Babka med sjokolade og mandelfyll

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Babka med sjokolade og mandelfyll

Jeg tror egentlig at jeg vet riktig så mye, men hvis jeg setter meg ned for å ramse opp kalde fakta om våre naboland, ikke de helt nærmeste, men de bittelitt lenger unna, finner jeg kjapt ut at jeg egentlig ikke kan stort. Innbyggertall i Polen, for eksempel. Ingen peiling. At Warszawa er hovedstaden, det vet jeg, og at gamlepaven var derifra, vet jeg også. Men der omkring stopper det.

Jeg vet også at vi nordmenn i veldig mange sammenhenger er helt avhengige av at polakker kommer hit og jobber. Det er ganske sikkert at det er over 100.000 polakker her i landet, og mange av dem savner sikkert sin babka.

Babka er søte polske brød, fylt med mandler, rosiner, appelsin eller sjokolade. Her har jeg lagd to versjoner, en med sjokolade og en med mandelfyll, og jeg skjønner godt at de kan frembringe savn. De er fantastisk søte, luftige og perfekte å spise når du har lyst på noe ekstra.

Noen små kuriositeter på tampen: Det bor 38,5 millioner mennesker i Polen, og på 1500-tallet var det en av Europas mektigste og rikeste land. Chopin og Marie Curie var polske. Det var også vitenskapsmannen Kopernikus. Han som slo fast at jorden ikke var universets sentrum. Ds.

Fantastisk gode brød med sjokolade- eller mandelfyll

Dette trenger du til 3 babka med sjokolade- eller mandelfyll
Deig

3 ½ dl melk
50 g gjær
2 egg, romtemperert
2 eggeplommer. romtemperert
1,4 liter hvetemel
160 g sukker
1 ts salt
240 g smør, romtemperert

Sjokoladefyll (nok til 3 brød)
750 g kokesjokolade
160 g sukker
180 g smør, romtemperert
1 ss kanel

Mandelfyll (nok til 3 brød)
900 g mandler
500 g melis
ca. 1 dl kokende vann

Til pensling
1 egg
1 ss fløte eller melk

Fantastisk gode brød med sjokolade- eller mandelfyll

Varm melken til den blir fingervarm. Bland ut gjæren i den og rør inn eggene og eggeplommene. Ha hvetemel, sukker og  salt i en eltebolle og slå i egg- og melkblandingen. Elt det sammen. Del opp smøret i små firkanter og tilsett i deigen mens eltekroken går. Elt til alt smøret er godt blandet inn. Det tar ca. 10 minutter. Nå ser deigen ganske løs ut, men det skal den være.

Dekk til bollen med et klede og la deigen heve til dobbel størrelse. Ettersom deigen er så full av smør, tar det litt tid, ca. 1 time.

Hvis du vil ha sjokoladefyll følger du denne framgangsmåten:
Ha sjokoladen i en food processor med knivene på og finhakk den. Ha i sukkeret og kanelen og kjør det sammen. Så blander du inn smøret. Sett til side.

Her er framgangsmåten for mandelfyllet:
Ha mandlene i en food processor og kjør knivene til mandlene er helt smulete. Tilsett melisen og kjør til alt er godt blandet. Tilsett nok vann til at du får en forholdsvis fast mandelmasse.

Kle 3 brødformer med bakepapir. La bakepapiret gå 2-3 cm over kanten slik at du enkelt kan løfte opp brødene når de er ferdig stekt. Pisk sammen egget og fløten eller melken til penslingen.

Hvelv den ferdighevede deigen over på et melet bakebord og del den i tre deler. Kjevle hver deigklump ut til en leiv på 40 x 40 cm. Pass på at den ikke setter seg fast. Rull den opp på kjevlet innimellom og strø litt mel under.

Pensle kantene med egg- og fløteblandingen. Fordel nesten 1/3 av enten sjokolade- eller mandelblandingen på deigen, men la de ytterste 2 cm være fri. Rull leiven sammen til en pølse og så rull pølsa sånn at den blir enda 6-7 cm lengre. Lag en hestesko og legg høyre side over venstre. Så snurrer du dette sammen to ganger til før du legger den oppi brødforma. Pensle med eggeblandingen og strø over sjokolade- eller mandelfyll.

Sett stekeovnen på 180 grader.

Dekk til brødformene og la brødene etterheve i 50-60 minutter. Stek på nederste rille i 55 minutter. Senk temperaturen til 160 grader og stek videre i 20 minutter.

Ta brødene ut av forma og la dem avkjøles på en bakerist.

Fantastisk gode brød med sjokolade- eller mandelfyll

3 kommentarer til “Babka med sjokolade og mandelfyll”

    • Ja, det stemmer Ina. Du kan selvfølgelig bruke mindre, om du vil det, for det er jo ganske så enorme mengder.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon