Ferdige rundstykker til frokost!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 10 timer

Porsjoner: 12

Ferdige rundstykker til frokost!

Jeg elsker de helgene hvor frokostene er sene og lange og som går over til lunsj før du vet ordet av det. Jeg trenger iallfallnoen dager hvor det ikke er noe tidspress i det hele tatt og jeg kan sitte ved frokostbordet så lenge jeg orker. Og til disse frokostene – og de som av naturlige grunner må bli litt kortere – er det luksus å kunne servere helt nystekte rundstykker uten at jeg må stå opp i otta. Løsningen er like enkel som den er genial, du lager deigen og ruller ut rundstykkene (uten forheving) kvelden før og lar dem kaldheve i kjøleskapet over natta. Når du står opp, tar du simpelthen forma ut av kjøleskapet og lar rundstykkene romtepereres i 20-30 minutter før du steker dem.

Når vi først snakker om rundstykker, kan jeg jo i samme slengen tipse deg om disse rundstykkene også: søte små solbrød og saftige frørundstykker.

PS! Har du brukt denne oppskriften mange ganger før og ser at bildene er helt nye? Oppskriften er den samme gamle (jeg har bare justert litt på mel- og vannmengdene – bildene er nye. )

PS2: Vil du at rundstykkene skal bli ferdige uten kaldheving, øker du gjærmengden til det dobbelte, og forhever og etterhever deigen på vanlig måte.

Ingredienser

Kaldhevede rundstykker
75 g havregryn
200 g fint sammalt hvetemel
400 g hvetemel
1 ts salt
2 ss olivenolje
0.25 pk gjær
5.25 dl vann, iskaldt

Slik gjør du

Ha alt det tørre i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den også rett i bollen. Ha i vannet og elt deigen sammen. Jeg bruker å la eltekroken gå på laveste hastighet i ca. 10 minutter. Så skrur jeg opp tempoet og holder kjøkkenmaskinen fysisk på plass mens den går i full fart i 2 minutter.

Dette er en litt løs deig, men så lenge som du bruker mel når du ruller ut rundstykkene, går det bra.

Når rundstykkene skal kaldheve, som jeg gjør her, forhever jeg ikke deigen, men hvelver den rett ut på et melet bakebord, knar den sammen noen ganger og ruller den ut til 12 rundstykker.

Ha lunket vann i en liten skål og havregryn i en annen. Dypp så rundstykkene først i vannet, så i havregrynene før du fordeler dem i en bakepairkledd, liten langpanne. Formen min er 25 x 35 cm. Dekk formen med plastfolie og sett den i kjøleskapet til neste dag.

Ta formen ut av kjøleskapet og sett samtidig på stekeovnen på 230 grader over- og undervarme. Kok opp noen centimeter med vann i en stor kasserolle og sett formen over slik at du får litt varme inn i rundstykkene før du setter formen i stekeovnen. Det er fint om rundstykkene får stå ute fra kjøleskapet i 20-30 minutter før du steker dem.

Stek rundstykkene i 15-18 minutter.

God frokost!

24 kommentarer til “Ferdige rundstykker til frokost!”

 1. Jeg har ikke varmluftsovn. Kan jeg bruke denne oppskriften likevel? Og hvordan bør jeg steke dem da? 🙂

  • Hei Hanne!
   Ja, det går veldig fint å steke dem på vanlig over- og undervarme også! Bare sett formen inn på hakket under midten og stek dem som det står i oppskriften. God bakst!

  • Hei Torill! Jeg skjønner ikke helt hva du mener, men du kan steke dem på varmluft også, hvis du ønsker det. Da kan du sette på 220 grader varmluft. God bakst!

 2. Hei, jeg har gjort en del justeringer på denne de siste årene….nå gjør jeg ca slik:
  600g hv mel, så 300 g diverse grovere mel som f.ek. sammalt spelt, urkornmiks og havremel. Deretter 200 g frø av ulike sorter og til slutt 100 g hakkede valnøtter og gojibær om jeg har. Tilpasser det fuktige etter behov. Så på morningen bruker jeg nok en time på å få i gang hevingen og pensler med egg, strør med korn på toppen.. blir knallgode luksus groviser!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon