Luftig marengskake med karamellsaus

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Luftig marengskake med karamellsaus

Når du skal lage en fin kake, som for eksempel denne marengskaken, gjelder det å bruke et helt finkornet sukker og det har de slettes ikke i alle dagligvarebutikker. Det kjedelige med sukkertyper som ikke er helt finkornet, er at du ikke kan være sikker på at alle sukkerkornene smelter når du pisker eggedosisen eller marengsen, og vi vil ikke smake små sukkerkrystaller når vi spiser en silkemyk marengskake. Så; enten bør du hamstre inn mange pakker når du kommer over sukkerpakker hvor det står ”finkornet” eller kjøre den litt mer grovkornede versjonen noen runder i en food processor. Stopp maskinen før alt har blitt forvandlet til melis!

Kaken er en versjon av den franske desserten ”ile flottante” som betyr flytende øyer. Det er små luftige snøballer av marengs som flyter rundt på vaniljesaus. Her har snøballene blitt erstattet av én kake og karamellsausen har tatt vaniljesausens plass.

Før du setter igang med denne kaken, må jeg bare si at den kommer til å smake mange ganger så godt hvis du bruker skikkelig vaniljesukker eller eventuelt frøene fra en halv vaniljestang. Oppskriften på vaniljesukker, finner du her.

Du kommer til å få mange eggeplommer til gode når du lager denne kaken. De kan du jo for eksempel lage vaniljekrem til en deilig prinsesskake eller vaniljemuffins av.

Luftig marengskake med karamellsaus

Dette trenger du for å lage luftig marengskake med karamellsaus

Kaken
10 eggehviter
noen saltkorn
225 g fint sukker
2 ts vaniljesukker

Karamellsausen
200 g fint sukker
1 3/4 dl kremfløte

Pynt
ferske fiken
pasjonsfrukt
physalis

Smør en rund kakeform med oppbygd hull i midten (som rommer 1 liter) med nøytral olje eller formfett. Sett den så opp ned på kjøkkenpapir slik at overflødig fett får rent av.

Sett stekeovnen på 190 grader.

Luftig marengskake med karamellsaus

Når du skal piske eggehviter, må du være helt sikker på at det ikke er noen fettrester i piskebollen din. Så vask den en gang til for sikkerhets skyld før du har i egghvitene. Del eggene i glass før du heller hver eggehvite oppi piskebollen. Det er fryktelig dumt å dele rett i piskebollen for så å oppdage at du får med eggegule på det tiende og siste egget. Eggegulene kan du lage en vaniljesaus av eller gjemme i fryseren til en passende anledning.

Pisk eggehvitene og saltkornene på medium hastighet til de begynner å skumme og samle seg. Øk hastigheten litt etter litt. Tilsett sukkeret og vaniljesukkeret litt om gangen. Pisk på høy hastighet i 4–5 minutter til du har fått en helt blank, luftig og glatt marengs.

Mens dette piskes, koker du opp 2–3 liter vann og finner fram en langpanne.

Luftig marengskake med karamellsaus

Hell marengsen oppi kakeformen. Frykter du at det er noen druknede luftbober oppi forma, kakker du den en gang eller to i benken før du setter den oppi langpanna. Sett forma på nederste rille i stekeovnen. Hell oppi det kokende vannet. Det trenger ikke å gå helt opp til kanten, men noen centimeter opp. Stek kaken i 20–22 minutter til kaken har blitt gyllenbrun på toppen. Ikke åpne stekeovnsdøren før det har gått 20 minutter! Ta formen forsiktig ut av panna og la kaken avkjøles på en bakerist. Nå kommer den til å falle litt sammen, men få ikke panikk av den grunn. Den blir helt fin! Når kaken er nesten avkjølt, løfter du opp hele formen, legger et bakepapir på risten og hvelver kaken over. La fremdeles formen være på.

Karamellsausen lager du ved å smelte det finkornede sukkeret i en tykkbunnet kasserolle. Bruk medium styrke på platen. Det betyr at dette tar litt tid, men at du slipper å brenne sukkeret. Ikke rør i det, men hell litt på kjelen innimellom. Når sukkeret er smeltet, tilsetter du fløten. Nå kommer dette til å frese voldsomt, så det kan være lurt å ta kasserollen av varmen akkurat i det du heller i fløten. Sett den tilbake på varmen, rør og kok opp. Nå skal dette koke til det blir 110 grader. Bruk steketermometer. Det tar om lag 20 minutter med koking før den kommer opp i riktig temperatur.

Sett kasserollen i en bolle kaldt vann for å stoppe kokeprosessen.

Luftig marengskake med karamellsaus

Løft kaken over på et fint fat og fordel karamellsausen rundt. Pynt med frukten. Du kan selvfølgelig bruke akkurat den frukten du ønsker.

Luftig marengskake med karamellsaus

 

Ett kommentar til “Luftig marengskake med karamellsaus”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon