Forfriskende fruktsalat med hjemmelagd vaniljesaus

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Forfriskende fruktsalat med hjemmelagd vaniljesaus

Det å lage sin egen vaniljesaus, er faktisk en ganske så kjapp og enkel affære. Du trenger melk, egg, sukker og vanilje for å lage den. Du kan gjerne bruke en vaniljestang i den, eller du kan bruke ditt hjemmelagde vaniljesukker, dersom du har det. (Det er enda kjappere og enklere å lage enn vaniljesausen, så her er det bare å kjøre på). Den hjemmelagde vaniljesausen smaker dessuten titusen ganger så bra som den du kjøper på kartong i butikken.

Hjemme i Trøndelag ble det bestandig servert fruktsalat – eller himmels lapskaus som vi kalte det – i alle store selskap. Da ble det som oftest også kokt en sukkerlake som frukten ble lagt i. Med å søt og saftig frukt som jeg bruker her, synes ikke jeg det er nødvendig. Da heller jeg heller over en liten ekstra dæsj med vaniljesaus.

Forfriskende fruktsalat med hjemmelagd vaniljesaus

Dette trenger du for å lage fruktsalat med vaniljesaus til 4 personer

Fruktsalaten
2 appelsiner
½ ananas
200 g blå druer
1 rødt eple
1 pære
1 kiwi
125 g blåbær
50 g mørk sjokolade
50 g valnøtter

Vaniljesausen
3 ½ dl H-melk
2 ts hjemmelag vaniljesukker eller 1 vaniljestang
100 g sukker
3 store eggeplommer

Ha melken i en tykkbunnet kasserolle. Bruker du vaniljestang, deler du den i to langsetter og skraper ut frøene før du hra både frø og stang i kasserollen. Kok opp melken.

I mellomtiden har du vaniljesukkeret i en bolle sammen med sukkeret og eggeplommene og pisker det, for hånd, til det tykner og begynner å bli litt luftig. Er eggene dine små, kan du gjerne bruke 4 plommer.

Når melken har nådd kokepunktet, tar du ut vaniljestangen – hvis du bruker – og heller melken over i bollen med egg og sukker. Rør det sammen til sukkeret er oppløst. Hell det så tilbake i kasserollen og sett den tilbake på varmen.

Ha forholdsvis lav varme mens du varmer opp sausen og rører godt hele tiden. Pass på at du får med det alle områder i bunnen av kasserollen slik at ikke noe blir brent.

Sausen er ferdig når den begynner å tykne. Dra en finger oppover langs sleiven du rører med. Blir det en «vei i vellingen» som holder seg, er sausen ferdig. Hell den over i en bolle og la den avkjøles.

Forfriskende fruktsalat med hjemmelagd vaniljesaus

Sitrusfrukt blir finest når hver båt fileteres. Skjær av alt skallet, inkludert det hvite, med en kniv. Legg så frukten i hånden og bruk en liten kniv til å skjære ut kjøttet i hver båt, slik at kjøttet løsner fra de tynne hinnene rundt. Del båtene i 2 eller tre og ha dem i en bolle. Klem ut all saften som er igjen i frukten du nå holder i håndflaten, i en bolle sammen med båtene.

Del opp resten av frukten i fine biter. Blåbærene lar jeg være hele.

Hakk opp sjokoladen og valnøttene.

Forfriskende fruktsalat med hjemmelagd vaniljesaus Forfriskende fruktsalat med hjemmelagd vaniljesaus

Nyt!

 

Følg meg gjerne på ulike sosiale medier.

Forfriskende fruktsalat med hjemmelagd vaniljesaus

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon