Godt hverdagsbrød!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Godt hverdagsbrød!

Dette er en fin oppskrift å bruke når du har lyst til å bake godt brød som passer til både frokosten og nistepakken.

Jeg bruker å blande sammen helkorn- og frøblandingen og helle over kokende vann kvelden før jeg skal bake, så blir kornene mykere når de kommer i brødene.

Godt hverdagsbrød!

Oppskrift på to gode hverdagsbrød

Kornblanding
100 g helkorn
100 g solsikkekjerner
50 g linfrø
2 ½ dl kokende vann

Resten av deigen
250 g sammalt grovt hvetemel
200 g sammalt grovt rugmel
700 g hvetemel
1 pk gjær, tørr eller fersk
1 ts salt
7 ½ dl vann

Bland det tørre til kornblandingen i en bolle og hell over det kokende vannet. Rør rundt og dekk bollen med plastfolie. La det stå på kjøkkenbenken over natten eller 3–4 timer.

Neste dag har du kornblandingen i en bakebolle sammen med alt det tørre til resten av deigen. Tørrgjær blander du sammen med melet. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den bare opp og har i bakebollen den også. Tilsett mesteparten av vannet og sett mikseren på den laveste hastigheten.

Elt deigen i 12–15 minutter. Tilpass vannmengden slik at du får en deig som akkurat begynner å løsne fra bollen. Når du elter deigen såpass lenge, vil den absorbere litt mer væske enn om du har helt kort eltetid.

Ta ut eltekroken og dekk bollen med plastfolie. La deigen heve i ca. 1 time, til den har blitt dobbel så stor.

Smør to brødformer med olje eller formfett og dryss et tynt lag med hvetemel på bakebordet. Hvelv deigen over og elt deigen sammen. Del den i to like store deler og rull dem ut til brød som du plasserer i hver sin brødform.

Dekk brødformene med plastfolie og la brødene etterheve i 30–45 minutter, til de har blitt nesten dobbelt så store. Sett stekeovnen på 200 grader varmluft.

Stek brødene ca. 40 minutter. For å sjekke om de er gjennomstekte kan du enten hvelve det ene ut av formen og kakke på det på undersiden. Får du en hul lyd, er det gjennomstekt. Du kan også bruke et steketermometer som du stikker midt inni brødet når det begynner å nærme seg fullendt steketid. Brødet er ferdig når kjernetemperaturen er 97­–98 grader.

Hvelv brødene ut av brødformene og la dem avkjøles på en bakerist.

Godt hverdagsbrød! Godt hverdagsbrød! Godt hverdagsbrød!

God bakst!

14 kommentarer til “Godt hverdagsbrød!”

    • Hei Kristin!
      Dette brødet er akkurat 50% grovt. Jeg har tenkt på å få inn grovhetsprosenten i oppskrifter selv også. Skal se hva jeg får til 🙂

  1. Hei! Mine hjemmebakte brød blir alltid flate på toppen etter at jeg setter de i ovnen…de blir mer som firkantet og litt harde….hva gjør jeg galt?

    • Hei Hellem! Det er veldig vanskelig å si hva du gjør feil på bakgrunn av hva du skriver, men det kan både være at deigen din er litt for fast, ikke hever lenge nok eller at den har hevet for lenge i brødformen før du steker.

    • Ja, det går bra, Ingvild. Du kan også legge noen brød ved siden av hverandre på stekeplaten – eller aller helst i en langpanne – slik at de får støtte fra hverandre. Om du legger flere brød ved siden av hverandre, må du beregne litt lenger steketid. God bakst og lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon