Engelsk julekake

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Engelsk julekake

Vil du ha en saftig, smaksrik og ultragod julekake til jul, er det helt perfekt å bake den nå! For den engelske julekaken trenger noen uker til å få fram saftigheten og alle de gode smakene.

Den engelske julekaka stammer fra 1100-tallet, da korsfarerne kom hjem fra det hellige land med tørkede frukter og nøtter, som skulle minne engelskmennene om de tre vise menn. Kaka ble først lagd til 13. dagsfesten, som ble stort feiret. Nå er det vanligst å spise den i julen.

Jeg synes dessuten at biter av denne kaka er veldig koselig å pakke inn i cellofanpapir og gi bort som små julegaver også.

Det er en veldig lag ingrediensliste til kaka, men den er heldigvis veldig lett å lage.

Engelsk julekake

Dette trenger du for å bake én kake på ca. 2 liter
200 g tørkede aprikoser
150 g tørket mango
250 g tørket fiken
180 g cocktailbær
200 g rosiner
225 g smør
300 g brunt muscovado- eller demerarasukker
1 ¼ dl brandy
1 sitron, skall og saft
1 appelsin, skall og saft
225 g mandler
4 egg
300 g hvetemel
1 ts kanel
1 ts muskattnøtt, nymalt
1 ts bakepulver
2 ss marsalavin til dynking (kan utelates)

Topping
200 g marsipan
1–2 ss hvetemel til utkjevling
2 ss aprikossyltetøy
2 eggehviter
250–300 g melis

Stekes på 150 grader i 1 ½–2 timer.

Finn fram en form på 1 ½–2 liter. Jeg bruker en med hjertefasong.

Skjær opp aprikoser, mango, fiken og cocktailbær i små biter. Ha bitene i en kasserolle sammen med rosiner, smør, sukker, brandy, sitron og appelsin.  I en del velutstyrte dagligvarebutikker får du kjøpt ferdig oppskåret tørket tropisk frukt. Du kan gjerne bruke en sånn blanding i stedet for aprikos og mango. Kok opp og la det småputre i 10 minutter. Ta det av platen og la det avkjøles litt.

I mellomtiden krel du stekeformen. For å få kaka ut av hjerteformen jeg bruker, klipper jeg først ut et like stort hjerte som jeg fester med litt olje i bunnen av formen. Så kler jeg bakepapir rundt kantene. Da er det bare å hvelve kaka ut av formen når den er ferdigstekt.

Ha mandlene i en tørr stekepanne og rist dem på middels varme i noen minutter. Dette gjør jeg for å få enda mer smak ut av dem. Ha halvparten av dem i food prosessoren og mal dem. Den andre halvdelen lar du bare gå to runder i prosessoren, slik at de fremdeles er grovhakket.

Pisk eggene lett sammen og bland inn mandlene. Ha det over i kasserollen og bland det inn. Bland hvetemelet med resten av det tørre og sikt det inn i røren. Bland alt godt.

Hell røren over i kakeformen og stek kaka. Stikk en tynn trepinne eller strikkepinne nedi kak for å kjenne om den er ferdig. Hvis pinnen er tørr når den kommer ut, er kaka ferdig. Med en gang du tar kaka ut av ovnen, fordeler du marsalaen oppå kaken. Så lar du den avkjøles litt i formen før du hvelver den over på en bakerist.

Når kaka er helt avkjølt, pakker du den godt inn i aluminiumsfolie og legger den i kjøleskapet eller på et annet kaldt sted. Kaka blir saftigst og best om du lager den 4–8 uker før jul.

Topping
Jeg synes det er bedre å kjevle ut marsipan på litt hvetemel enn på melis, som mange bruker. Så børster jeg bare bort melrestene med en kakepensel. Melisen blir så klissete når den blir jobbet med. 50 g av marsipanen bruker jeg til figurer, og dem kan du med fordel lage 1uke før jul, sånn at de får tørke helt.

Ha litt hvetemel på bordet og kjevle ut marsipanen. Stikk ut figurer med pepperkakeformer. Legg figurene på matpapir og la dem ligge slik og tørke i noen dager.

Engelsk julekake

Ferdiggjøring av kaka
Ta kaka ut av kjøleskapet. Varm opp aprikossyltetøyet slik at det blir helt flytende, og pensle det på toppen av kaka.

Kjevle ut resten av marsipanen og skjær den ut slik at den får samme størrelse og form som kaka. Legg marsipanlokket oppå kaka.

Stivpisk eggehvitene. Ha så i melisen litt etter litt, mens du lar miksmasteren gå. Det skal bli en helt hvit og blank glasur. Fordel den over marsipanlokket og la den renne litt nedover sidene. Pynt med de tørkede marsipanfigurene.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon