Supergodt eltefritt brød

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Supergodt eltefritt brød

Jeg simpelthen elsker eltefrie brød! For det første – og aller, aller viktigste – smaker de aldeles fabelaktig. Ja, de smaker akkurat som brød fra flinke håndverksbakere gjør! Og for det andre er de veldig enkle å lage!

For meg er dette en perfekt helgesyssel. Jeg rører sammen deigen på 3 minutter enten på fredags- eller lørdagskvelden og så lager jeg dem ferdig og steker dem dagen etter. De går fint å fryse.

En av favorittmåtene å spise dette brødet på, er ristet, skjært i skiver og så dyppet i bløtkokt egg! Kan du tenke deg noe bedre enn det? Følg denne linken for å se hvordan du får perfekt bløtkokt egg!

Supergodt eltefritt brød

Dette trenger du for å bake 3 fine eltefrie brød
2.200 g hvetemel
30 g salt (kjekt å bruke vekten på dette også)
3 g tørrgjær eller 10 g fersk gjær
1.700 g vann (ca. 20 grader)

Rør sammen alle de tørre ingrediensene i en stor bolle. Bruker du fersk gjær rører du den ut i vannet før du heller det over det tørre og rører det hele sammen. Rør til alt melet er absorbert inn i væsken. Det er en ganske løs deig, men fall ikke for fristelsen å tilsette mer mel. Skrap ned deig fra kantene av bollen før du dekker den med plastfolie eller legger på en lokk.

La deigen stå på kjøkkenbenken i 12–18 timer.

Dryss et forholdsvis tykt lag med hvetemel på kjøkkenbenken og hvelv deigen over. Du trenger nesten en deigskrape til å greie å håndtere denne deigen, fordi den er så løs som den er. Brett deigen som du ser på bildene i dette innlegget.

Så deler du deigen i tre like store deler med deigskrapen eller en kniv og bretter hver av delene igjen på akkurat samme måte.

Har du heveformer, sprøyter du først på litt vann i dem før du drysser på et godt lag med hvetemel og legger brødene i hver sin form. Det går like bra å legge et rent kjøkkenhåndkle i hver sin runde bolle og sprøyte dem og drysse dem med hvetemel også.

La brødene etterheve i 1-2 timer. Det varierer litt ut fra for mye fres det er i deigen din og hvor varmt det er der deigen står. Men den skal bli ca. dobbelt så stor som den var.

Mens brødene etterheves, setter du på stekeovnen og putter i jerngryter – hvis du har det. Den ene stekeovnen min går til 300 grader og den andre til 230. Jeg setter begge på full guffe.

Når deigen er hevet ferdig, tar du grytene ut av stekeovnen og tar av lokket. Vær forsiktig for dette er jo veldig varmt! Hvelv brødet oppi kjelen og legg på lokket igjen. Få ikke panikk dersom noe av deigen sitter igjen i forma. Ta restene forsiktig ut av heveforma og bare legg det oppi gryta.

Sett gryta tilbake i stekeovnen og skru evt. ned varmen til 230 grader. Stek brødene i 30 minutter. Ta så av lokket og stek videre i 15 minutter. Da bruker brødet å være gjennomstekt.

Supergodt eltefritt brød

Du kan også bruke type Rømertopf å steke brødene i. Dersom du ikke har noen av delene, setter du inn et stekebrett samtidig som du setter på stekeovnen. Når du da skal steke, tar du ut brettet og legger på et bakepapir før du hvelver brødet oppå. Det vil ikke bli like høyt, men fremdeles veldig høyt og fint.

De aller fleste har jo én stekeovn og da er det vanskelig å steke alle brødene på én gang. Sett de deigene som må vente litt på et litt kjøligere sted under etterhevingen, så går det riktig så bra. Jeg får plass til to gryter samtidig i samme stekeovn.

Supergodt eltefritt brød

La brødene avkjøles på en bakerist.

Supergodt eltefritt brød

God bakst!

8 kommentarer til “Supergodt eltefritt brød”

 1. Takk for oppskrift, denne skal prøves! Jeg har en jerngryte og ikke mer plass enn til akkurat den i ovnen.. Men på tirsdag står det husets omelett på menyen, da med frutimians eltefrite brød til

 2. Hei Fru Timian!

  Jeg holder på å teste ut surdeig nå. Jeg skal lage min egen, men foreløpig har jeg brukt Idun sin. Jeg har lest din A-B-C, og synes den var informativ, men jeg lurer fortsatt på et par ting.

  Hvor mange gram surdeigskultur går med til ett brød av vanlig størrelse, type frokostbrød? Høres 50 gram greit ut?
  Jeg er stor fan av eltefrie brød, de blir fantastiske hver eneste gang, og får den seige og litt syrlige smaken som et surdeigsbrød også får. Dette skyldes nok den lange hevingen. En annen grunn til at jeg liker eltefrie brød er at det er så lett og tar så kort tid! Spørsmålet mitt er; kan jeg bake et surdeigsbrød på samme måte som jeg baker eltefrie brød? Dvs. at jeg lager en deig som er tilsatt surdeigskultur, hever den over natten (maks 12 timer), setter den i form og steker den? Eller vil surdeigen være mindre aktiv hvis det hever så lenge?

  Håper du kan svare meg på dette!

  Mvh. Mari 🙂

  • Hei Mari!
   Så spennende at du har begynt med surdeig! 50 gram surdeig er nok til et ganske lite brød, men om du har 50 gram, kan du mate opp den dagen før du skal bake slik at det er en litt større mengde når du starter med bakingen.
   Jeg har ikke tilsatt surdeig i eltefri deig, men jeg har det stående på listen min over ting som skal gjøres i overkommelig fremtid, så hvis du gjør det før meg, må du gjerne skrive om det her 🙂
   Lykke til med bakingen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon