Luftig ciabatta

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Luftig ciabatta

Det finnes nesten ikke den ting som er bedre enn nystekt brød! Er du ikke enig? Når brødet i tillegg får følge med gode pølser, olivener og soltørkede tomater, er vi klare for en italiensk fest!

Ciabatta kan lages både som porsjonsbrød, type rundstykker, og større brød som du skjærer opp i skiver. Felles for begge typene er at de er ganske flate i formen, men luftige inni. Flate blir de fordi vi bruker en ganske løs deig. Da vil de naturlig nok ikke bli de høyeste brødene du har sett. Smaken er derimot en stor høydare.

Til disse bruker jeg en ferdig surdeigsstarter. Hvordan du lager din egen surdeiggstarter, kan du lese mer om her. Vil du bake ciabatta uten surdeig, finner du en god oppskrift her.

Luftig ciabatta

Dette trenger du for å lage 4 ciabatta med surdeig
400 g ferdig oppmatet surdeig
1,1 kg hvetemel
15 g salt
7 dl vann, ca. 20 grader

En ferdig oppmatet surdeig betyr at du dagen før du skal bake, mater opp surdeigen din 3-4 ganger, ca. 50 gram hvetemel og 50 gram vann for hver gang. Start på morgenen og fordel matingen utover dagen. Gjenta på morgenen når du skal bake, for så å vente i ca. 2 timer. Da er du klar til baking.

Ha surdeigsstarteren i en miksebolle sammen med resten av ingrediense og elt deigen sammen i 15 minutter. Sett på en stoppeklokke for 15 minutter virker veldig lenge når du står der og ser på miksmasteren som snurrer rundt og rundt.

Hvelv deigen ut på bakebordet og slå den sammen til den setter seg. Det kan være at det er nok med 3 «slåinger» eller kanskje du trenger 20. Du merker det når deigen samler seg og er klar til å bli puttet tilbake i bakebollen og hevet.

Hev deigen til den blir dobbelt så stor. Det tar rundt 2 1/2 time

Dryss et lag med mel på bakebordet og hvelv deigen over. Del den i 4 og form dem til avlange brød. Det spiller ingen rolle om de ser litt lurvete ut. Legg dem til etterheving på to bakepapirkledde stekebrett.

Hev brødene i ca. 1 1/2 time til de har blitt dobbelt så store. I mellomtiden setter du på stekeovnen på 230 grader og setter inn en bakestein hvis du har det.

Samtidig som du setter inn brødene, skrur du ned varmen til 200 grader. Stek brødene i ca. 35 minutter. Stikk gjerne et steketermometer midt i brødet for å sjekkeom det er gjennomstekt. Kjernetemperaturen skal være minst 96 grader.

Luftig ciabatta

Avkjøl brødene på en bakerist.

Ønsker du å fryse dem, lar du dem nesten gjennomtine igjen når du tar dem opp, for så å sette dem i stekeovnen, forvarmet til 170 grader, i 5-7 minutter.

 

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Idun Industri

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon