Millionare’s shortbread

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Millionare’s shortbread

Dette er en aldeles vidunderlig engelsk sjokoladekake med kjeksbunn og karamell i midten! Jeg er vel egentlig ikke helt sikker på om den går inn i sjokoladekakekategorien eller konfektkakekategorien. Det spiller vel forsåvidt ingen rolle heller. Det er ganske store mengder sjokolade i den og den må gjerne spises som konfekt!

Shortbread er en engelsk kjeks lags av sukker, smør og mel, og som er definitivt én av de virkelig store klassikerne. De er ganske flakete og sprø i konsistensen, og riktig så lett avhengighetsdannende.

Det er egentlig ganske merkelig at den ikke er mer vanlig å lage her i Norge, god som den er!

I sommer hadde jeg besøk av min engelske venninne Fiona, og da hadde vi en skikkelig bakedag her i verkstedet mitt. Vi lagde noen typiske engelske bakverk – som scones og disse shortbreadene – og norske skolebrød, kanelsnurrer og knekkebrød. Du kan se bilde av oss og noe av bakeresultatet lenger ned i innlegget.

Millionare's shortbread

Dette trenger du for å lage Millionaire’s shortbread

Bunnen
175 g kjøleskapskaldt smør
225 g hvetemel
75 g sukker

Toppingen
150 g smør
1 boks søt kondensert melk – i underkant av 4 dl (ikke Vikingmelk)
100 g lys sirup
250 g mørk sjokolade
100 g melkesjokolade

Sett stekeovnen på 150 grader og kle en liten langpanne på ca. 30 x 18 cm med bakepapir.

Del smøret i terninger og ha det i en food processor sammen med hvetemelet. Kjør knivene rundt til smøret er smuldret opp. Ha i sukkeret og kjør det sammen. Hell blandingen over i langpannen og klem det jevn utover bunnen. Jeg bruker baksiden av en skje til denne jobben.

Sett formen i stekeovnen og stek bunnen i ca. 30 minutter. Den skal begynne å få litt farge. Ta den ut og sett den til avkjøling.

Ha smøret, den kondenserte melken og sirupen i en kasserolle og kok opp. Denne kondenserte melken er en søt variant som du får kjøpt i innvandrerbutikker og velassorterte dagligvarebutikker. Det fungerer ikke med vanlig Vikingmelk. La det småkoke til det tykner noe og får en gyllen karamellfarge.

La karamellen avkjøles noe før du heller den over kakebunnen. La dette avkjøles helt før du har over sjokoladetoppingen.

Brekk opp de to sjokoladetypene og plasser i hver sin skål. Smelt den over vannbad eller i mikrobølgeovn. Hell først over den mørke sjokoladen og fordel den over. Hell så melkesjokoladen over i et mønster og bruk en skje eller kniv til å lage fine bølger i sjokoladen.

La det avkjøles helt før du skjærer i små firkanter og serverer.

Millionare's shortbread

Bakedamene!

Millionare's shortbread

Vi måtte finne frem det engelske flagget bare for å vise opprinnelseslandet!

Millionare's shortbread

Sjekk ut de sjokoladebølgene!

Millionare's shortbread

Du trenger ikke å skjære veldig store stykker, for dette er en skikkelig konfektkake!

Millionare's shortbread

Millionare's shortbread

God bakst!

 

 

11 kommentarer til “Millionare’s shortbread”

  1. Er det mulig å lage karamellen med noe annet enn søt kondensert melk? Dette virker som en fabelaktig god kake, og jeg vil gjerne prøve, men vet jeg kommer til å reagere på den søte kondenserte melka

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon