Makrell med indisk vri

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Makrell med indisk vri

Tenk at det finnes makrell i India! I mitt hode trives makrellen best i kalde farvann. Jeg tok feil. For jeg fant nemlig en makrellgryteoppskrift i en indisk kokebok. En litt merkelig rett, men krydderne fascinerte meg. Her har jeg tatt de mest tilgjengelige indiske smakene og kombinert det med min vanligste måte å tilberede makrellen på – å grille. Og den fete, norske makrellen trives godt sammen med hete indiske krydder.

Ofte bruker inderne å servere en mild, men smaksrik raita ved siden av den sterke maten. Raita er indias svar på grekernes tzatziki. En yoghurtdressing som lindrer chiliheten. Jeg bruker ikke mye chili i denne retten i indisk forstand, men raitaen passer perfekt for det.

Makrell med indisk vri

Dette trenger du til 4 personer
4 makreller á 300 gram
5 ts salt
1 liten fennikel
3 cm fersk ingefær
5 fedd hvitløk
1 fersk rød chili
1/2 ts spisskummen
2 ts gurkemeie
3 sitroner
2 ss olje til grillingen

Raita
2/3 agurk
3 dl matyoghurt
3 fedd hvitløk
2 tomater
1 liten kvast med dill
ca. 1/2 ts salt

Ris
4 dl jasminris
1 ts salt
4 dl fersk spinat
pepper

Rens makrellen, skjær av hodet og vask den godt. Bland ut 4 ts salt med kaldt vann i oppvaskkummen og la makrellen ligge der mens du lager resten.

Jeg skal lage en mos av fennikelen og resten av ingrediensene unntatt sitronen. Du kan bruke en morter eller en food processor. Fjern det ytterste laget av fennikelen hvis det er stygt. Skjær den i mindre biter. Skjær av skallet på ingefæren og finhakk både ingefæren og hvitløkfeddene. Chilien deler du i to og skraper ut frøene på før du hakker opp. Ha alt i morteren sammen med spisskummen, gurkemeie og 1 ts salt. Mos det til en grøt.

Makrell med indisk vri

Nå bruker jeg å la dette ligge mens jeg lager raitaen. Bruk en grønnsaksskreller og fjern agurkskallet før du skjærer den i bittesmå terninger. Ha dem i en bolle sammen med matyoghurt. Du kan også bruke vanlig naturell yoghurt. Den må imidlertid henge i en gasklut i noen timer slik at mye av væsken renner ut før du lager dressingen. Fjern skallet på hvitløkfeddet før du river det på den fineste siden av et rivjern eller bruker en hvitløkpresse. Skjær tomaten i småbiter og hakk opp dillen. Bland alt og smak om det er passe med salt.

Kok risen etter anvisning på pakken i saltet vann. Vask spinaten godt i kaldt vann. Når risen er ferdig, og det er like før servering, blander du inn spinaten og drar noen runder med pepperkverna over.

Når du skal grille fisk, er det en stor fordel å ha en egen grillform som du legger fisken inni, for fisk kan fort gå i stykker oppå grillen. Uten form, kan du grille fisken på aluminiumsfolie i stedet.

Skjær 2-3 snitt på hver side av makrellen. Skjær sitronene i skiver. Du trenger 16 skiver. Plasser 2 skiver på hver grillrist og legg en makrell oppå. Fordel ingefær- og chilimosen inni makrellene. Legg på 2 nye sitronskiver før du klemmer fast risten. Pensle oljen på begge sider av makrellen.

Grill fisken på ganske høy varme i 7-10 minutter på hver side. Snu på den noen ganger for å forsikre deg om at den ikke brenner seg. Fjern grillristen forsiktig før servering. Har du ikke nok antall grillrister, tåler fisken å bli kald før servering slik at du kan steke i flere omganger.

Makrell med indisk vri

 

 

Ett kommentar til “Makrell med indisk vri”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon