Gratinert torsk og fennikel

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Gratinert torsk og fennikel

Fennikel kan gjerne brukes mye mer enn det gjør. Nå har ikke jeg full oversikt over hva hver og en kjøper og spiser, men jeg har en anelse om at fennikel ikke blir brukt veldig mye. Fennikel har smak av anis, og når du koker og gratinerer den som jeg gjør her, blir den i tillegg ganske så søt i smaken. En veldig god kombinasjon sammen med god, mild torsk og en smakfull pesto.

De små fenniklene er best på smak, så kjøp de minste du finner i butikken. Når de blir store, får de en litt bitter smak.

Gratinert torsk og fennikel

Dette trenger du til 4 personer
3-4 fennikler, avhengig av størrelsen
6 dl grønnsaksbuljong
3 ss olivenolje
4 fedd hvitløk
600 g torskefilet
1 ½ dl fløte
100 g hvitost, gjerne Jarlsberg
salt
pepper

Pesto
2 ss pinjekjerner
½ potte basilikum
ca. 1 dl olivenolje
25 g parmesan
salt
pepper

Gratinert torsk og fennikel

Sett grillelementet på stekeovnen på 250 grader.

Del hver fennikel opp i 6 eller 8 båter. Ha dem i en kasserolle sammen med buljongen, oljen og grovhakkede hvitløkfedd. La det koke på ganske sterk varme i 12-15 minutter til kraften er kokt bort. Skru ned varmen noe og stek fennikelen og hvitløkrestene til fennikelen blir brunflekkete. Løft alt forsiktig over i et ildfast fat.

Mens dette koker, lager du pesto. Du kan også bruke en ferdigkjøpt pesto på glass, men jeg synes den hjemmelagde er mye bedre enn den du får kjøpt i vanlige dagligvarebutikker. Jeg har smakt noen ordentlig gode kjøpt i delikatessebutikker, men de er jo uhorvelig dyre, og smaker ikke bedre enn de hjemmelagde, de heller.

Her må jeg komme med en liten digresjon. Hvis det er vinter og kaldt i været og du er i butikken og kjøper frisk basilikum, må du pakke den inn før du tar den med deg ut. Basilikum er veldig sensitiv overfor kulde, og klapper fullstendig sammen av noen kalde gufs. Og da blir jo ikke pestoen din noe god.

For å få mest og best smak ut av pinjenøttene rister jeg dem i en tørr panne i noen minutter til de blir brunflekkete, før jeg har dem i food processoren sammen med resten av ingrediensene. Så er det bare å kjøre knivene rundt til det har blitt til en grøt. Smak til med salt og pepper, og du har en deilig pesto.

Del opp torskefiletene i terninger og fordel over fennikelen i langpanna. Hell fløten over. Så klatter du på pestoen før du har over osten, som du først må rive. Strø over salt og pepper og sett forma høyt opp i stekeovnen. Middagen er ferdig når fisken er helt hvit og osten har blitt gyllenbrun. Det tar 8-10 minutter.

Som en lett middag kan du servere dette bare med litt godt brød til. Vil du ha litt mer mat ut av det, koker du ris til.

6 kommentarer til “Gratinert torsk og fennikel”

  1. Kjempegod fiskevariant! Hadde ikkje fløte i huset, men brukte samme mengd med fiskebuljong, som blei nesten jevna av fennikelen. Sparte litt pesto til serveringa.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon