Pai med ost og skinke
Jeg er i paimodus for tiden. Spiser massevis av pai, og elsker hver eneste utgave.
Kunsten med quiche og pai er å lage en god bunn og med denne oppskriften får du garantert en sprø og velsmakende bunn. Det tar litt tid å lage den, men den er verdt hvert eneste sekund! Spør du meg, er pai perfekt både å spise til middag og hvis syforeningen har tenkt å ta seg en tur.
Dette trenger du for å lage en pai med ost og skinke
Paibunn
175 g hvetemel
1/8 ts salt
120 g kjøleskapskaldt smør
2–3 ss (ca. 30 ml) iskaldt vann
Fyll
120 g skinke
2 egg
1 eggeplomme
1 1/4 dl fløte
1 1/4 dl H-melk
100 g revet ost
ca. ½ ts salt
Ha hvetemelet og saltet i en food processor. Del smøret i terninger og kjør det inn sammen med melet. Når du nå skal blande inn vannet, gjelder det å bare kjøre knivene rundt akkurat så mye som du må og ikke noe mer enn det. Arbeider du for mye med en paideig, vil den krympe under stekingen. Det er dessuten viktig å holde ingrediensene kalde hele tiden. Det også for å unngå krymping.
Så, tilsett 2 spiseskjeer med kaldt vann og bruk pulseknappen på food processoren, hvis du har det. Ta av lokket og kjenn om du greier å presse massen sammen til en deig som holder sammen. Hvis ikke, tilsetter du enda 1 spiseskje med vann.
Ta deigen ut av processoren og klem den flat. Pakk den inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i 30 minutter. Ligger den mye lenger, slik at den har blitt steinhard, lar du den ligge på kjøkkenbenken i 10–15 minutter før du starter utkjevlingen.
Det er mulig det er litt juks, men jeg velger å kalle det et genialt triks: Jeg kjevler bestandig ut paideigen min mellom to lag plastfolie! Da slipper jeg at den setter seg fast i benken og den er dessuten lett å få oppi paiforma uten at den går i stykker.
Legg plastfolie i dobbel bredde på arbeidsbenken din. Dryss over et tynt lag med hvetemel og legg deigen oppå. Dryss hvetemel over der igjen og et nytt plastfolielag i dobbel bredde på toppen. Kjevle ut deigen til den er så stor at den dekker paiforma. Husk å beregne at deigen også skal gå oppover kantene. Løft på plastfolien innimellom og dryss over mer mel når det er nødvendig. Vend den også slik at du er sikker på at den ikke sitter fast på undersiden heller.
Smør en paiform. Fjern plastfolien på den ene siden og legg deigen på plass i forma. Klem den godt ned i kantene. Dra et kjevle over kanten før du fjerner resten av plastfolien og den overskytenden deigen.
Sett forma i kjøleskapet i 30 minutter.
Sett stekeovnen på 190 grader. Prikk bunnen med en gaffel. Legg bakepapir i bunnen og fyll opp med tørkede erter el. Stek bunnen i 10 minutter. Fjern ertene og bakepapiret og stek videre i 5 minutter.
Del skinken i mindre biter og bland alle ingrediensene til fyllet. Hell det over i det forstekte skallet. Sett forma på et stekebrett og stek quichen midt i ovnen i 30–35 minutter.
La paien avkjøles i 10–15 minutter før servering.
[…] Vil du lese litt mer om hvordan du kjevler og forsteker paibunn, kan du lese det her. […]
[…] Søndag 16. mars – Pai med ost og skinke […]
O
Fantastisk god paibunn <3 både store og små elsker denne paien hjemme hos oss 🙂
Herlig, Malene!
Kan deigen lages kvelden før? Noen tips i så tilfelle?:)
Ja, det er helt fint å lage deigen dagen før. La den ligge i kjøleskapet til neste dag. Du kan også forsteke bunnen, pakke inn hele formen og la den stå på kjøkkenbenken til neste dag.
Så flott! Da får jeg prøve meg i kveld 🙂
Hei, hvor mange porsjoner er denne beregnet på? Ser veldig god ut😊
Hei Gro! Du kan beregne til 4. Server gjerne en god salat til da.
Hvor stor er paidormen?
Hei Monica. En standard paiform er 23-24 cm, tipper jeg. Har ikke linjal her foran meg nå 🙂
Jeg må fylle ogsteke paien i dag.Går d bra å varme denopp i morgen igjen?
Ja, det går fint, Marit 🙂
Bruker du kremfløte eller matfløte?
Jeg bruker kremfløte!
Hei, og tusen takk for gode oppskrifter! De inspirerer til variert og god mat hver eneste dag 😊 Jeg har et spørsmål til denne. Her står det at bunnen skal forsteke i 10+5 minutter, mens i oppskriften for den perfekte paibunn står det at den skal forsteke i 30+5 min. Hvorfor denne forskjellen? Hilsen Ingunn
Det var et godt spørsmål, Ingunn! Sånn går det når jeg ikke er konsekvent selv heller. Men, 15 minutter forsteking går veldig bra når du skal fortsette å steke såpass lenge som du skal med denne ost- og skinkepaien 🙂