Fiskegrateng med torsk og gulrot

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Fiskegrateng med torsk og gulrot

Fiskegrateng er én av de gamle klassikerne som jeg stadig kommer tilbake til. Ikke på den måten at jeg lager det hver uke, men at det bestandig er like stas når jeg først har lagd det.

Jeg liker egentlig godt å lage dobbel porsjon av fiskegrateng og andre gratenger fordi det er bra restemat å spise dagen etterpå. Så doble gjerne denne oppskriften og sikre deg god middag i to dager.

Hjemme i barndommen brukte vi bestandig å ha kokte poteter til fiskegratengen, selv om det var makaroni i den, og hvis du vil ha det til denne – som er veldig godt – kan du forminske denne oppskriften noe. Mengdene her er ment til at fiskegratengen serveres sammen med en enkel grønnsalat.

PS! Har du brukt oppskriften før og kjenner ikke helt igjen bildene? Det stemmer. Bildene er nye – oppskriften er den samme gamle.

Fiskegrateng med torsk, makaroni og gulrot

til 4 personer

350 g makaroni
1 løk
3-4 gulrøtter
2 ss olivenolje
ca. 1  vann
800 g torsk
50 g smør
2 ss hvetemel
1 dl melk
2 egg
75 g revet ost
salt
pepper
ca. 1 ½ dl strøkavring eller brødkrumme (se forklaring lenger ned i oppskriften)
salat til servering. Og eventuelt smeltet smør og/eller rømm

Sett stekeovnen på 225 grader.

Kok opp vann i en kasserolle og kok makaronien etter anvisning på pakken i godt saltet vann. Når den er ferdigkokt, heller du den over i et dørslag og lar den renne av.

Rens løken og finhakk den og ha den i en ganske stor kjele sammen med olivenoljen. La det surre på medium varme i noen minutter mens du skreller gulrøttene og deler dem i terninger. Ha dem i kjelen og la det surre videre i noen mintter.

Skjær torsken opp i biter på ca. 3 x 5 cn og legg i kasserollen over løken og gulrøttene. Dryss over salt og pepper og hell i nok vann til at det akkurat dekker fisken. Kok opp. Legg over et lokk, skru ned varmen og la fisken trekke, det vil si at vannet ikke skal koke, men være like oppunder kokepunktet, til fisken er ferdig. Det tar et sted mellom 5 og 10 minutter, avhengig av hvor store fiskebitene er.

I en annen kjele lager du hvit saus. Smelt smøret og rør inn hvetemelet. Rør inn melken før du sper med 5 dl av kokevannet fra fisken. La det småkoke i 3-4 minutter. Ta kjelen av platen og la sausen avkøles litt før du rører inn de to eggene, den kokte makaronien og den revne osten.

Hell av resten av vannet med fisken før du hvelver fisken, gulrotbitene og løken over i en ildast form og fordeler bitene utover. Fordel makaroniblandingen over.

Fordel brødkrummen eller strøkavringen på toppen. Brødkrumme lager du selv ved å putte to skiver daggammelt brød oppi en matprosessor og kjøre til det blir smuler.

Sett formen midt i stekeovnen og stek i ca. 20 minutter. Vil du ha den litt ekstra gyllenbrun på toppen, kan du skru stekeovnen over til grillelement de siste 2-3 minuttene. Da må du følge godt med sånn at det ikke blir brent.

God middag!

 

4 kommentarer til “Fiskegrateng med torsk og gulrot”

  1. Hei! Fiskegratengen var kjempegod. Fisken ble trukket i vatnet sammen med løk og gulrot. Men etterpå må en vel ta opp gulrota og løken for så å ha det også sammen i den hvite sausen? Brukte riktignok en del av vatnet til å spe med. Hilsen Kari.

  2. Kjempegod oppskrift! Jeg tilsatte bare litt erter i tillegg. Min sønn som aldri før har likt fiskegrateng slukte to porsjoner. Og min datter som er midt i den aller mest kresne alderen, og iallfall ikke skal ha torsk, ba også om mer. Endelig har vi fiskegrateng på familiemenyen igjen. Hurra! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon