Morsom marsipankake

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Morsom marsipankake

Jeg kan gjerne ramse opp både tre og fire gode egenskaper jeg har når det kommer til mat og matlaging. Konditorferdigheter er IKKE én av dem! Jeg har et dårlig øyemål (noe som bestandig betyr at jeg deler kaker skjevt – så fremt jeg ikke bruker ekstra hjelpemidler), liten tålmodighet til finmotorisk kreativ virksomhet (les laging av blomster og andre misunnelsesverdige, lekre kaketing) og jeg er rett og slett for slumsete til å få høy score på konditorskalaen.

Det hindrer meg derimot ikke fra å lage gode kaker! Lekre kan de også være. Jeg må bare vite hva jeg skal gjøre og hva jeg ikke skal begi meg utpå 2 timer før festen starter. Denne kaken putter jeg mer i kategorien morsom enn lekker!

Tidligere i høst ble ett av mine tantebarn konfirmert og jeg var så heldig å få lage marsipankaken. Og, ettersom konditorferdighetene er som de er, bestemte jeg meg fort for å droppe rosa roser og lysegrønne blad. Jeg kjevlet heller ut sterkt farget marsipan og satte ungene igang med å sjablonger og små utstikkerformer – jeg har alfabetet i utstikkerformer. Restultatet levner ingen tvil om hva vi mener om konfirmanten.

Hjemme i Trøndelag heter marsipankake lukket valnøtt, så jeg kaller den det. Du kan kalle den akkurat det du vil! Jeg elsker aprikossyltetøy inni marsipankaker. Mange bruker heller bringebærsyltetøy. Bruk for all del det du liker best!

Morsom marsipankake

Dette trenger du for å lage en lukket valnøtt

Sukkerbrød
5 egg
200 g sukker
200 g hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
litt smør eller formfett til smøring av forma
1 ss semulegryn eller siktet hvetemel til forma

Vaniljekrem
5 dl melk
1 vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker
5 eggeplommer
120 g sukker
3 ss maizenna

1-2 dl eplejuice til dynking
4 dl kremfløte
200 g valnøtter
ca. 300 g aprikos- og ferskensyltetøy (jeg bruker Lerums)
700-800 g marsipan

Sukkerbrødet
Sett stekeovnen på 200 grader. Legg et bakepapir i bunnen av en rundform på 24 cm i diameter. Smør innsiden av kantene med smeltet smør eller bruk formfett. Ha i semulegryn eller hvetemel og rist slik at det fordeles godt oppover kantene.

Visp egg og sukker til en luftig eggedosis, pisk i 5–6 minutter. I mellomtiden blander du hvetemel og bakepulver i en bolle.

Når eggedosisen er ferdig, sikter du melblandingen inn i eggedosisen. Bruk en slikkepott til å røre melet forsiktig inn i eggedosisen. Du skal prøve å bevare mest mulig av den luften som er pisket inn, derfor må du bruke store bevegelser når du rører inn melet. Når røra er godt blandet, heller du den i rundforma, og steker den på nederste rille i stekeovnen. Skru samtidig ned varmen til 170 grader.

Stek kaka i ca. 35 minutter. Stikk en tynn grillpinne eller lignende midt i kaka for å sjekke om den er gjennomstekt. Er pinnen tørr, er kaka ferdig. Legg et bakepapir på en rist og hvelv kaka over. La den ligge slik til den er avkjølt.

Morsom marsipankake

Vaniljekremen
Varm melken opp til kokepunktet i en tykkbunnet kjele. Bruker du vaniljestang, skraper du ut frøene og har dem oppi sammen med melken. Vaniljesukker rører du sammen med eggeplommene, sukkeret og maizennaen i en bolle. Når melken er kokvarm, heller du ca. halvparten av den over sukkerblandingen mens du rører til sukkeret er oppløst. Hell alt tilbake i kasserollen og varm det opp på medium varme mens du visper. La det småkoke i 1–2 minutter til det tykner. Sett det til avkjøling.

Morsom marsipankake

Sette sammen kaka
Del sukkerbrødet i 3 deler og dynk de to nederste delene med juicen.

Legg den nederste delen på et kakefat og legg bakepapir eller plast innunder slik at du slipper å søle til fatet. Pisk kremfløten til en luftig krem og bland 1/3 av den med vaniljekremen din. Fordel så 2/3 av vaniljekremen på bunnen. Grovhakk valnøttene og strø pver. Legg på bunn nummer to og fordel aprikossyltetøyet over. Så resten av vaniljekremen før du plasserer den tredje og siste delen på plass.

Fordel resten av kremen over og rundt kaka. Gjør det så jevnt som du greier. Da blir marsipanlokket finest.

Kjevle 500 gram av marsipanen ut til et tynt lokk. Jeg kjevler mellom to lag med brødposer som jeg klipper opp og drysser et ultratynt lag med hvetemel på. Snu og vend på plasten innimellom for å sjekke at det ikke setter seg fast. Kjevle lokket stort nok til at det går nedover kantene på kaka.

Pynte kaka
Da er du klar pyntinga. Jeg delte resten av marsipanen i 5 deler og farget de i hver sin farge. For å få så skarp farge som jeg har her, må du bruke en pargepasta. Det får du kjøpt i mange kjøkkenvarebutikker og jernvarebutikker. De selger det dessuten på nettet. Wilton heter merket jeg bruker.

Morsom marsipankake

Bare gode ting å si!

Morsom marsipankake

Super kake å lage til alle mulige fester!

 

3 kommentarer til “Morsom marsipankake”

  1. Jeg har bakt den «morsomme marsipankaken» flere ganger og elsker kombinasjonen av aprikos og valnøtter. Koser meg hver gang jeg baker denne fantastiske kaken ❤️Tusen takk for nydelig oppskrift❤️

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon