Biff stroganoff

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Biff stroganoff

Historien forteller at det var en kokk som arbeidet for den russiske generalen, Count Paul Stroganov på 1890-tallet som oppfant den berømte gryteretten Biff Stroganoff. Jeg vet at mange bruker ferdig pose når de skal lage denne, men det trenger du ikke hvis du følger denne oppskriften.

I en ordentlig Biff Stroganoff skal du egentlig bruke indre- eller ytrefileten, men det gjør ikke jeg her. Så lenge som gryta får noen timer på varmen før servering, fungerer vanlig grytekjøtt bedre enn møre og magre fileter.

Her i Rakkestad, hvor jeg bor, er det veldig mange elgjegere, og har du godt med elgkjøtt liggende i fryseren, kan du gjerne bruke det i denne gryta.

Oppskrift på Biff Stroganoff

til 4 personer

600 g grytekjøtt
2 ss oliven- eller solsikkeolje
250 g sjampinjong
2 små løk
3 fedd hvitløk
3 gulrøtter
1 ½ dl creme fraiche
3 ½ dl vann
1 terning kjøttbuljong eller tilsvarende mengde fond
salt
nykvernet pepper
jevning av 1 toppet ss hvetemel og 4 ss melk
ev. noen timiangreiner til pynt

kokt ris til servering

Biff stroganoff

Fjern eventuelle sener og fett på grytekjøttet før du deler det i terninger på 2 x 2 cm. Smelt sammen 1/5 av smøret og oljen i en stekepanne som tåler høy varme og ha i 1/4 av kjøtterningene. Brun dem kjapt på alle sider. Ha dem over i en gryte. Jeg bruker å ha dem over i en gryte som tåler å stå i stekeovn, slik at jeg kan la gryta koke ferdig inne i stekeovnen. Da skrur jeg samtidig på stekeovnen på 150 grader.

Du kan også koke ferdig gryta på en stekeplate, og da spiller ikke grytevalget en like stor rolle. Samme hva du velger, bruner du altså først kjøttbitene med smør og olje i 4 bolker og har dem over i gryta.

Biff stroganoff

Del sjampinjongene i skiver og brun også dem i stekepanna sammen med resten av smøret og oljen. Blir det for fullt i panna, gjør du dette i to bolker. Ha skivene over i gryta.

Skrell og finhakk løk og hvitløk. Gulrøttene skreller du og skjærer i tynne skiver. Ha alt dette oppi gryta. Hell over seterrømmen og fyll opp med nok vann til at det dekker kjøttet. Har du, kan du gjerne bruke kjøttkraft i stedet for vann og buljong, men hvis du ikke har det på lager, bruker du i buljongterning i tillegg til vann. Litt salt og godt med pepper. Sett på et lokk og sett gryta enten i stekeovnen eller på svak varme på ei stekeplate. La det småkoke i 2–2 1/2 time.

Biff stroganoff

Like før servering, lager du jevning av mel og melk. Ha det i et glass med lokk og rist til klumpene er oppløst. Hell det i gryta, rør rundt og la det koke i noen minutter slik at melsmaken forsvinner.

Biff stroganoff

Her har jeg pyntet med noen timianblader. Serveres med kokt ris.

Biff stroganoff     Biff stroganoff

Biff stroganoff     Biff stroganoff

2 kommentarer til “Biff stroganoff”

  1. Hei. Jeg vurderer å lage biff stroganof til et selskap med ca 32 gjester. Kan den lages en uke eller to i forveien og fryses, eller blir gryta «vassen» og smakløs? Mvh Siri Drageset Lutro

    • Hei Siri! Jeg har aldri prøvd å fryse denne gryten, men vil jo egentlig tro at det skal gå bra. Kanskje det er noen andre her som har prøvd?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon