Jeg elsker de helgene hvor frokostene er sene og lange og som går over til lunsj før du vet ordet av det. Jeg trenger iallfallnoen dager hvor det ikke er noe tidspress i det hele tatt og jeg kan sitte ved frokostbordet så lenge jeg orker. Og til disse frokostene – og de som av naturlige grunner må bli litt kortere – er det luksus å kunne servere helt nystekte rundstykker uten at jeg må stå opp i otta. Løsningen er like enkel som den er genial, du lager deigen og ruller ut rundstykkene (uten forheving) kvelden før og lar dem kaldheve i kjøleskapet over natta. Når du står opp, tar du simpelthen forma ut av kjøleskapet og lar rundstykkene romtepereres i 20-30 minutter før du steker dem.

Når vi først snakker om rundstykker, kan jeg jo i samme slengen tipse deg om disse rundstykkene også: søte små solbrød og saftige frørundstykker.

PS! Har du brukt denne oppskriften mange ganger før og ser at bildene er helt nye? Oppskriften er den samme gamle (jeg har bare justert litt på mel- og vannmengdene – bildene er nye. )

PS2: Vil du at rundstykkene skal bli ferdige uten kaldheving, øker du gjærmengden til det dobbelte, og forhever og etterhever deigen på vanlig måte.

Kaldhevede rundstykker

12 rundstykker

75 g havregryn, store eller lettkokte + litt til strøssel
200 g fin sammalt hvetemel
400 g hvetemel + litt til utrulling
1 ts salt
2 ss olivenolje
¼ pk gjær, fersk eller tørr
5 ¼ dl kaldt vann

Ha alt det tørre i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den også rett i bollen. Ha i vannet og elt deigen sammen. Jeg bruker å la eltekroken gå på laveste hastighet i ca. 10 minutter. Så skrur jeg opp tempoet og holder kjøkkenmaskinen fysisk på plass mens den går i full fart i 2 minutter.

Dette er en litt løs deig, men så lenge som du bruker mel når du ruller ut rundstykkene, går det bra.

Når rundstykkene skal kaldheve, som jeg gjør her, forhever jeg ikke deigen, men hvelver den rett ut på et melet bakebord, knar den sammen noen ganger og ruller den ut til 12 rundstykker.

Ha lunket vann i en liten skål og havregryn i en annen. Dypp så rundstykkene først i vannet, så i havregrynene før du fordeler dem i en bakepairkledd, liten langpanne. Formen min er 25 x 35 cm. Dekk formen med plastfolie og sett den i kjøleskapet til neste dag.

Ta formen ut av kjøleskapet og sett samtidig på stekeovnen på 230 grader over- og undervarme. Kok opp noen centimeter med vann i en stor kasserolle og sett formen over slik at du får litt varme inn i rundstykkene før du setter formen i stekeovnen. Det er fint om rundstykkene får stå ute fra kjøleskapet i 20-30 minutter før du steker dem.

Stek rundstykkene i 15-18 minutter.

God frokost!

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

 1. God Jul, Fru Timian

  Jeg setter veldig stor pris på siden din og oppskriftene dine, selv om jeg ikke kommenterer så ofte! Jeg leser hver oppskrift og er alltid veldig spent på tippsene du kommer med!

 2. Hei,
  Vi har bakt disse mange ganger nå, fint å lage deigen om kvelden når ungene har lagt seg. Så får en sunne rundstykker til søndagsfrokosten og glade barn. Kjempegode!

 3. Hei!

  Jeg vil prøve meg på å lage disse rundstykkene med kaldheving for første gang. Er ikke så vant til fersk gjær, men vil gjerne forsøke dette. Men løser den ferske gjæren seg like lett opp i kaldt vann som i lunkent vann? Og så lurer jeg på når jeg har trillet ut rundstykkene og setter dem i kjøleskapet, er det da det samme om de står på en bakepapirkledd plate, eller må de stå tett i tett i en ildfast form? Kan jeg evt sette dem tett sammen i kjøleskapet og så flytte dem forsiktig over på bakeplate når jeg skal steke dem? Setter stor pris på svar! 🙂

  • Hei Iselin Maria!
   Barer rør rundt til gjæren løser seg opp. Eller om du elter deigen lenge, kan du bare smuldre den inn sammen med melet, så blir den eltet inn.
   Du kan sette rundstykkene forholdsvis tett, men de må ha litt plass å heve på i løpet av natten. Lykke til og god bakst!

  • Tørrgjær går helt fint, Ellen!
   Det tar litt ekstra tid med stekingen ettersom rundstykkene har stått i kjøleskapet – og ikke rukket å bli skikkelig romtempererte – og at det står så tette i formen at det nesten blir et langpannebrød. Så tilpass steketiden etter om dine rekker å bli romtemperert før du setter dem inn og om du evt. bruker en større form 🙂 God bakst!

 4. Hei, jeg har lagt til litt honning i oppskriften.

  Heller røren rett i store muffinsformer og slipper litt «klin» og jobb – det ble knall gode rundstykker !

 5. Denne oppskriften er kjempegod og brukes ofte på hytta. Nydelig med ferske rundstykker til frukost😀

 6. Jeg har ikke varmluftsovn. Kan jeg bruke denne oppskriften likevel? Og hvordan bør jeg steke dem da? 🙂

  • Hei Hanne!
   Ja, det går veldig fint å steke dem på vanlig over- og undervarme også! Bare sett formen inn på hakket under midten og stek dem som det står i oppskriften. God bakst!

  • Hei Torill! Jeg skjønner ikke helt hva du mener, men du kan steke dem på varmluft også, hvis du ønsker det. Da kan du sette på 220 grader varmluft. God bakst!

 7. Hei, jeg har gjort en del justeringer på denne de siste årene….nå gjør jeg ca slik:
  600g hv mel, så 300 g diverse grovere mel som f.ek. sammalt spelt, urkornmiks og havremel. Deretter 200 g frø av ulike sorter og til slutt 100 g hakkede valnøtter og gojibær om jeg har. Tilpasser det fuktige etter behov. Så på morningen bruker jeg nok en time på å få i gang hevingen og pensler med egg, strør med korn på toppen.. blir knallgode luksus groviser!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *