Lag creme brulee i dampovn!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Lag creme brulee i dampovn!

Har du prøvd å lage creme brulee eller karamellpudding i en dampovn noen gang? Det er faktisk helt genialt!

Jeg har hatt dampovn hjemme i mange år, uten egentlig å bruke den noe særlig. Men da jeg installerte nytt kjøkken her i matverkstedet mitt – med blant annet en kombidamper fra Electrolux – bestemte jeg meg for at jeg måtte lære meg å bruke dampfunksjonen mye mer enn jeg da tidligere hadde gjort.

Jeg har nok fremdeles mye igjen å gå på for å få full uttelling av dampen, men det er enkelte ting jeg nå bestandig bruker den til. Alt jeg tidligere måtte bruke vannbad på når jeg stekte, har dampen overtatt for.

Vannbad bruker vi jo når det vi steker er av en så delikat art at det egentlig ikke tåler å bli varmet opp til mer enn 100 grader. Lager vi for eksempel en karamellpudding uten å bruke vannbad, vil vi få en lite appetittlig kant i puddingen ute langs formen. Da har varmen rett og slett blitt for sterk.

Dette trenger du for å lage creme brulee til 6 personer 
1 vaniljestang, evt 2 ts vaniljesukker
4 dl kremfløte
2 dl melk
3/4 dl sukker
7 eggeplommer
6-7 ss demerarasukker til karamellisering

Sett stekeovnen på full damp – 96 grader.

Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha stangen og frøene opp i en kjele sammen med fløten og melken og kok opp. Ta det av platen.

Visp lett sammen sukkeret og eggeplommene. Hell fløteblandingen over de sammenvispede eggene og rør alt sammen.

Hell det over i formene og sett dem på et stekebrett. Stekes på full damp på 96 grader i 40-45 minutter til du kjenner at massen begynner å stivne. Den skal ikke være helt stiv, for den vil stivne etter at den blir avkjølt også.

Har du ikke dampovn, bruke du den gamle, gode måten. Sett stekeovnen på 150 grader og sett formene i en langpanne. Hell i nok kokende vann i langpanna til at det kommer litt over halvveis oppover kantene til creme bruleeformene. Stekes i 30-40 minutter, til du kjenner at massen er stiv.

Avkjøl og sett dem i kjøleskapet til neste dag. Ta formen ut 30 minutter før du skal servere desserten. Strø på demerarasukker og sett formen under grillelementet på ovnen. La det stå til sukkeret har karamelisert seg. Har du en skibrenner stående i garasjen, kan du gjerne bruke den til karameliseringen. Det høyner glamourfaktoren litt på kjøkkenet.

Lag creme brulee i dampovn!

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Electrolux. 

3 kommentarer til “Lag creme brulee i dampovn!”

  1. Har hatt dampovn i 7 år, men bruker den kun til å varme/tine mat. Finnes det noen som har gode oppskrifter for dampovn?

  2. Heisann

    Dekker du til formene med f.eks plastfolie i dampovnen eller er det «åpne» former under dampingen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon