Det måtte jammen være andre boller før hvis dette var skolematen som ble spist. Tenke seg til å sitte og smatte i set et klissete skolebrød mellom matte- og norsktimen!

Men nei, det har nok aldri vært gjengs mat i norsk skole. Navnet stammer heller fra det faktum at ungene lærte å bake disse herlige søte og vaniljekremfylte bollene på skolekjøkkenet. De smaker skikkelig godt etter skoletid også. Eller i helgen når man har lyst til å kose seg med noe ekstra godt.

Jeg synes skolebrødene blir aller best når jeg bruker hjemmelagd vaniljekrem, så du finner oppskrift på det her også.

Skolebrød med hjemmelaget vaniljekrem

15 skolebrød

Deig
750 g hvetemel
100 g sukker
½ ts salt
1 pk gjær for søte deiger, enten fersk eller tørr
4 ¾ dl melk*
100 g kjøleskapskaldt smør
1 egg til pensling

Vaniljekrem
½ vaniljestang eller ½ ts vaniljesukker
3 dl H-melk
3 eggeplommer
75 g ukker
30 g maisenna

Glasur
175 g melis
2 ss melk eller vann
2 dl kokos

*Jeg bruker å ta melken rett fra kjøleskapet når jeg har den i deigen.

Ha mel, sukker, salt og tørrgjær i en miksebolle. Bruker du fersk gjær smulder du den opp før du har den også rett i bakebollen. Ha i melken og elt deigen på lav hastighet i ca. 12 minutter.

Del smøret i små terninger og tilsett i deigen mens eltekroken fremdeles går. Elt deigen videre i 5-6 minutter. Da er alt smøret inkorporert og deigen er superblank og ser aldeles smashing ut.

Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar ca. 1 time.

I mellomtiden kan du lage vaniljekremen. Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Ha alle ingrediensene i en tykkbunnet kjele og kok opp mens du rører hele tiden, slik at kremen ikke setter seg fast i bunnen. La den småkoke i 30-40 sekunder. Da tykner den. Hell vaniljekremen over i en annen bolle og dekk kremen med plastfolie. La plastfolien ligge helt nedi kremen splik at det ikke dannes skorpe. Sett den til avkjøling.

Dryss et tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Del den i 15 like store deler og rull hver ut til en bolle. Legg dem over på bakepapirkledde stekebrett. Bruk fingrene til å lage en dyp grop midt i hver bolle samtidig som du klapper bollene flate.

Dekk stekebrettene med plastfolie og la bollene etterheve i ca. 20 minutter. Sett samtidig stekeovnen på 225 grader varmluft.

Like før du setter skolebrødene i stekeovnen, utvider du gropen midt i bollene og fyller dem med vaniljekremen. Pisk samemn egget og pensle skolebrødene.

Stek skolebrødene i 12-15 minutter til de er kyllenbrune og fine. La dem avkjøles på en bakerist.

Rør sammen melisen og melken til du får en glatt og ganske tykk glasur. Fordel den rundt vaniljekremen på de avkjølte skolebrødene. Ha kokosmassen på et fat og dypp skolebrødene i den.

Nyt!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

  1. Hei
    Lagde disse i dag, og det er seriøst den beste oppskriften på skoleboller jeg noen gang har prøvd. Lagde også vaniljekremen selv, og det gjorde at de ble fantastisk gode! Disse kan faktisk beskrives som boller med bakerikvalitet! Takk for veldig fin oppskrift! Skal definitivt lage disse igjen for de falt virkelig i smak. Anbefaler denne siden videre. Stå på med den gode jobben du gjør.
    Ha en fin dag!

  2. Jeg er så spent. Jeg har ikke bakt skolebrød/boller på over 30 år, så nå håper jeg at deigen vil være med meg (deigen er på heving nå.)

  3. Fru Timian, de jeg gjorde med din oppskrift, ble supergode, og ble servert til familie og venner. Har bakt enda mer av de med din oppskrift etter det, med veldig godt resultat. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *