Deilig blåbærsyltetøy

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Deilig blåbærsyltetøy

Blåbærene er modne og ryktene forteller at det er mange av dem rundt om i de norske skoger i år. Har du vært på blåbærtur i år? Jeg har fått tak i noen blåbær, men har et håp om at jeg skal få kommet meg ut en ettermiddag denne uka for å se om jeg kan fylle en bøtte (så får vi se om bøtta blir stor eller liten).

Vi spiser masse blåbærsyltetøy her hjemme i løpet av året. Både pannekaker, sveler og arme riddere blir lykkelige når de får følge av et godt blåbærsyltetøy.

Jeg koker blåbærsyltetøyet mitt med enten syltesukker eller med Jam syltepulver selv om jeg bruker å fryse ned det kokte syltetøyet også. Jeg har bedre plass i fryseren enn i kjøleskapet hvor syltetøyet ellers må stå av mangel på en kald kjeller.

Deilig blåbærsyltetøy

Dette trenger du for å lage kokt blåbærsyltetøy
2 kg skogsblåbær
600-700 g sukker
1/2 vaniljestang eller tilsvarende mengde hjemmelaget vaniljesukker
1 pose syltepulver
(eller 600-700 g syltesukker og ikke noe syltepulver ved siden av)

Deilig blåbærsyltetøy

Rens blåbærene godt først.

Ha bærene i en kasserolle. Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Ha dem i kasserollen sammen med bærene. Legg på lokk og kok opp på sterk varme. Rør rundt noen ganger mens du lar bærene koke forholdsvis kraftig i 5-6 minutter.

I mens blander du sammen sukkeret og syltepulveret (hvis du bruker det). Ta kjelen av varmen og rør inn sukkeret. Sett kjelen tilbake på varmen og la syltetøyet koke opp igjen før du heller det oppi steriliserte syltetøyglass – hvis du skal oppbevare syltetøyet mørkt og kjølig – eller i frysebeger – hvis du tenker å fryse ned syltetøyet.

Deilig blåbærsyltetøy

Hvordan sterilisere sylteglass?
Vask glass og strikk godt og skyll dem i kokende vann. Legg dem så på en helt ren rist i stekeovnen på 100 grader i 10 minutter.

For best resultat, er det viktig at glasset er helt tørt når du har i syltetøyet, og at du tørker vekk eventuelt søl langs kanten. Fyll også syltetøyglassene så fulle som mulig slik at det blir plass til minst mulig luft i glasset.

 

14 kommentarer til “Deilig blåbærsyltetøy”

  • Det er mange som plukker bær i Oslo, men østmarka og nordmarka har mange fine plasser, du må nok regne med og måtte gå en bit utenfor de bredeste veiene og ligge unna typiske samlingsplasser, som Mariholtet og Holmenkollen. Og det er nok lurt å vandre litt vekk fra p.plasser også.

 1. Hei Malin Christin!
  Ja, det er skikkelig godt! Dessverre vet jeg ikke om noe godt blåbærsted i Oslo. Jeg bor ikke der selv, så da har jeg ikke noe utpekt sted der. Lykke til med letingen 🙂

  • Veldig godt Blåbærsted i fryseren på Rema 1000. Vi spiser disse bærene hver dag til frokostblandingen, men jeg kan godt tenke meg at det ville være populært med dette syltetøyet også!

 2. Hei! Så veldig godt ut! 🙂 Jeg har veldig liten erfaring med bruk av vaniljestang, er det den oppdelte stanga eller frøene en tar oppi gryta??

 3. Veldig lurt med litt frisk pressa sitronsaft i blåbærsyltetøy. Då lagar ikkje blåbærsylta like mykje flekker om du er uheldig å søle på deg!

  • Sitron er gull også hvis man søler blåbær på klærne! 🙂 Jeg brukte faktisk sitron på sånn gul plastflaske en gang jeg sølte blåbærtoddy på beige genser, flekken ble helt borte etter en runde i maskina 🙂

   • Det skulle jeg jammen meg gjort da jeg sølte rødvin på favorittbuksa og toppen min nettopp – og jeg var i USA med lånt vaskemaskin som absolutt ikke funker like bra som min hjemme. Så utrolig kjedelige flekker!
    Tusen takk for tipset, Marita :9

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon