Berlinerkranser

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Berlinerkranser

Å lage berlinerkranser er for meg en stor tålmodighetsutfordring. Jeg er definitivt ingen konditor og kjenner at tålmodet veldig raskt forsvinner dersom jeg begynner å knote. Det er noe med å finne akkurat den riktige temperaturen for smørdeigen som berlinerkransdeigen er. Er den for hard – altså at den kommer rett fra kjøleskapet – sprekker deigen når du ruller den, og er den for myk – altså at den har ligget på kjøkkenbenken for lenge – blir den helt umulig å hanskes med. I år gikk det imidlertid over all forventning og all deigen ble ruller ut til berlinerkranser. Vanligvis bruker den siste halvparten å ende som berlinernøtter.

Her har du oppskriften, så får du selv avgjøre om det skal blir kranser, nøtter eller en salig blanding!

Berlinerkranser

Dette trenger du til ca. 60 berlinerkranser eller -nøtter
2 kokte eggeplommer
2 rå eggeplommer
125 g sukker
300 g hvetemel
250 g smør, helt mykt, men ikke smeltet
eggehvite og perlesukker til strø
Stekes i 12–13 minutter på 150 grader varmluft eller 175 over- og undervarme.
Dekk noen stekeplater med bakepapir.

Kok to middels store egg i 8 minutter. Tøm ut vannet og hell på kaldt vann til eggene er kalde. Del eggene i to og skrap ut plommen. Ha plommene oppi en bolle sammen med de rå plommene og sukkeret. Rør det raskt sammen. Ha så i hvetemelet og smøret vekselvis mens du rører. Ikke rør mer enn nødvendig.

Når du har blandet alt godt sammen, pakker du deigen inn i plastfolie og legger den i kjøleskapet til neste dag.

Pisk eggehvitene lett sammen og ha dem i en liten bolle. De skal fremdeles være blanke, ikke hvite. Ha perlesukker i en annen bolle.

Det er nå, når du skal til med rullingen, at utfordringen kommer. Fordi det er så mye smør i deigen, må den være helt kald når du jobber med den. Ta derfor ut små deigemner om gangen fra kjøleskapet. Ha litt hvetemel på bakebordet og trill forsiktig ut til 15 cm lange pølser. Legg den ene enden over den andre, som på en enkelsløyfe.

Pensle berlinerkransen med eggehviten og dryss over perlesukkeret og legg den over på stekebrettet.

Skyll fingrene dine i kaldt vann innimellom hvis deigen er vanskelig å jobbe med.

Velger du den litt mer lettvinte varianten, ruller du små kuler som du klemmer flate, og trykker mønster i med en gaffel, før du dypper dem i eggehvite og perlesukker.

Bruker du varmluft, kan du steke flere brett samtidig, men jeg vil ikke råde deg til å ha flere enn tre stekebrett i ovnen samtidig. Bruker du over- og undervarme, steker du kakene midt i ovnen. La dem avkjøles helt på rist før du legger dem nedi en lufttett boks.

Berlinerkranser

En annen god, gammel klassiker er sandkakene. Har du lyst til å bake det, finner du oppskriften her. 

6 kommentarer til “Berlinerkranser”

  1. Et tips…hvis du kjøper perlesukkeret i Sverige, så holder dette seg hvitt etter steking også, og blir liksom ikke så gjennomsiktig som det vanlige norske! 🙂

    Flott blogg forresten 🙂

  2. Mamma pleier å sette de ferdig formede berinerkransene kaldt noen timer før hun dypper dem i eggehvite og sukker. Da blir de lettere å håndtere.

  3. Det var lurt, Silver!
    I det siste har jeg bare penslet med eggehvite og så drysset perlesukker på toppen. Blir ikke helt som originalen da, men det funker 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon