Ukemeny for uke 13
Hvor tilbringer du påska? Jeg kan ikke ta feil når jeg helgarderer og sier at noen er hjemme, noen på fjellet og andre ved sjøen. Felles for de aller fleste er at det i løpet av uka blir noen ekstra fridager.
Nyt dagene, nyt livet og riktig god påske!
Mandag – Pastasalat med kylling og tomater
I denne oppskriften bruker jeg kyllingconfit, som er kyllingkjøtt kokt i deilig andefett. Det kan kjøpes ferdig stekt i velassorterte butikker. Men, du kan ogås bruke vanlig kyllingkjøtt som du steker og deler opp. Funker som kula! Godt blir det!
Tirsdag – Laks med agurksalat og poteter
I barndommen sto det veldig ofte laks på menyen på søndagene. Lakseskiver som hadde trekt i godt krydret vann sammen med kokte poteter, agurksalat, rømme og smeltet smør. Jeg brukte bestandig å ha på store mengder smeltet smør oppå rømmen. Smøret størknet og smakte fantastisk godt blandet med den sure rømmen.
Onsdag – Tagliatelle med ratatouille
Dette er mat som jeg simpelthen elsker! Dette er en vegetarisk versjon. Vil du ha med kjøtt eller fisk, passer dette godt til det aller meste!
Skjærtorsdag – Lammelår med rotstappe
Skjærtorsdag er dagen i påska hvor lammekjøttet har hatt en sentral plass helt fra gammel jødisk tradisjon. Lenge før skjærtorsdagen oppsto, spiste jøder lammekjøtt, usyrnet brød, bitre urter og drakk vin på denne dagen. Det var også det siste måltidet Jesus spiste med disiplene sine.
Å tilberede og lage lammelår, er enkelt, og det blir veldig godt. Jeg kommer også ut med en ny oppskrift på utbeinet lammelår nå i løpet av påska, så følg med!
Langfredag – Oksehalegryte med kjempegode poteter
Tradisjonen sier at det langfredag skal spises mørk mat. Mørkt kjøtt eller gryteretter. Jeg foreslår en mørk oksehalegryte som blir aller best når den får stå å småputre i mange timer før servering. Husk å bestill oksehalene hos slakteren, for det er slett ikke vanlig å finne dem i kjøttdiskene rundt om. De fleste slaktere/kjøttdisker kan skaffe dem til enste dag.
Påskelørdag – Fiskeform med laks, reker og karri
Jeg bruker å lage denne gryta i stekeovnen, men den kan også stå og småkoke på stekeplata hvis det passer deg bedre.
1. påskedag – Kalkungryte med butterdeigslokk
Om middagen skulle være mørk på langfredag, skal den være lys på 1. påskedag. Så i dag står det kalkunpai med butterdeigslokk på middagsmenyen.
Så lett kan du lage deilig is hjemme uten ismaskin!