Tom Yam-suppe med sjøkreps og laks

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tom Yam-suppe med sjøkreps og laks

Den aller mest kjente suppa fra Thailand (tipper jeg på) er Tom Yam. Og, som med alle populære retter og oppskrifter, finnes det mengder av varianter og versjoner av den. Den kjennetegnes ved en blanding av en sterk og syrlig smak, og at det brukes fisk eller skalldyr i den. Hvilke varianter du bruker, varierer. Her bruker jeg laks og norske sjøkreps. Suppa krever at du tar en tur innom en innvandrerbutikk eller en dagligvarebutikk med et visst utvalg av thailandske basisvarer.

Det er ikke lange stunden siden jeg var på thaimat-kurs for å bli litt mer bevandret i det thailandske kjøkken, så jeg er fremdeles i thaimodus.

Tom Yam-suppe med sjøkreps og laks

Dette trenger du for å lage Tom Yam med laks og sjøkreps til 4 personer
2 fedd hvitløk
2 stilker sitrongress (kan også brukes fra tube, sjekk her)
6 dl vann
5 kaffir limeblad (er de tørket og halvveis knust, bruker du 1 stor teskje)
3 skiver galangal, kan erstattes med ingefær
3–4 ss fiskesaus – nam pla
1–3 ts chilipasta (jeg bruker en som heter Nam prikk paw. De varierer i styrke)
2 tomater
400 g laksefilet
4 sjøkreps
1 boks, 4 dl, helfet kokosmelk
1 liten bunt frisk koriander

Tom Yam-suppe med sjøkreps og laks

(Fiskesausen er 3. flaske fra venstre – du får også kjøpt den i mange vanlige dagligvarebutikker, da er merket Santa maria, tror jeg. Chilipasten er på bildet til høyre. Den får du kjøpt i innvandrerbutikker. Hvis ikke du får tak i den, eller en annen chilipaste, finhakker du vanlig chili og tilsetter mengde etter egen gane – vi må ikke gjøre tingene vanskelige!)

Skrell og finhakk hvitløkfeddene. Legg flatsiden på kniven på sitrongresset og klem så hardt til at silken blir forholdsvis flatklemt. Ha hvitløken og sitrongresset i en kasserolle sammen med vann, kaffir limeblad, galangalskivene (evt. ingefærskivene), fiskesausen og chilipastaen. Start med 1 ts chilipasta og smak deg fram.

Kok opp og la det småkoke i 3 minutter. I mellomtiden deler du opp tomatene og laksefileten i terninger og renser sjøkrepsen.

Tilsett kokosmelken og kok opp igjen. Smak og kjenn om suppa er passe sterk eller om du må tilsette mer chilipasta og eventuelt fiskesaus. Når suppa koker, har du i tomat- og lakseterningene, lar suppa komme opp til kokepunktet igjen og lar den være der i 4–5 minutter. Er sjøkrepsene rå, har du dem i suppa 2 minutter etter lakseterningene. Er de allerede kokt, rører du dem inn 20 sekunder før servering slik at de rekker å bli varme.

Hakk opp korianderen og dryss over ved servering.

Tom Yam-suppe med sjøkreps og laks

PS: Det er ikke meningen å spise sitrongresset og galangalskivene. Plukk dem ut når du spiser.

Tom Yam-suppe med sjøkreps og laks

Slurp i vei og kos deg masse!

Ett kommentar til “Tom Yam-suppe med sjøkreps og laks”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon