin
ca. 1 l vann
1 ts salt

resten av suppa
16 store reker eller scampi – rå
15-20 safrantråder
4 vårløk
10-12 cherrytomater
salt
pepper
600 g fisk, gjerne en blanding av ulike slag
litt timian

Bouillabaisse - fransk fiskesuppe

Grovhakk løken og hvitløken. Skrell gulrota og del den i  mindre deler. Ha løk og gulrot i en kasserolle sammen med olivenoljen og la det surre på middels varme i noen minutter, til løken blir blank. Den skal ikke ta farge.

Ha i fiskeavskjæret, laurbærbladet, hvitvinen og nok vann til at det dekker fisken. La det koke opp før du har i saltet. Ta av skummet som danner seg på toppen. Så lar du kraften småkoke eller trekke i 15-20 minutter. Så langt kan du også gjøre en dag før du skal servere suppa. Sett den bare i kjøleskapet så snart den er kald.

Ta ut fiskebitene før du legger en gasklut eller kjøkkenpapir i en sil og siler av kraften. Rens ut fiskekjøtt som du kan bruke av avskjæret.

Tin og rens rekene. Skjær et snitt i ryggraden og ta ut tarmen også. Halen kan gjerne sitte igjen. Legg dem til side.

Kok opp den avsilte kraften. Ha i safrantrådene. Skjær av endene på vårløken og del den så du får 7-8 centimeter lange biter. Ha dem oppi kasserollen sammen med tomatene. Smak til med salt og pepper før du tilsetter fisken i biter. Husk å ta med de fine bitene fra fiskeavskjæret. La suppa trekke i 7-8 minutter. 4 minutter før den er ferdig, har du i rekene.

Dryss litt timian over ved servering.

Bouillabaisse - fransk fiskesuppe

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *