For en fantastisk mat dette er! Supersaftig ribbekjøtt som er fyllt opp med gode smaker. Jeg simpelthen elsker mat som dette! Og, jeg spiser den med glede gjennom hele året. På sommeren legger jeg ribba på grillen, mens jeg steker den i stekeovnen resten av året.

Utgangspunktet er en helt ordinær ribbe som jeg beiner ut og fyller med hvitløk og urter før jeg surrer det sammen til en rull. Kjøper du ribben i en betjent kjøttdisk, kan du spørre om de kan skjære vekk beinene for deg. Lager de i tillegg et snitt i kjøttet den ene veien slik at du greier å rulle kjøttet sammen til en rull etterpå, med svoren ytterst, ligger veien åpen og klar for et høydepunkt.

Fylt ribberull med nydelige poteter og hvitløksmajones

Dette trenger du for å lage ribberull med råstekte poteter og hvitløksmajones til 8 personer

Ribberull med krydderurter
1 tynnribbe uten bein, ca. 2 ½–3 kg
1 ss salt
pepper
1 stor bunt frisk timian
1 bunt frisk rosmarin
1 bunt frisk salvie
10 store fedd hvitløk
2-3 ss olivenolje

Råstekte poteter
700–800 g poteter
1 ss salt
1 dl olivenolje
½ dl andefett (hvis du har)
1 ts Maldonsalt

Hvitløkmajones
3 fedd hvitløk
4 eggeplommer
2-3 dl maisolje eller annen nøytral olje
1-2 ss sitronsaft
1-1 ½ ts salt
pepper

Klipp opp 10 hyssingstumper på 30 cm hver.

Hvis ribben ikke er beinet ut, gjør du det selv. Før en skarp kniv langs beinene og skjær dem løs. For å greie å lage dette til en rull, trenger du å øke snittflaten. Legg derfor ribben foran deg med svorsiden ned og snitt fra midten og ut mot siden på den tykkeste siden av ribben. Skjær ikke helt ut, men la kjøttet sitte sammen de ytterste 3 centimeterne.

Fordel salt og godt med nykvernet pepper på begge sidene av ribben. Legg den så med svorsiden ned igjen. Finhakk krydderurtene og hvitløkfeddene og fordel det rundt på kjøttet. Legg hyssingstumpene med noen centimeters avstand etter hverandre. Rull ribben fast sammen til en pølse og legg den oppå hyssingen. Start rullingen slik at du ender opp med svoren ytterst. Du kan gjerne prøverulle en gang først for å se om det kommer svor inni rullen. Den er kjekk å skjære vekk før du ruller sammen på ordentlig. Knytt hyssingen hardt. Hvis noe av fyllet tyter ut, dytter du det inn i pølsen igjen. Fordel olivenoljen rundt kjøttet og gni det lett inn.

For stekeovnen: Forvarm stekeovnen til 225 grader. Legg ribben i en langpanne og stek den i15 minutter før du skrur varmen ned til 150 grader og steker videre i 3 timer. Sett på grillelementet de siste minuttene slik at svoren blir helt sprø.

For grillen (du må ha en grill med lokk og gjerne et termometer): Varm grillen. Grill ribberullen over direkte varme i 3-4 minutter på hver side. Flytt den over på indirekte varme og stek den i 3 timer. Snu rullen innimellom. Temperaturen i grillen skal ligge rundt 150 grader. Bruker du kullgrill, må du fylle på med kull underveis. Du må hele tiden holde et øye med grillen, for det vil renne en del fett fra kjøttet, og det kan lett ta fyr.

Skrell potetene og del hver potet i 2 eller 3 biter. Kok opp ca. 1 ½ liter vann og tilsett alt saltet. Ha i potetbitene. Kok opp igjen, sett på et lokk og kok potetene i 5 minutter. Hell av vannet før du rister på kasserollen noen ganger slik at potetene får en rufsete overflate. Så langt kan du gjøre i god tid i forveien.

Ta kjøttet ut av stekeovnen og pakk det godt inn. La det hvile mens du lager ferdig potetene. Ha potetene i en ildfast form og hell over all oljen og fettet. Har du ikke andefett, kan du tilsette litt mer olivenolje. Fordel over Maldonsaltet og bruk fingrene til å blande alt godt.

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft og stek potetene til de blir gyllenbrune og sprø. Det tar rundt 25 minutter.

Fylt ribberull med nydelige poteter og hvitløksmajones

Hvitløksmajonesen lager du mens kjøttet steker. Ta gjerne eggene ut av kjøleskapet en stund i forveien slik at de rekker å bli romtempererte før du begynner. Jeg lager majonesen i food processoren, men du kan også gjøre det for hånd.

Ha hvitløkfeddene i food processoren og kjør knivene rundt til de har blitt helt opphakket. Nå skal du la food prosessoren gå rundt hele tiden mens du har i resten. Ha først i eggeplommene og kjør dem helt inn. Så tilsetter du noen få dråper med olje og kjører til du ser at de er helt innarbeidet i eggene. Så litt flere dråper, innarbeiding, øke litt med oljemengden og jobbe inn. Det er helt i starten utfordringen ligger og du må tilsette bare bittelitt olje om gangen. Kommer det for mye olje da, greier ikke eggene å ta den til seg, og majonesen sprekker. Når ca. 1/3 av oljen er innarbeidet, kan du helle i resten av oljen i en tynn stråle. Blir majonesen for tykk, sper du med litt lunka vann.

Ha i sitronsaft, salt og pepper. Smak og kjenn om den er passe krydret.

Lager du majonesen for hånd, må du være ekstra nøye med innvispingen av den første oljen.

Majonesen holder seg i kjøleskapet i 3-4 dager.

Skjær ribberullen i skiver og server. Kjøttet smaker også kjempegodt kaldt.

 

Denne oppskriften er fra boka mi Søndagsmiddag. Det er Mette Møller som har tatt bildet. Se flere fine bilder fra Mette på Instagram: @mettemfoto 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

  1. Det er hvitløk i omtrent alt du lager, til og med retter som tilhører vår mattradisjon, fiskekaker/retter og nå ribba også.
    Jeg forstår ikke helt hvorfor hvitløken skal trykkes inn i disse, ærlig talt.

  2. Hei Maya!
    Jeg er veldig glad i hvitløk, så jeg bruker det i mye mat. Jeg synes av hvitløk ofte er med på å gi en ekstra dybde i smaken, uten at den overdøver den originale smaken. Når det gjelder denne ribben, er inspirasjonen min til denne oppskriften fra en italiens kokebok jeg har, og der bruker de jo som kjent masse hvitløk.
    Hvis du ikke liker hvitløk, er det ikke noe problem å bare kutte den ut.
    Marit 🙂

  3. Steketid: Den jeg stekte igår var på 1,2 kg, med en kjernetemperatur på -3 da den ble satt inn ovnen. Det tok 1 time og 10 minutter før steketermometeret viste 70 grader. En mindre eller en romtemperert stek blir ferdig raskere og omvendt med en større eller kaldere. Steketermometeret er helt nødvendig for å vite når steken er passe stekt – unntatt for proffe kokker som bare kan trykke på kjøttet med fingrene, så vet de når kjøttet er ferdig stekt.

  4. Hei!
    Syns denne retten ser herlig ut og jeg har lyst å prøve, men jeg skjønner ikke helt fremgangsmåten for å øke snittflaten.
    Et bilde eller to for å vise sånt hadde ikke vært dumt 🙂

    • Spennende rett, kan du gi en bedre link til bildene, denne er ikke tilgjengelig lengere, vil gjerne prøve denne og alle de andre rettene jeg har oppdagen på din blogg. Jeg bor I Canada og har akkurat idag bestilt et stort stykke juleribbe, ikke vanlig kost her…..min slakter kaller det European bacon. Peps

      • Hei Peps!
        Å ja, dette er supergodt! Bildene virker her hos meg. Kan det være mulig at du har en form for sperre? Kan du sjekke om den fungerer på en annen enhet du har? Så hyggelig at du har funnet bloggen min da 🙂 Ønsker deg en fin førjulstid i Canada 🙂

  5. Hei😊
    Ser nydelig ut👍🏻
    Spm; når man ruller, blir det ikke svor inni rullen da? Skal man fjerne litt av svoren?:)

    Kan man lage et fyll med grovhakkede svisker, epler og hvitløk eller blir det rart?

    • Hei Martamester!
      Ja, du skjærer vekk den svoren som kommer inni. Og ja, jeg tror det smaker kjempegodt med svisker og epler inni 🙂

  6. Hei. Denne må jeg prøve meg på. Ett spørsmål. Betyr det at jeg da får svor inni rullen? Eller skal den rulles slik at det bare går en runde såsvoren møtes «kant i kant»

    • Hei Øyvind! Du skjærer vekk den svoren som evt. ville kommet inni. Jeg trodde jeg hadde skrevet det i oppskriften, men ettersom to har spurt om det akkurat nå, må jeg ta en liten titt på fremgangsmåten jeg har skrevet. 🙂

  7. Har prøvd denne.. Veldig god!!! Takk for informativ oppskrift! Greidde til og med å få til god, ikke skilt majones på 2. forsøk, så husmor-æren fikk et skikkelig løft her. Urtene gav god ekstra-smak, så jeg ser at en ikke egentlig trenger grønnsaker til. Men hvis en likevel skal velge noen til dem som ikke spiser poteter, hva er da ditt tips til denne rullen?

    • Så veldig hyggelig å høre, Julie! Jeg synes stekte rotgrønnsaker er veldig godt til dette – gjerne stekt med masse hvitløk og god olivenolje! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *