Klippestenger med deilig fyll

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 3 timer

Klippestenger med deilig fyll

Noen gang må det en klippestang til for å toppe tilværelsen! Og etter en oppvekst omringet av luftig og smakfull gjærbakst, vet jeg å sette pris på disse søte godbitene.

Et av de viktigste punktene for bestandig å få vellykket gjærbakst, er å ta tiden til hjelp. For at gjæren skal utvikles og både lage alle de små lufthullene, som gjør baksten luftig, og gi en best mulig smak, trenger den tid. Det gjelder for disse klippestengene også.

LES MER! Bak en herlig KLIPPEKRANS MED PISTASJFYLL!

Her fyller jeg klippestengene med en herlig blanding av mykt smør, brunt sukker, kanel og rosiner. Du kan selvfølgelig lage dine egne vrier på fyllet!

Om du heller vil lage én stor kringle istedenfor to klippestenger, kan du godt gjøre det.

Lykke til og god bakst!

Her kan du lese mer om hvordan du tiner gjærbakst for et best mulig restultat!

Ingredienser

Gjærdeigen
500 g hvetemel
75 g sukker
0.25 ts salt
0.5 pk gjær
3.25 dl melk
75 g kaldt smør

Smør- og sukkerfyll
75 g romtemperert smør
75 g mykt, brunt sukker
2 ts kanel
100 g rosiner

1 egg til pensling

Melisglasur
1 eggehvite(r) eller 2 ss melk
175 g melis

Slik gjør du

De siste årene har jeg bestandig eltet gjærbaksten lenge – så fremt jeg ikke lager eltefri bakst. Så start med å ha hvetemel, sukker, salt og gjær i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, kan du smuldre den rett i bakebollen. Deigen skal eltes til gjæren garantert forsvinner inn i deigen.

Ha i melken og sett mikseren på laveste hastighet. Elt deigen i 10 minutter. I mellomtiden tar du smøret ut av kjøleskapet og deler det opp i små terninger. Ha terningene i deigen og elt videre i 7–8 minutter. Altså en eltetid på 17–18 minutter totalt.

Dekk bollen med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse. Det bruker å ta om lag 1 time.

Forming av klippestengene

Når deigen er ferdig hevet, hvelver du den ut på et lett melet bakebord og knar den sammen en gang eller to før du deler den i 3 like store deler.

Kjevle ut den ene delen til et rektangel på ca. 40 x 20 cm. Smør 1/3 av smøret på rektangelet, fordel 1/3 av sukkeret og rosinene utover og dryss over 1/3 av kanelen. Rull sammen til en lang pølse og legg den med skjøten ned på et bakepapirkledd stekebrett. Gjenta med resten av deigen. Jeg bruker å legge to stenger på ett brett og én på ett.

Ha litt mel på en skarp saks og klipp ca. 2 cm brede snitt i pølsene. Snittene skal gå nesten gjennom deigen. Brett ut skivene slik at de blir liggende annenhver vei. Dekk stekebrettene med plastfolie og la stengene etterheve i ca. 20 minutter.

Sett stekeovnen på 200 grader varmluft.

Pisk egget lett sammen og pensle stengene før du steker dem i ca. 18 minutter, til de er gyllenbrune og gjennomstekt.

Ta dem forsiktig av bakepapiret og la dem avkjøles på en bakerist.

Melisglasuren

Melisglasur og nystekt gjærbakst bruker å være suksess! Melisglasuren blir hvitest når du bruker eggehvite, men melk eller tilsvarende mengde vann går også veldig fint. Rør sammen melis og væske til en glasur uten klumper og fordel over stengene før servering.

PS! Vent med å ta på melisglasur dersom du tenker å fryse ned klippestengene.

Denne oppskriften er fra boken min «Gjærbakst for alle».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon