Rustikk fiskesuppe

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Rustikk fiskesuppe

Jeg har bestandig hatt en stor forkjærlighet til supper. Glohete, duftende supper som jeg kan slurpe i meg mens svetten pipler fram i panna. Det skjer uten unntak. For skal jeg greie å få i meg suppa på en noenlunde anstendig måte, må jeg nødvendigvis holde fjeset over denne dampende suppebollen.

Her har jeg lagd en riktig så rustikk suppe hvor plukking og slurping simpelthen må forekomme. Store biter, hele skjell og ett og annet laurbærblad flytende rundt, tilsier at fingrene må tas til hjelp i tillegg til skjeen.

Rustikk fiskesuppe

Dette trenger du for å lage fiskesuppe med torsk, laks og blåskjell til 4 personer

200 g store reker eller scampi
1 kg fiskehoder eller –haler (ikke fra fete fisker)
4 ss olivenolje
ca. 1 1/4 1 vann
2 stilker selleri
5 fedd hvitløk
1 rød chili
1 fennikel
250 g hele blåskjell
400 g torskefilet
400 g laksefilet
100 g sukkererter
½ fl tørr hvitvin
3 laurbærblad
2 kaffir limeblad
skall av ½ sitron
5-6 kvaster frisk timian
2-3 ts salt
2-3 ss fiskesaus
nykvernet pepper
2 vårløk
100 g cherrytomater

Rustikk fiskesuppe

Rens rekene eller scampiene og vask fiskeavskjæret godt i kaldt vann. Ha 2 ss olivenolje i en stor kasserolle på relativt høy varme. Ha i rekeskallene og fres dem i 1-2 minutter før du har i fiskeavskjæret og heller på nok vann til at det dekker fisken. Kok opp og la det trekke – som betyr at det skal være rett under kokepunktet – i 15-20 minutter. Når den er ferdig, tar du ut fiskeavskjæret og siler kraften. Jeg bruker å legge et tørkepapir oppi silen så er jeg sikker på at kraften blir blank.

Synes du det blir litt mye styr med å lage kraften selv, bruker du en lett grønnsaksbuljong eller fiskekraft på boks som du kjøper ferdig i mange butikker.

Mens kraften blir ferdig, gjør du klar resten av ingrediensene. Finhakk selleristilkene og hvitløkfeddene. Skjær av stilkfestet på chilien før du gnir på den slik at frøene inni løsner. Tøm dem ut og skjær chilien i tynne ringer. Vil du har en sterk suppe, kan du la frøene være med. Fennikelen skjærer du tynt opp i ringer.

Rustikk fiskesuppe

Det er viktig å bare bruke hele fine blåskjell, så du må gå over hvert enkelt skjell. Er noen knust eller åpne, kaster du dem. Noen skjell har en liten glipe. For å sjekke om du kan bruke de skjellene kakker du dem en gang eller to mot oppvaskkummen. Lukker dem seg, er det i orden. Hvis ikke, kaster du dem. Vask og fjern skjegg som sitter fast på skjellene.

Rustikk fiskesuppe

(Blåskjell er utrolig lekkert! De er en stor estetisk nytelse å se på, og, ikke minst, en gastronomisk nytelse å spise.)

Fjern eventuelle skinn og bein på fiskefiletene før du deler fiskebitene i terninger på ca. 4 x 4 cm. Jeg liker å ha store, litt robuste stykker i denne suppa. Har sukkerertene harde stilkfester, fjerner du dem før du deler dem i to.

Skyll kasserollen du har kokt kraften i. Ha i selleri, hvitløk, chili og fennikel sammen med 2 ss olivenolje og la det surre på medium varme i 4-5 minutter.

Legg i laurbærblad og kaffir limeblad. Skjær av skallet på sitronen, bare det gule, og ha i sammen med timianstilkene. Tøm i hvitvinen og fiskekraften og la det koke opp. Ha i ca. halvparten av saltet og fiskesausen, og noen runder med pepperkverna. Smak til og kjenn om du må tilsette mer. Husk at fisken du skal ha i trekker til seg noe av saltsmaken, så kraften din nå må ha litt punch i smaken.

Ha i blåskjellene, legg på lokket og la suppa koke i 3-4 minutter til blåskjellene har åpnet seg. Så har du i torsken og laksen og skrur ned varmen slik at suppa ikke koker, men trekker. Etter 4 minutter tilsetter du scampiene eller rekene. Rå scampi trenger 2 minutter lengre tid i gryta enn kokte reker.

Skjær vårløken i 3 cm lange biter og ha i suppa sammen med tomatene akkurat i det du skal servere den.

Rustikk fiskesuppe

 

2 kommentarer til “Rustikk fiskesuppe”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon