Luftig og godt!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Luftig og godt!

Her om dagen fikk jeg tips om at det å bruke grov surdeigsstarter til fine brød og fin surdeigsstarter til grove brød var en god idé, så da måtte jeg jo prøve det. Her har jeg derfor brukt en grov surdeigsstarter i fine brød. Om det skyldes den grove surdeigsstarteren eller ikke, vet jeg ikke, men brødene ble iallfall skikkelig gode.

Surdeigsstarteren jeg bruker er ganske flytende i konsistensen og melmengden i oppskriften er tilpasset det. Har du en surdeigsstarter som er fast, må du kutte litt ned på melmengden. Vær oppmerksom på at en surdeigsstarter som har en fast konsistens, får en surere smak enn en løs starter. Jeg liker best surdeigsbrød som har en rund og forholdsvis svak sursmak, så mine surdeigsstartere er derfor løse i konsistensen. På bakerspråket kalles denne surdeigsblandingen 50/50. Det vil si at det er like mye mel som vann i den.

Luftig og godt!

Dette trenger du for å bake 2 fine surdeigsbrød
400 g bakeklar grov surdeigsstarter*
1,2 kg hvetemel
15 g salt
7 dl vann, 17-18 grader

Luftig og godt!

Sånn ser surdeigen ut. Her har jeg akkurat hellet den surdeigen jeg skal bruke i deigen oppi bakebollen. Dette er deigen som jeg nå setter i kjøleskapet. Før jeg legger på lokket og setter boksen i kjøleskapet, renser jeg innsiden av boksen med en slikkepott slik at det ikke sitter igjen mye deig oppover kantene. Du kan se det er godt med liv her nå. 

* En ferdig oppmatet surdeig betyr at du dagen før du skal bake, mater opp surdeigen din 3-4 ganger, ca. 50 gram hvetemel og 50 gram vann for hver gang. Start på morgenen og fordel matingen utover dagen. Gjenta på morgenen når du skal bake, for så å vente i ca. 2 timer. Da er du klar til baking.

Oppskrift på å lage din egen surdeigsstarter finner du her. 

Ha surdeigsstarteren i en miksebolle sammen med resten av ingrediense og elt deigen sammen i 20 minutter. Legg merke til hvor kaldt vannet skal være. Når kjøkkenmaskinen gåd så lenge som den skal her, gjør den deigen veldig mye varmere. Det betyr at dersom du bruker et vann som er fingervarmt, altså 37 grader, vil deigen din bli alt for varm før den er ferdig eltet. For varm deig betyr at gjæringsprosessen blir dårlig.

Deigen skal være forholdsvis fast når den er ferdig eltet, men ikke for fast heller. Den skal være så fast at du kan samle deigen til en kule uten av deigen renner utover. Her må du prøve deg litt fram.

Dekk bollen med plastfolie og hev deigen til den blir dobbelt så stor. Det tar et sted mellom 2 ½ og 3 timer.

Luftig og godt!

Dryss et lag med mel på bakebordet og hvelv deigen over. Del den i to  og form dem til runde kuler. Ta tak i deigen i hvert hjørne, eller det som er hjørnelignende, og dra det litt utover før du klemmer deigen fast midt på deigen. Gjenta rundt det hele før du vender deigen og drar deigen til den blir fast og fin.

Luftig og godt!

Har du to heveformer, kan du plassere deigkulene i dem – husk bare å strø dem med mel først – eller du kan la brødene etterheve på hvert sitt bakepapirkledde stekebrett. Dekk brødene med plastfolie og la dem etterheve i 1 ½-2 timer. Jeg bruker disse hendige plastposelokkene som jeg kjøper i butikken. De er kjempekjekke.

Sett stekeovnen på 230 grader og setter inn en bakestein hvis du har det.

Bruker du heveform, hvelver du brødene ut av formen og over på bakepapir før du snitter dem med en skarp kniv eller et barberblad før du setter dem inn i stekeovnen. Her steker jeg begge brødene samtidig på hver sin rille i stekeovnen.

Samtidig som jeg setter brødene inn i ovnen, skrur jeg ned varmen til 210 grader (varmluft) og steker brødene i ca. 35 minutter. Stikk gjerne et steketermometer midt i brødet for å sjekkeom det er gjennomstekt. Kjernetemperaturen skal være minst 96 grader. Du kan også høre om brødene er gjennomstekte ved å kakke på undersiden av dem. Får du en hul lyd, er brødene ferdig.

Luftig og godt!

La brødene avkjøles på en bakerist.

Luftig og godt!

Lurer du på om jeg synes det var lurt å bruke grov surdeigsstarter til fint brød? Ja, det synes jeg. Du får en liten knekk med noe grovt i brødet, og det liker jeg. Rugmelet gir fra seg litt mer smak enn hveten, så det er fint. Brødene ble dessuten luftige og fine, så jeg bruker gjerne den grove starteren i fine deiger igjen.

 

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Idun Industri

 

6 kommentarer til “Luftig og godt!”

 1. Hei, dette gleder jeg meg til å prøve. Du har ikke vann i ovnen når du steker slike brød? De ser så luftige og fine ut at jeg måtte lure:)

 2. Hei Lindis!
  Jeg slenger inn litt vann i bunnen av stekepanna samtidig som jeg setter inn brødene når jeg husker det, men er ikke konsekvent. 🙂

 3. Hei. Går det an å heve brødet i vanlig brødform isteden for på benken eller heveform? Deretter setter brødet rett i ovnen etter det har etterheve i 1.5 timer?

 4. Når du gjør klar surdeigen, blander du oppgitt mengde vann og mel med 1 ss surdeigsstarter? Eller blander du oppi alt for hver gang? Altså at du ikke kaster noe?

  Håper du kan svare meg😊

  • Hei Celine! Jeg mater opp hele surdeigen som regel. Er den veldig stor, mater jeg kanskje opp halvparten, og lar resten stå i kjøleskapet til neste gang. Den delen som jeg ikke mater opp til baking, gir jeg kanskje en eller to spiseskjeer med mel og vann, bare for å holde godt liv i videre.
   God bakst!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon