Ost- og skinkepai med lokk

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Ost- og skinkepai med lokk

Nå dufter det helt fantastisk her i huset! Jeg sitter nemlig og skriver denne oppskriften mens paien stekes, og forførende dufter sprer seg i hver en krinkelkrok. Og lukten av smørfylt paideig er bare fantastisk.

For meg er pai helt perfekt å servere når vi skal kose oss bare vi 4 hjemme og når vi skal ha gjester. Da vet jeg at jeg rekker å vakse og rydde bort alle restene av matlagingen før gjestene kommer inn døra også.

Vil du lage en veldig kjapp pai, er denne tomatterten et godt alternativ. Og vil du ha sjømat i paien din, kan jeg friste med denne paien som er stappende full av laks og reker. 

Ost- og skinkepai med lokk

Dette trenger du for å lage en ost, tomat- og skinkepai med lokk
Paibunn

375 g hvetemel
1/2 ts salt
240 g kaldt smør
1-1 1/2 dl iskaldt vann

Paifyll
4-5 tomater
3-4 vårløk
200 g kokt skinke
2 fedd hvitløk
150 ost, gjerne litt kraftig i smaken
3 egg
2-3 dl kremfløte
1-2 dl creme fraiche
1 ts salt
nykvernet pepper

Ha hvetemelet og saltet i en food processor. Del smøret opp i terninger og ha i. Kjør knivene rundt til smøret er smuldret opp. Tilsett litt over halvparten av vannet og kjør knivene rundt akkurat til vannet er inkorporert. Bruk pulsknapp hvis du har det på food processoren. Tilsett litt og litt vann, akkurat nok til at du får samlet deigen sammen til en klump. Ikke kjør knivene rundt mer enn nødvendig. Paideigen blir best, og krymper minst, når den er minst mulig bearbeidet.

Del deigen i to og pakk hver del inn i plastfolie. Legg dem i kjøleskapet i minst 30 minutter. Finn fram en paiform og smør den med olje eller smør. Du kan gjerne bruke en paiform med løs bunn, hvis du har. Her bruker jeg en forholdsvis dyp paiform med fast bunn. Bruk det du har. Fordi paiformer er forskjellig, angir jeg også slingring i målene til fyllet. Her må du rett og slett prøve deg fram og se hvor mye paiforma di rommer.

Ost- og skinkepai med lokk

Jeg liker beste å kjevle paideig ut mellom to lag med plastfolie. Dryss litt hvetemel på en dobbel bredde plastfolie. Legg på deigen og dryss litt mel over før du legger på et dobbel bredde med ny folie. Kjevle deigen ut til den er stor nok til å gå oppover og over kantene på paiforma. Løft på plastfolien innimellom og dryss over mer mel hvis nødvendig. Vend deigen innimellom også.

Ta av plasten på den ene siden. Løft deigen over i paiforma og klapp den på plass mens du fremdeles har plasten på plass på oversiden. Grovklipp kantene rundt før du klemmer dem til. Sett forma i kjøleskapet i 30 minutter.

Kjevle ut den andre deigklumpen på samme måte, men legg den i kjøleskapet, mellom plastfolien, når den er ferdig utkjevlet. Du kan lage paien enkel også. Da lager du halv porsjon paideig. Veslefrøkena her i huset er så utrolig glad i paibunn, så her ble det dobbelt i dag.

Skjær tomatene i skiver, vårløkene i ringer, skninken i terninger og finhakk hvitløken. Osten river du opp. Pisk sammen eggene, mesteparten av fløten og creme fraichen. Hell litt av det over i en skål slik at du har til pensling etterpå. Rør inn salt og pepper.

Legg over pailokket og klem sammen kantene slik at paien blir tett. Pensle med egg- og melkeblandinge og skjær et kryss på toppen slik at damp kan slippe ut.

Stekes i 1 time og 10-20 minutter på 180 grader.

La paien avkjøles en liten stund før du serverer den sammen med en grønnsalat.

Ost- og skinkepai med lokk

3 kommentarer til “Ost- og skinkepai med lokk”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon