Pai med ørret og reker

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Pai med ørret og reker

Jeg er veldig glad i pai! Det er noe med den sprø paibunnen mot det kremete fyllet som er helt perfekt etter min smak. Det er kjekt å lage hvis du skal ha selskap, fordi du enkelt og greit kan gjøre den ferdig lenge før gjestene kommer, og så bare lunke den opp igjen til servering. Eller du kan forsteke bunnen og ha fyllet klart, for så å sette paien i stekeovnen en stund før gjestene ringer på døra.

For at paien skal bli vellykket, må du ha en god bunn, og med denne oppskriften får du garantert en sprø og velsmakende bunn. Det tar litt tid å lage den, men den er verdt hvert eneste sekund! Spør du meg, er pai perfekt både å spise til middag og hvis syforeningen har tenkt å ta seg en tur.

Pai med ørret og reker

Dette trenger du for å lage én pai med ørret og reker
Paibunn
175 g hvetemel
½ ts sukker
120 g kjøleskapskaldt smør
2–4 ss iskaldt vann

Fyll
200 g rensede reker
200 g ørretfilet
2 egg
1 dl crème fraîche
1 ½–2 dl H-melk
50 g parmesan
1 fedd hvitløk
¾ ts salt
nykvernet pepper
6–7 grener dill

Pai med ørret og reker

Smør en paiform eller ildfast form. Her bruker jeg en paiform med løs bunn på 22 cm i diameter.

Ha hvetemelet og sukker i en food processor. Del opp smøret i terninger og kjør det inn sammen med melet. Tilsett nok vann til at du akkurat greier å samle deigen til en klump. Ikke kjør food processoren mer rundt enn akkurat nødvendig, da får du en seig paideig. Klem deigen flat og pakk den inn i plastfolie. Legg den i kjøleskapet i minst 30 minutter.

Jeg liker beste å kjevle paideig ut mellom to lag med plastfolie. Dryss litt hvetemel på en dobbel bredde plastfolie. Legg på deigen og dryss litt mel over før du legger på et dobbel bredde med ny folie. Kjevle deigen ut til den er stor nok til å gå oppover og over kantene på paiforma. Løft på plastfolien innimellom og dryss over mer mel hvis nødvendig. Vend deigen innimellom også.

Ta av plasten på den ene siden. Løft deigen over i paiforma og klapp den på plass mens du fremdeles har plasten på plass på oversiden. Grovklipp kantene rundt før du klemmer dem til. Sett forma i kjøleskapet i 30 minutter.

Vil du lese litt mer om hvordan du kjevler og forsteker paibunn, kan du lese det her. 

Sett stekeovnen på 190 grader.

Sett stekeovnen på 190 grader. Prikk bunnen med en gaffel. Legg bakepapir i bunnen og fyll opp med tørkede erter el. Stek bunnen i 10 minutter. Fjern ertene og bakepapiret og stek videre i 5 minutter.

Mens deigen forstekes, lager du fyllet. Det er best å bruke reker som ikke ligger i lake, så start med å rense rekene. Har du lakereker, skyller du godt av laken med kaldt vann. Fjern eventuelle bein og skinn fra ørretfileten og del den i terninger på ca. 2 x 2 cm.

Pisk lett sammen eggene, crème fraîchen og melka. Paiformer varierer litt i høyden, så det er vanskelig å angi konkret hvor mye væske du trenger. Riv parmesanen og hvitløkfeddet på den fine siden av rivjernet og visp inn sammen med salt, pepper og opphakket ditt.

Legg fiskebitene og rekene i paiskallet og hell i væsken. Stek paien på nederste rille i 30–35 minutter.

Pai med ørret og reker

Server gjerne litt salat til paien.

Pai med ørret og reker

2 kommentarer til “Pai med ørret og reker”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon