Eltefrie rundstykker med spelt

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Eltefrie rundstykker med spelt

Har du lyst på gode rundstykker? Passe grove og veldig luftige! Da kan du rett og slett bake disse! Helt uten elting! Bare litt sammenrøring av deigen på kvelden for så å la den stå tildekket på kjøkkenbenken til neste dag. En genial måte å bake på!

Jeg bruker ofte å bake på denne måten når jeg egentlig ikke helt har tid til å bake, men har lyst på nystekt gjærbakst allikevel. Èn av de tingene med denne fremgangsmåten er at den bruker så lang tid på å heve. Da spiller det ingen rolle om jeg tar deigen klokka åtte på morgenen eller 12 på formiddagen. Jeg er dessuten særdeles svak for det ferdige resultatet – og det er jo det aller viktigste.

Eltefrie rundstykker med spelt

Dette trenger du for å bake 40 halvgrove, eltefrie rundstykker
1,2 kg hvetemel
1 kg sammalt speltmel
1 ½ ts salt
3 g tørrgjær eller 10 g fersk gjær
1,6 l vann, ca. 20 grader

Rør sammen alle de tørre ingrediensene i en stor bolle. Bruker du fersk gjær rører du den ut i vannet før du heller det over det tørre og rører det hele sammen. Rør til alt melet er absorbert inn i væsken. Det er en ganske løs deig, men fall ikke for fristelsen å tilsette mer mel. Skrap ned deig fra kantene av bollen før du dekker den med plastfolie eller legger på en lokk.

La deigen stå på kjøkkenbenken i 12–18 timer.

Dryss et forholdsvis tykt lag med hvetemel på kjøkkenbenken og hvelv deigen over. Du trenger nesten en deigskrape til å greie å håndtere denne deigen, fordi den er så løs som den er. Del deigen i passe store stykker med deigskrapen eller en kniv. Brett sammen hver deigbit. Jeg bruker å brette inn 3 av sidene av deigen og så rulle den over. Her snakker vi ikke rulling som vi gjør med boller, til det er deigen altfor løs, men en helt enkel rulling slik at sidene du akkurat har brettet inn, kommer på undersiden av rundstykkene.

Dekk rundstykkene med et klede og la dem etterheve i ca. 30 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.

Stek to og to brett samtidig. Jeg bruker å snitte rundstykkene med et barberblad før jeg setter brettene inn i stekeovnen. Og så snart jeg har fått to brett inn i ovnen, hiver jeg ca. 1 dl med vann inn i bunnen av stekeovnen.

Stek rundstykkene i 12–14 minutter. La dem avkjøles på en bakerist.

Eltefrie rundstykker med spelt

Eltefrie rundstykker med spelt

God bakst!

8 kommentarer til “Eltefrie rundstykker med spelt”

  1. Hei! Jeg er en travel student som er mye på skolen og lite hjemme. Det får dessverre negative konsekvenser for min bake-hobby. Men dette virket jo veldig greit og lettvint 🙂 mulig dette er dumt spm., men når du hiver inn vannet i bunne av ovnen, da har du en form du heller vannet oppi, eller? 🙂

  2. Hei Veronica! Ja, kanskje dette kan være løsningen for å kombinere baking og studering 🙂
    Absolutt ikke noe dumt spørsmål. Mest dårlig forklart fra meg 🙂 Sett gjerne en langpanne nederst i stekeovnen samtidig som du setter den på. Da bevarer du stekeovnen din mye bedre enn når jeg kaster vannet rett inn i stekeovnen 🙂
    God bakst!

  3. Hei Kari!
    Her har det tydeligvis gått litt fort i svingene! Stekes på 225 grader varmluft. Jeg skal skrive det inn i oppskriften nå med det samme. Takk for at du sa i fra og god bakst!

  4. Hei, er det mulig å bruke denne oppskriften, men uten hvetemel som jeg ikke tåler, men jeg tåler spelt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon