Supergode bagels!
Første gangen jeg smakte bagels var da jeg besøkte bestevenninnen min som var au pair i New York en gang på slutten av 80-tallet. Jeg hadde fått beskjed om å ta med meg norsk røkelaks da jeg kom, så jeg fylte kofferten og dro over. Fisken ble skåret i skiver, nystekte bagels og philadelphiaost ble plassert på bordet, og så spiste vi. Mye! Noe jeg for øvrig gjorde resten av ferien også – spise mye, altså!
Bagels skal være litt seige i konsistensen. Og får å få til det, trekker vi dem i kokende vann tilsatt sirup før vi steker dem.
Dette trenger du for å bake 20 bagels
ca. 950 g hvetemel
1 pk gjær, fersk eller tørr
1 ts salt
5 dl vann
3 egg
2 ss olivenolje
2 ss flytende honning
1 egg til pensling
sesamfrø eller valmuefrø til strøing
Til koking
2 liter vann
2 ss sirup
Ha alt det tørre i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den mellom fingrene før du har den i bollen sammen med melet. Ha over alt det flytende og elt deigen godt sammen på laveste hastighet på mikseren, i 8–10 minutter. Ta ut eltekroken, dekk til bollen med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbelt størrelse. Det tar ca. 1 time.
Hvelv deigen på et melet bakebord. Kna den litt sammen og del den i 20 like emner. Rull ut hvert emne til en pølse på 20 cm. Form den som en smultring. La endene gå litt over hverandre. Hold på endene, stikk fingrene inn i hullet og rull frem og tilbake akkurat i skjøten slik at deigen setter seg sammen.
Etterhev bagelsene i ca. 15 minutter. Sett stekeovnen på 225 grader, over- og undervarme.
Kok opp vannet og sirupen i en vid kasserolle. Legg i bagelsen, 2–3 om gangen. De skal trekke, og ikke koke, i 4 minutter. Vend dem etter 2 minutter. Ta dem så forsiktig opp med en hullsleiv og legg dem over på en bakepapirkledd stekeplate.
Pensle dem med sammenpisket egg og strø på frø før du setter stekebrettet midt i stekeovnen. Stekes i 15–17 til de er gyllenbrune og fine. Bagelsene trenger ikke å heve mer etter trekkingen i det kokende vannet, men stekes med en gang.
La bagelsene avkjøles på en bakerist.
God bakst!
Fyll bagelsene med alt du måtte ønske av godt pålegg!