Ukemeny for uke 5
Hver uke når jeg skriver ukemeny, for å legge ut her på bloggen, prøver jeg å varierer ingrediensene mest mulig slik at det skal være noe for enhver smak. Og at det å følge ukemenyene mine skal gi et variert, sunt og godt kosthold. Du ser ikke ofte at jeg skriver om sunnhet her på bloggen. Ikke fordi at jeg ikke er opptatt av det, men fordi jeg mener og tror at den maten jeg lager, med varierte råvarer, mye grønnsaker og fisk, men også rødt og hvitt kjøtt, kaker og desserter er det som gir det beste kostholdet i det lange løp. Et kosthold som ikke består i å telle kalorier, karbohydrater eller proteiner, men hvor variasjonen i råvarer også gir den variasjonen som kroppen trenger.
Mat med masse farger, som ser fresh og fin ut, og hvor det brukes så bra råvarer som mulig, er det beste for oss. Det er min overbevisning og det er det jeg blogger og skriver om mat ut i fra. Så, la oss nyte den gode maten, hylle de gode råvarene (som definitivt ikke trenger å være den dyreste maten) og rett og slett nyte livet!
En riktig god uke til deg!
Mandag 27. januar – Pasta med fennikel og ricotta
Det er grei match å gjennomføre kjøttfri mandag når det finnes så gode vegetarretter som dette! I oppskriften bruker jeg bred båndspagetti, men du kan selvfølgelig bruke akkurat den bredden du vil! Godt blir det uansett bredde- og lengdegrad.
Tirsdag 28. januar – Fersk skrei med grønnsaker og rødvinssaus
Jeg må skynde meg å si med én eneste gang: synes du det er litt overkill å lage rødvinssaus på en tirsdag, ja, da bare kutter du den ut. En god klatt med smør på toppen av torskeskiva, og én klatt most godt ned i potetene, er jo bestandig en vinner! Om du nå finner ut at du skal ta de ekstra minuttene til å koke sausen, så er det verdt det. Bare så det er sagt!
Onsdag 29. januar – Kikertsuppe med chorizo
Varme supper på kalde dager, er perfekt match! Denne er stappet full av gode smaker og er kjapp å lage. Da er det bare å kokkelere i vei!
Torsdag 30. januar – Kinesiske kylligspyd med ris
Jeg kan ikke garantere at det er akkurat sånn de ville ha lagd og servert disse kyllingspydene i Kina. Men oppskriften er iallfall inspirert av en kinesisk oppskrift jeg fant i et eller annet magasin. Det jeg helt klart kan garantere, er at smaken er helt eminent og at kyllingen er skikkelig saftig – under forutsetning av at den ikke stekes alt for lenge.
Fredag 31. januar – Piff med caponata og rødvinssaus
Lyst på en skikkelig saftig biff? Akkurat passe stekt og med massevis av god smak? Innimellom er det fantastisk godt med et anstendig stykke mørt kjøtt. Her har jeg lagd en italiensk grønnsakssalat til – caponata heter den – og den er helt smashing til!
Lørdag 1. februar – Gumbo – Louisianas beste gryte
Gumbo er en kjempegod gryte som kommer fra Sørstatene i USA. Det er med gumboen, som med all annen god mat, at hver familie har sine forskjellige oppskrifter. Denne oppskriften har jeg fått fra min sørstatsvenninne.
Søndag 2. februar – Pai med ricotta og tomater
Jeg både starter og avslutter uka med ricotta. Ricotta er en italiensk ferskost som ikke smaker mye i seg selv, men som er et godt følge til mye mat. Hvis du ikke får tak i ricotta der du bor, kan du bruke creme fraiche istedenfor i denne paien. Det har jeg gjort mange ganger.
I oppskriften skriver jeg at dette er piknikmat, og det er det også. Men det er heldigvis også mat for alle andre dager. Just love it!
Ukens dessert – Sitronterte med marengslokk
Godt, godt, godt, godt, godt, godt, godt………..
Det er egentlig det eneste som trengs å bli sagt om denne kaken! Syrlig sitronfyll og søt marengs på toppen. Hvilken herlig kombinasjon!
Ukens hvetebakst – Focaccia med tørket frukt
Dette brødet må du lage neste gang du skal ha ostekveld!
Jeg tror rett og slett at dette er noe av det beste jeg baker! Brødet er lett og luftig – et eventyr fylt av tørket frukt.
En riktig god uke til deg!