Sitrussalat med peanøttkrokan

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Sitrussalat med peanøttkrokan

Mat er estetikk på høyt nivå! Noe du må si deg helt enig i når du ser denne sprudlende salaten! For det trengs absolutt ikke å være avansert for at det skjønne skal komme til sin rett. Bare se på de lekre fargene! Smaken er lekker også. Du får noen morsomme kombinasjoner når rosépepperen møter den søte, kanelfylte laken og de syrlige sitrusfruktene. Peanøttkrokanen formelig topper det hele.

Rosépepper tilhører faktisk ikke pepperfamilien, men er en bærlignende frukt fra et tropisk tre. Rosépepper er ganske mild i smaken og passer derfor godt i retter med en litt forfinet, men ikke veldig sterk smak.

Sitrussalat med peanøttkrokan

Dette trenger du for å lage sitrusslat med peanøttkrokan til 4 personer

Salaten
4 dl vann
400 g sukker
1 kanelstang
1 vaniljestang
2 appelsiner
2 blodappelsiner
1 grapefrukt
7–8 cm tykk skive ananas
1 ss rosepepper
noen mynteblader

Krokan
200 g sukker
1 dl vann
75 g salte peanøtter

Sitrussalat med peanøttkrokan

Start med krokanen. Ha sukkeret og vannet i en tykkbunnet kasserolle og kok opp. La det småkoke til det får en gyllen karamellfarge. Det tar et sted mellom 25 og 30 minutter. Ikke rør i sirupen mens den koker. Mens den koker, grovhakker du peanøttene og finner frem et brett som tåler svært varm væske. Her bruker jeg et bakepapir av silicon.

Når karamellen er ferdig, tar du kasserollen av varmen, rører inn peanøttene og heller det over på brettet. Gjør dette raskt slik at den ikke rekker å stivne. Det går fort. Et tips for å få karamellrestene av kasserollen etterpå er å helle i vann og kok det opp. Da løsner restene og du kan slå det ut i vasken.

Jeg bruker å lage en god sukkerlake til salaten. Den lager du ved å koke opp sukkeret og vannet sammen med kanelstangen og vaniljestangen. Vaniljestangen deler du først i to, på langs, og skraper ut frøene fra. Så har du både frøene og stangen i kasserollen. Kok opp og la det småkoke i 5–6 minutter. Skru av varmen og la det avkjøles.

For å få fine skiver av sitrusfruktene, skjærer jeg av skallet med en kniv slik at jeg får skjært av alt det hvite. Skjær først av toppen på frukten, sett den så ned mot skjærefjøla mens du skjærer inn til fruktkjøttet rundt hele frukten. Skjær den så opp i ca. 1/2 cm tykke skiver. Legg skivene i en skål og hell over sukkerlaken. Slik kan det gjerne så en times tid slik at frukten får trukket til seg laken skikkelig.

Skjær skallet av ananasen og skjær den så i tynne staver. Knus rosepepperkornene i en morter og hakk opp myntebladene. Bland de tre ingrediensene sammen.

Knus den stivnede krokanen. Jeg bruker morteren til det også. Har du ikke det, må du kanskje finne frem hammeren.

Sitrussalat med peanøttkrokan

Legg sitrusskivene fint på et fat, fordel ananasblandingen over og dryss et godt lag med krokan på toppen. Du kan gjerne servere noe av krokanen i en egen skål ved siden av.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon