Dette er en herlig middagsrett som passer akkurat like godt på en tirsdag som lørdag. Og skulle du å tenke at kjøttboller er så krevende å lage at det umulig kan lages midt i uka, kan jeg berolige deg med at det går mye kjappere enn man skulle tro. Og har du unger i huset, er kjøttbollerulling en helt genial tidtrøyte for dem!

Til disse kjøttbollene bruker jeg karbonadedeig. Du kan også bruke lammedeig eller elgkjøttdeig til kjøttbollene. Bruker du elgkjøttdeig, tilsetter du 1 ekstra spiseskje med olje i deigen – elgkjøttet er jo veldig magert.

Krydderne i både kjøttbollene og sausen er inspirert fra det nord-afrikanske kjøkkenet.

Kjøttboller i spicy tomatsaus

Dette trenger du for å lage kjøttboller i skikkelig spicy tomatsaus servert med couscous til 4 personer
500 g karbonadedeig uten tilsatt salt
4 fedd hvitløk
2 ts spisskummen
2 ts malt koriander
2 ts paprikapulver, gjerne røkt type
2 ts gurkemeie
1 ts Maldonsalt
nykvernet pepper
20 blader frisk mynte
2 ss olivenolje
2 løk
½–1 rød chili
2–3 cm ingefærrot
1 boks, 4 dl, hakkede hermetiske tomater
1 ½ dl vann
gresk yoghurt til servering

Couscous
6 dl vann
6 dl couscous
½ ts Maldonsalt
nykvernet pepper
2 ss olivenolje
75 g pistasjnøtter

Ha karbonadedeigen i en bolle. Riv to av hvitløkfeddene på den fine siden av rivjernet og rør inne sammen med halvparten av spisskummen, koriander, paprikapulver, gurkemeie og Maldonsaltet. Kjør pepperkverna rundt noen ganger og bland den inn også. Hakk opp 5–6 blader av mynten og rør inn. Rull ut kjøttbollene. Det blir ca. 15 stykker. Det er lurt å være håndflaten med litt vann mellom hver kjøttbolle, så slipper du at deigen setter seg fast.

Varm opp halvparten av oljen i en stekepanne og stek kjøttbollene på forholdsvis sterk varme til de blir gyllenbrune rundt om.

Mens bollene stekes, finhakker du løken, de to resterende hvitløkfeddene og chilien. Du bestemmer selv hvor mye chili du vil ha med og om du vil ha med frøene. Det er i frøene mesteparten av heten i chilien sitter. Hos oss bruker vi å spise ganske sterk mat, så jeg finhakker hele chilien med frøene i.

Fjern skallet på ingefærroten – det gjør du lettest ved å gni en teskje mot skallet – og riv kjøttet på den fine siden av rivjernet eller finhakk den.

Ta kjøttbollene ut av stekepannen og legg dem over på en tallerken. Ha den andre spiseskjeen med olje i stekepannen og ha i løken, hvitløken, chilien, ingefæren samt den andre halvdelen av krydderne du bruke i bollene. La det surre på litt under medium varme i noen minutter til løken har blitt myk og det dufter deilig.

Ha i de hermetiske tomatene og vannet og kok opp. Legg kjøttbollene tilbake i pannen og la det småkoke i ca. 15 minutter.

Kok opp vannet til couscousen. Ha couscousen i en bolle sammen med salt og pepper. Rør det sammen. Hell over det kokende vannet, legg et tett lag med plastfolie over og la det stå slik i 8–10 minutter. Bruk så en gaffel til å røre luft inn i couscousen. Ha over olivenoljen. Grovhakk pistasjnøttene og dryss dem over.

Hakk opp resten av myntebladene og dryss dem over ved servering.

Kjøttboller i spicy tomatsaus

Kjøttboller i spicy tomatsaus

Kjøttboller i spicy tomatsaus

Kjøttboller i spicy tomatsaus

Kjøttboller i spicy tomatsaus

Kjøttboller i spicy tomatsaus

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

  1. Bytte ut saltet med annet krydder og andre urter og smaker. 🙂 Blir fort vant til det <3 Ha et stabilt kosthold ellers 🙂

  2. Jeg vil vite hva maten jeg spiser inneholder, derfor lager jeg all mat fra bunnen av. Jeg er veldig glad for at KIWI har satt fokus på hvordan en kan redusere saltet i hverdagsmaten. Det er et viktig helsefremmende tiltak.Smaksett maten med deilig krydder og urter.

  3. Det meste av saltet vi får i oss kommer fra prefabrikerte produkter, så det beste tiltaket man kan gjøre for å redusere saltforbruket er å lage mer mat selv fra bunnen av 🙂 Og la seg inspirere til det gjennom fine matblogger!

  4. For å redusere saltbruk er det lurt å bruke annet krydder, f.eks pepper eller for å få en litt annen frisk smak på maten, bruk lime!

  5. Lage maten selv uten halfabrikata. Ta mindre salt en du tror du trenger. Bruke annet krydder istede for salt 🙂

  6. Lage maten fra scratch. Bruker svært sjeldent salt i maten – men er derimot glad i å bruke chili og vårløk evt løk 🙂

  7. Ikke bruke pose- eller hel og halvfabrikert middagsmat, ikke bruke ferdige melblandinger, lag alt selv, ikke sett salt på bordet. Salt mat er en vane, og vaner kan endres.

  8. Lage mat med rene råvarer, behøver ikke være avansert. Unngå all boksemat og halvfabrikata. Maldonsalt i små mengder, nykvernet pepper og hjemmelaget tacokrydder i tillegg til urtekrydder som basilikum,timian og oregano. Hvitløk og fersk chili er og fin smakssetter. Selvom man ikke kan lage mange forskjellige retter (jeg kan ikke det), så er ofte det enkle godt, etter mitt syn. Poteter med smør (meiersmør!), potetog gulrotstappe med en skvett fløte, enkel tomatsuppe av ferske cherrytomater (helst norske:)) hjemmelaget pizza (også bunnen ja). Kjøttdeig uten salt er en god måte å styre saltmengden selv. Har ikke god råd, så å lage maten selv er det mest økonomiske. Og smaker.

  9. Vi prøver å lage mer mat fra bunnen. Bruke mer friske krydderurter som setter god smak. Bare hjemmelaget tacokrydder kutter masse salt i fredagstaco’n!:-)

  10. Ta bort saltkaret ved middagsbordet – når maten serveres skal det være unødvendig å ødelegge maten med mer salt.

  11. Unngå mat i boks og poser, og lage mat rett fra bunnen av. Minske bruk av krydder og salt, og heller bruke ferske urter, hvitløk osv.

  12. Mange synes det er et ork med alle kostholdstips som florerer rundt, om hva som er bra og mindre sunt,
    men kanskje det er artigere og blir bedre likt; om tipsene formuleres med rim og dikt?

    «Kampen mot hverdagssaltet»

    Tiden er kommet, saltbruken skal vi redusere;
    Et par tips kan forhåpentligvis hjelpe dere.
    Fortvil ikke, det skal ikke gå utover smaken;
    Vent og se; for neppe hadde dere trodd maken.

    Mange tror at dette vil med hvedagens tidspress bryte;
    Men det meste, også tomatsaus, kan lages i en større gryte.
    Likeså kan lasagnes i langpannen fryses ned;
    både den frosne og 1-2-3-pakken kan reise et annet sted.

    Unngå posesupper- og sauser;
    Heller usaltede nøtter i pauser;
    Rist dem i ovnen på en – to – tre;
    Enkle tips som får underverk til å skje.

    Brødet er visst en uheldig bidragsyter;
    Men ingen vits at vi med hele det norske kostholdet bryter;
    Med no-knead bread kan alle være hverdagens helt;
    Tenk å møtes til frokost med lukten av hjemmebrakt brød med spelt.

    Selv ikke tacokrydder er en kunst;
    På 1-2-3 vil du gjenkjenne den meksikanske dunst;
    Bland sammen spisskumin, paprika-, hvitløks- og chilipulver;
    Barna samles raskt rundt bordet som en flokk sultne ulver.

    Når familien samles rundt bordet;
    Og asjetten er fylt med gullet fra bondens jorde;
    Rettene du faktisk vet hva består av,
    Fiskesuppen med fersk fisk fra det nordiske hav;
    Dette er et produkt du har laget helt selv;
    Og bekymre deg ikke; det tar ikke dag og kveld.

    Lag simpelthen maten fra bunn;
    Ikke bare for å være sunn;
    Lær å kjenne verdens uendelige omfavn av krydder og smaker;
    Selv barna synes det er artig å hjelpe når mamma baker.

    La det være et hyggelig familieprosjekt;
    Inkluder de minste og hvis dem respekt.
    Alle kan bidra med en hjelpende hånd;
    slik bidrar vi også til å knytte sterkere bånd.

    Vi blir alle bedt om å redusere på saltet;
    Men du vil også sette større pris på det genuine gehaltet;
    Satt sammen av friske råvarer og eksotiske krydderurter;
    Bare vent; det er få rundt bordet som etter saltet furter.

    Vær gjerrig på saltet; men ikke på smaken;
    Det er du selv som ta tak i den riktige spaken.
    Ikke bare ditt vitale hjerte og din helse;
    Takket være dine endringer i saltvaner vil danse.
    Men du vil også dine nære med dine måltid frelse;
    Jeg oppfordrer alle der ute, til å gi det en sjanse.

  13. Lage mat fra bunnen av er et stort pluss. Du kan selv regulere salt forbruket og heller bruke diverse urter. Jeg kjøper ofte urtesalt fra helsekost butikker som har kun naturlig urter,og som ikke minst gir utrolig god smak!

    Her er det bare og spøre noen som jobber i helsekost og finne det perfekte urtekrydderet.
    Et godt tips er å kjøpe rent kjøtt som ikke er tilsatt salt. Alt fra Svinekjøtt,kylling, og sjømat. Osv. Du får oversikt over salt inntaket fra og lese på produktene du kjøper.
    Unngå hel og halvfabrikert mat. Bruk friske råvarer.
    Og nå selger kiwi kjøtteig som er uten tilsatt vann og salt!
    Det er god stemning det! Tommel opp!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *