Fantastisk sitronterte

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Fantastisk sitronterte

Dette er, i all beskjedenhet, en fantastisk god sitronterte, og den bruker å få stående ovasjoner fra dem som smaker. Når den i tillegg er riktig så enkel å lage, kan den kanskje bli en ny slager.

I fyllet bruker jeg litt Maldonsalt og det gjør faktisk små underverker. Når du får disse små saltkrystallene på tungen skjer det nærmest en liten eksplosjon  i munnen og alle de gode smakene i kaken kommer enda bedre frem. For å få den effekten er det viktig å bruke Maldonsalt eller tilsvarende flaksalt. Vanlig bordsalt vil ikke gi samme effekt.

For å stase opp terten litt ekstra, har jeg tørket noen sitronskiver som jeg pynter med. De er, etter min smak, for sure til å spises, så de er ikke en nødvendighet. Men fine, det blir de!

Du kan gjerne lage terten dagen før den skal servers. La den bare stå i kjøleskapet over natten.

Fantastisk sitronterte

Dette trenger du for å lage sintronterte med tørkede sitronskiver

Bunnen
1 sitron
100 g mykt smør
75 g melis
140 g hvetemel
½ ts salt
1 eggegule
evt. litt vann

Fyllet
2 sitroner
4 egg
275 g sukker
35 g hvetemel
½ ts Maldonsalt

Tørkede sitronskiver
1 sitron
1 ss melis

Start med de tørkede sitronskivene.

Sett stekeovnen på 125 grader og kle et stekebrett med bakepapir. Skjær sitronen i tynne skiver og fordel dem utover stekebrettet. Ha melisen over i en sil og dryss halvparten av den over sitronskivene. Sett brettet midt i stekeovnen og stek/tørk skivene i 45 minutter. Ta ut brettet og vend skivene forsiktig rundt. Stek/tørk videre ca. like lenge. Følg med slik at skivene ikke blir brent.

La sitronskivene ligge på stekebrettet til de er helt avkjølt, så drysser du resten av melisen over.

Vask sitronen til bunnen godt før du river skallet (bare det gule) av den på den fineste siden av rivjernet. Ha det i en miksebolle sammen med smør og melis. Pisk det til det blir hvitt og luftig. Pisk inn hvetemelet og saltet før du tilslutt har i eggegulen. Jeg bruker å knuse Maldonsaltet mellom fingertuppene før jeg har det i. Dersom deigen er for tørr til at du greier å trykke den sammen til en deig, tilsetter du ca. 1 ss kaldt vann.

Smør en paiform med formfett. Jeg bruker en paiform på 24 cm i diameter. Bruk gjerne en form med løs bunn, så er terten lett å få ut når den er stekt ferdig.

Ha deigen i formen og klem den godt utover og oppover kantene. Prikk den med en gaffel og sett den i kjøleskapet i 30 minutter.

Sett stekeovnen på 190 grader. Kle paibunnen med bakepapir og fyll formen med tørkede erter, grovt havsalt eller annet som egner seg. Forstek bunnen i 15 minutter. Ta ut tyngden og bakepapiret og stek bunnen videre i 10 minutter.

Sett bunnen til avkjøling mens du lager fyllet. La stekeovnen fortsette å stå på 190 grader.

Vask sitronene godt før du river det gule av skallet på den fine siden av rivjernet. Del én av sitronene i 2 og klem ut saften. Ha skall og saft i en bolle sammen med resten av ingrediensene til fyllet og rør det sammen. Pass på at du får ut alle klumpene.

Hell fyllet over i paibunnen. Stek paien i ca. 30 minutter. Den skal fremdeles være litt ”dissete” i konsistensen, men forholdsvis fast. Den vil stivne når den blir avkjølt.

La kaken avkjøles på en bakerist. Sett den eventuelt i kjøleskapet over natten.

Fantastisk sitronterte Fantastisk sitronterte

Pynt med sitronskivene. Dryss litt melis over kaken ved servering.

Fantastisk sitronterte Fantastisk sitronterte Fantastisk sitronterte Fantastisk sitronterte Fantastisk sitronterte

 

God kakebakst til deg!

 

 

 

 

6 kommentarer til “Fantastisk sitronterte”

    • Hei Ingunn! Ja, eggegule er det samme som eggeplomme. Du har tørkede erter eller havsalt eller noe annet tungt i paiformen når du forsteker paiskallet for at paibunnen ikke skal heve opp.

  1. Kjempegod sitronterte! 😋Jeg hadde ikke erter e.l. til å legge i paiskallet under forstekingen, men det gikk fint uten. Takk for god oppskrift.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon