På bakekurs i Lom

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

På bakekurs i Lom

Norges kanskje mest kjente baker, Morten Schakenda, holder til i Lom og dit tok jeg turen nå forrige helg. Jeg hadde selskap av 16 andre bakeglade kvinner og menn, og vi bakte oss gjennom mengder av brød, boller og snurrer fra fredag kveld til søndag ettermiddag.

På bakekurs i Lom

Selv om jeg har bakt ganske så mye oppgjennom årene, kjente jeg at jeg har mye igjen å lære når det kommer til denne måten å bake på. Her handler det om, i mye større grad enn jeg har vektlagt, å bygge opp glutenet i melet til det maksimale og å strekke og stramme deigen, for å øke elastisiteten, slik at brødene hever optimalt og samtidig får disse kjærkomne, store lufthullene inni.

På bakekurs i Lom

Her lager vi olivenbrød. Sprø skorpe, store lufthull og supergode olivener! Det knipes ikke inn på kvaliteten på bakeriet i Lom, så alle råvarene som brukes er av topp kvalitet. Og det kjennes på smaken!

På bakekurs i Lom

Når det kommer nye bakelærlinger til bakeriet i Lom, må de bake formbrød og runde brød lenge før de får lov til å bake landbrød. Det er nemlig vanskeligere å få et avlangt brød til å bli perfekt enn et rundt et.

Akkurat sånn som du ser på bildet, skal landbrødet snittes. På den ene siden og akkurat passe dypt inn. “Small mountains” karakteriserte Morten en perfekt snitting til landbrød som. Da vet vi det!

På bakekurs i Lom

Jeg får bestandig benkeplassmangel når jeg baker, så jeg ønsker meg et sånn heveskap. Utrolig kjekt. Jeg ønsker meg dessuten tykke linduker som du ser nederst til høyre i bildet. Veldig kjekke.

På bakekurs i Lom

Det gjelder å følge godt med når Morten tegner og forteller hvordan de ulike tingene skal eltes og strammes. “Dansken” oppe til høyre – veldig godt og saftig rugbrød – og verdens beste focaccia med soltørkede tomater nederst til venstre. Vi brukte semitørkede tomater.

På bakekurs i Lom

Bagettene snittes før de lempes inn i den store bakerovnen.

På bakekurs i Lom

Frister det? De ble iallfall godt mottatt av ungene her i huset som tok de med til skolemat på mandagen. Det må være lov med fine bagetter til skolemat når mamma har vært på bakekurs i Lom.

På bakekurs i Lom

Surdeigsbrød fikk vi også tid til å bake.

På bakekurs i Lom

Det var god stemning! Øyemål er ikke godt nok når brødene skal bli like store. Her veies alle deiger opp i akkurat like store porsjoner. Det er jo egentlig veldig lurt for meg som har et utrolig dårlig øyemål.

På bakekurs i Lom

Saftige havrebrød!

På bakekurs i Lom

Søndagen ble viet til søt gjærbakst. Disse kanelknutene er utrolig gode! Det skal rikelige mengder med smør, sukker og kanel til for å få det beste resultatet.

På bakekurs i Lom

Til skillngsbollene bruker vi den samme oppskriften og smør, sukker og kanelblandingen som til kanelknutene. Jeg vet at bergenserne ikke ser på dette som skilingsboller. De har ikke rosiner og mandelflak i sine, men ettersom Morten Schakenda kaller disse for skillingboller, gjør jeg det også. Thomas er baker og jobber i bakeriet. Han bakte med oss hele helga.

På bakekurs i Lom

Det er ikke gjær i sconesene, men de er veldig gode allikevel. Luftige og fulle av god smørsmak og tørket frukt.

På bakekurs i Lom

Vi led definitivt ingen nød i løpet av helga! Disse rosinbollene er vel Norges mest berømte, tror jeg. Folk kjører milelange omveier for å kjøpe med seg en pose av disse.

På bakekurs i Lom

Her er hele bakegjengen før vi tok med oss hver vår store eske, full av alle godsakene vi hadde bakt i løpet av helga, og dro hjem igjen. For meg var det nøyaktig 90 mil å kjøre tur retur, og det var verdt hver eneste kilometer.

På bakekurs i Lom

Har du lyst til å lese mer om bakeriet og kursene de tilbyr, kan du gå inn på hjemmesiden dere her.

Jeg kommer til å bake meg gjennom veldig mange av de oppskriftene vi brukte på kurset, så du får bare følge med videre på bloggen hvis du vil ha oppskriftene!

 

 

6 kommentarer til “På bakekurs i Lom”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon