Henriette Schønberg Erkens hjortetakk

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Henriette Schønberg Erkens hjortetakk

Har du prøvd deg på smultbakst noen gang? Jeg kjente at jeg var skikkelig langt utenfor komfortsonen min første gang jeg prøvde meg på smultsteking. Hadde liksom ikke snøring på om ting var gjennomstek eller bare brunt på utsiden. Så jeg skjønte ganske fort at jeg måtte kjøpe meg et termometer som jeg kunne ha i smulten sånn at jeg hele tiden hadde kontroll på temperaturen.

Det er mulig termometer er for pysene. Kan ikke se for meg at de gamle baksterkonene måtte ty til den slags moderne hjelpemidler. Men nå har ikke jeg gått smultskolen sammen med en baksterkone, så da lar jeg de moderne hjelpemidlene trå til. Eller moderne og moderne, kan vel diskuteres. De hadde nok termometer da denne oppskriften her ble skrevet også. Den er fra Henriette Schønberg Erkens kokebok som kom ut i 1943. Kult! Hjortetakk smaker godt 70 år senere også!

Har du en frityrkoker stående nedstøvet i et skap, er hjortetakkene en god unnskyldning for å finne fram støvkluten. En kasserolle fungerer også utmerket til friteringen. Pass på at du har et lokk i nærheten. Bare sånn i tilfelle rottefelle.

Henriette Schønberg Erkens hjortetakk

Dette trenger du for å lage ca. 40 hjortetakk
8 eggeplommer
4 eggehviter
500 g sukker
2 ½ dl fløte
150 g smør
½ ts kardemomme
2 ts bakepulver
1 kg hvetemel
2 ½ kg matfett/smult

Pisk eggene og sukkeret til du får en luftig eggedosis. I mellomtiden pisker du fløten til den blir tykk i en annen bolle. Smelt smøret.

Nå skal alt blandes. Ha kremen i eggedosisbollen sammen med det smeltede smøret, kardemommen, bakepulveret og hvetemelet. Rør det  sammen. Dekk bollen med plastfolie og sett den i kjøleskapet til neste dag.

Hvis deigen er litt klissete dagen etterpå, tilsetter du litt mel før du deler opp deigen i passe biter (det skal bli ca. 40 biter) og trill hver bit ut til en pølse på 18 cm som du så klemer sammen til ringer. Bruk en saks for å klippe 3 dype kutt i hver ring.

Hvis du er en dreven friterer, kan du starte med friteringen samtidig som du ruller ut nye hjortetakker. For å være sikker på at du har full kontroll, kan det være greit å gjøre klar alle før du varmer opp smulten til 180 grader og friter hjortetakkene til de blir fine og gyllenbrune.

Det er her fordelen med å bruke et termometer kommer inn. Har du det, fester du det på siden slik at du greier å holde smulten på 180 grader hele tiden. Det går helt fint uten også. Du vet at smulten er passe varm når du setter en skaftet på en tresleig nedi oljen og det freser godt rundt den. Så må du bare passe på varmen slik at hjortetakkene rekker å bli gjennomstekte før de blir for brune utenpå. De er såpass små, at friteringen går forholdsvis kjapt.

Ta hjortetakkene ut med en hullsleiv og la dem renne av på kjøkkenpapir mens de avkjøles.

Henriette Schønberg Erkens hjortetakk

Hjortetakkene smaker best når de er nystekte. De egner seg også godt til å fryse. Da bare varmer du dem i stekeovnen igjen ved servering.

Henriette Schønberg Erkens hjortetakk

God julebakst!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon