En god formkake skal være porøs, lett og full av gode smaker. Og er den det, er formkake skikkelig godt! Milevis unna det billige skvipet, som er holdbart i ett år eller to, og som du kan kjøpe i dagligvarebutikker rundt om.

Her har jeg lagd en sitronformkake som er kjempegod. Syrligheten fra sitronen sklir rett inn i perfekt harmoni med resten av ingrediensene til denne sitronformkaken. I stedet for aprikosglasuren jeg bruker her, kan du lage en klassisk melisglasur, tilsatt noen sitrondråper.

For å få en luftig og god formkake, er det noen steg som er greie å følge. Dem kan du lese her!

Sitronformkake

Dette trenger du for å lage én formkake

120 g smør, romtemperert
175 g sukker
3 ss lettrømme
3 egg
3 ss solsikkeolje
1 sitron
175 g hvetemel
2 ts bakepulver
3 ss valmuefrø

Glasur
2-3 hermetiske aprikoser eller fersken
3 ss konjakk

Sitronformkake

Forvarm stekeovnen til 180 grader og ha bakepapir i  en brødform på 1 1/2 liter. Her bruker jeg en rundform. Den smører jeg godt med smør eller olje før jeg drysser over med hvetemel.

Pisk smør og sukker, finrevet sitronskall og rømme i en miksmaster og pisk det lyst og luftig. Tilsett ett og ett egg og pisk det godt inn mellom hver gang. Så pisker du inn sitronsaften og solsikkeoljen.

Bland sammen hveteme,  bakepulver og valmuefrø før du blander det inn i røren. Rør det kjapt sammen før du heller røren over i den smurte formen.

Stekes på nederste rille i stekeovnen i 45-50 minutter.

Varm opp ingrediensene til glasuren i en kasserolle og bland det sammen. Hvis aprikosene eller ferskenen ikke er søtet i laken, kan du tilsette litt sukker under oppvarmingen. Mos det med en gaffel eller bruk en stavmikser før du fordeler det over kaken.

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

  1. Hei Silje!
    Så bra at du sier i fra når oppskriften ikke stemmer. Det skal være 3 ss valmuefrø. Sitronskallet rives og piskes inn og sitronsaften tar du med i røra. Det står beskrevet i oppskriften.
    God bakst!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *