Kirsebærfylte hasselnøttkjeks

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Kirsebærfylte hasselnøttkjeks

Det er bestandig moro å prøve ut noen nye kjekser og kaker til jul, synes jeg. Noe godt, gammelt og tradisjonelt og noe nytt.

Nå må det jo sies at kombinasjonen smør, nøtter og mel i julekaker slettes ikke er nytt. Her er vi helt på tradisjonen! Så da er det vel kombinasjonene som er det nyt for meg med disse kjeksene.

Jeg bruker bestandig skikkelig smør til all julebaksten fordi jeg synes det gir den aller beste smaken. Bruker du usaltet smør i kaker, er det lurt å tilsette litt salt i deigen. Gjerne flaksalt som Maldon.

Jeg koker inn kirsebærsyltetøy som jeg fyller disse kjeksene med. Blir utrolig lekre, synes nå jeg. Håper du er enig!

Kirsebærfylte hasselnøttkjeks

Dette trenger du for å bake 24 kirsebærfylte hasselnøttkjeks
125 g smør – bruker du usaltet smør, tilsetter du 1/4 ts salt
100 g hasselnøtter
275 g hvetemel + litt til utkjevling
1/2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
25 g melis + til dryss over ferdige kjeks
50 g sukker
1 stort eller 2 små egg
3 dl kirsebærsyltetøy

Sett stekeovnen på 150 grader og kle et stekebrett med bakepapir.

Smøret du skal bruke til kjeksene, skal være nesten kjøleskapskaldt. Ta det derfor ut 10–15 minutter før du starter med resten av deiglagingen.

Rist nøttene i stekeovnen i 8–10 minutter til de begynner å bli brunflekkete. Ha dem i en food processor og kjøre knivene rundt til de har blitt helt smulete, nesten så fint som mel. Du kan du også bruke en mandelkvern.

Ha nøttene i en miksebolle sammen med det tørre og bland det sammen. Del smøret opp i små terninger og tilsett terningene mens mikseren går på medium hastighet. Ha i egget og visp det til at du smøret er godt inkorporert i deigen og du merker at den har skiftet konsistens og blitt til en fin deig.

Del deigen i to, pakk hver del inn i plastfolie og legg dem i kjøleskapet i minst 2 timer.

Kirsebærfylte hasselnøttkjeks

Jeg kjevler bestandig ut smørrike deiger som dette, ut mellom to lag plastfolie. Først legger jeg plastfolie i dobbel bredde på benken, drysser over litt hvetemel og legger på den ene deigklumpen. Et nytt dryss med hvetemel og plastfolie i dobbel bredde over der igjen. Da er du klar til kjevling.

Kjevle ut deigen til den er ca. 4–5 mm tykk. Løft på plastfolien innimellom, snu den noen ganger og dryss på mer hvetemel dersom det er nødvendig. Stikk ut sirkler på ca. 6 cm i diameter og legg dem over på et bakepapirkledd stekebrett. Gjenta med den andre deigklumpen. Rull sammen deigresten og kjevle dem ut på nytt.

For den andre deigklumpen stikker du først ut like store sirkler, for så å stikke ut mindre sirkler inni der igjen. Den lille deigen i midten kan du enten kjevle ut på nytt eller steke som den er.

Sett stekebrettene i kjøleskapet i 20–30 minutter før du steker dem på 175 grader varmluft i 10–12 minutter. Avkjøl kjeksene på en bakerist.

Sil kirsebærsyltetøyet for å fjerne klumpene. Kok opp syltetøyet og la det småkoke i 7–10 minutter til det begynner å bli sirupaktig. La det avkjøles litt før du fordeler det på de hele kjeksene. Legg de uthulede over og klem sammen. Dryss litt melis over ved servering. Kjeksene holder seg i en lufttett boks ca. 1 uke. De er også kjekke å fryse. De tiner på maks 5 minutter.

Kirsebærfylte hasselnøttkjeks

De små kjeksene du stikker ut fra midten, kan du enten steke akkurat som de er, eller du kan kjevle dem ut igjen.

Kirsebærfylte hasselnøttkjeks

RIktig god julebakst!

 

 

4 kommentarer til “Kirsebærfylte hasselnøttkjeks”

  1. Hei Marit, desse ser gode ut. Du brukar Kitchen Aid, ikkje sant? Brukar du visp eller den flate varianten til slike deigar? Eller food processor til alt?

  2. Hei Herborg!
    Jeg bruker den flate varianten til deiger som dette. Vispen bruker jeg stort sett bare når jeg skal piske krem, stivpiske eggehviter og slike lette, luftige ting. 🙂

  3. Det virker som det mangler litt i oppskriften – ikke noe vesentlig for voksne men barn stusser over dette.

    «Ha de nøttene i en miksebolle sammen med det og bland det sammen. Del smøret opp i små terninger og tilsett terningene mens mikseren går på medium hastighet. Ha i egget og visp til du får en fin deig.»

    Sammen med det hva?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon