Julens beste fruktkake
Jeg må ha fruktkake til jul! Engelsk versjon, mammas versjon eller en eller annen versjon av massiv kake som er full av tørket frukt og andre godsaker.
For at en fruktkake skal bli på sitt beste i jula, må den lages i begynnelsen av desember. Den trenger nemlig noen uker på baken for å modnes. Da blir smakene fyldigst og kaken aller saftigst.
Denne oppskriften passer til 3 kaker, bakt i 1 ½-liters former. Jeg synes jo dette er eminente gaver å gi bort. Enten som julegave eller vertinnegave nå i adventstiden. Hvis du synes de er litt store å gi bort, kan du gjerne bake dem i enda mindre former. Da må steketiden reduseres noe.
Dette trenger du for å bake 3 fruktkaker
300 g sukker
4 egg
300 g smør
200 g svisker
120 g cocktailbær
200 g tørkede aprikoser
100 g tørkede tranebær
100 g rosiner
400 g hvetemel
300 g hasselnøtter
4 ts bakepulver
2 ts kardemomme
½ ts kanel
1 dl rømme
Sett stekeovnen på 150 grader og smør 3 brødformer på 1 ½ liter med olje eller formfett.
Pisk egg og sukker hvitt i en stor bolle. Samtidig smelter du smøret og skjærer opp sviskene, cocktailbærene og aprikosene i småbiter. Ha 2 ss av hvetemelet i en bolle sammen med all den tørkede frukten, inkl. coctailbærene og bland det sammen.
Grovhakk nøttene. Bland resten av hvetemelet, bakepulver, kardemomme og kanel. Når egg- og sukkerblandingen har blitt hvit og luftig, blander du inn det smeltede smøret og melblandingen vekselvis. Ha i rømmen og la alt bli godt blandet. Rør inn den tørkede frukten for hånd.
Fordel røren i brødformene og bruk en skje til å glatte ut toppen. Stekes på nest nederste rille i 1 ½ time.
La kakene avkjøles i formen før du hvelver dem ut og pakker dem godt inn i aluminiumsfolie. La dem ligge på et kaldt sted i 3–4 uker.
God bakst!
Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Sunsweet svisker.
Jeg bakte en variant av denne i fjor og ga bort to i førjulsgaver. Kjempesuksess, så det skal gjøres i år også. Blandet inn alt jeg hadde av frukter og nøtter i tillegg; dadler, fiken, mandler, valnøtter, små marsipanbiter. Noen vil kanskje tenke at det ble for mye av det gode, men vi elsket kaken. Jeg bruker den supre bloggen din ofte. 😀
Så hyggelig å høre, Kristin! God førjulstid til deg!
Hei, jeg laget denne i fjor og den ble så god at nye nå står i ovnen. Men hva er det som gjør at den må ligge såpass lenge?
Kan kaken fryses ? Evt når kan den fryses? Med en gang eller etter noen uker?
Hei Marianne. Jeg har aldri prøvd å fryse den, men tenker at det må jo gå riktig så bra. Jeg tror jeg ville la den ligge rundt 2 uker for å godgjøre seg før jeg la den i fryseren. Lykke til!
Jeg har bakt fruktkake til jul i over 20 år, men alltid latt frukten trekke i cognac eller sitrus likør eller en blanding av begge. Nå har jeg ikke noe å legge frukten i bløt i, så nå skal jeg prøve denne oppskriften. Etter all den positive responsen den får her, håper jeg den blir like bra.
Da håper jeg at du kommer til å like den godt også, Inger Johanne!